1. Nevartokite alkoholio

Nėštumo metu nevartokite alkoholio. Kiekvieno žmogaus organizme gaminasi alkoholio, kuris dalyvauja deguonies pernešime į smegenis. Vaikai, kurių mamos nėštumo metu vartojo alkoholį, gimę nesugeba sintetinti reikiamo kiekio natūraliai besigaminančio alkoholio, o tai silpnina jų intelektinius sugebėjimus.

Be to, per placentą į vaisiaus organizmą patenka motinos išgertas alkoholis, o dėl tam tikrų reakcijų susidaro smegenų ląstelėms nuodingos medžiagos. Toksiški produktai pasišalina iš motinos organizmo, bet patenka į kūdikio.

2. Neatidėliokite vaiko ugdymo

Kita dažna tėvų klaida yra ši: jie mano, kol vaikas mažas, svarbiausia yra pasirūpinti, kad jis būtų pamaitintas ir aprengtas, o apie auklėjimą bus galima pagalvoti vėliau. Tai klaidingas požiūris. Aktyviai dalyvauti vaiko auklėjime turite pradėti tada, kai jis imasi tyrinėti pasaulį, nors dar nemoka kalbėti.

Tai turėtumėte daryti ne pamokslaudami, bet rodydami pavyzdį. Elgesio modelių įvairiose gyvenimo situacijose vaikas išmoksta dar ankstyvoje vaikystėje. Šie stereotipai yra nusižiūrėti nuo mūsų, suaugusiųjų.

3. Būkite vaikui pavyzdžiu

Jei namuose bet kokia proga vartojamas alkoholis, o vaikas nuolat mato televizorių žiūrintį tėtį su alaus buteliu rankoje ir cigaretę įsikandusią mamą, nenustebkite, jei ateityje jūsų vaikas irgi gers bei rūkys.

Nepamirškite, kad vaikai ir paaugliai, kurie jau yra bandę rūkyti cigaretes, pradeda rūkyti hašišą, o kompanijose, kur įvyksta pažintis su narkotikais, paprastai netrūksta alaus ir kitų alkoholinių gėrimų. Turėkite omenyje, kad vaikas kopijuos jūsų elgesio modelius - ir gerus, ir blogus.

4. Rūpinkitės vaiko aplinka

Vaikui labai didelės įtakos turi aplinka, kurioje jis auga. Pasirūpinkite, kad nuo pat gimimo ji būtų saugi. Vaiko siela ir smegenys tampa atviros informacijai su pirmuoju naujagimio riksmu. Informacija, kurią jūsų kūdikis užfiksuos, priklauso nuo žmonių, kurie jį supa nuo gimimo.

Vėliau nesiteisinkite, sakydami, kad vaiką sugadino netinkama aplinka. Kol vaikas mažas, už jo aplinką yra atsakingi tėvai. Jūs galite nukreipti vaiką teisingu keliu.

5. Neignoruokite tam tikrų elgesio ypatumų

Susirūpinkite, jei pastebėjote, kad vos pradėjęs mokytis jūsų vaikas demonstruoja hiperaktyvumo ir nesugebėjimo susikaupti simptomus. Tokie vaikai yra labai judrūs, sunku prikaustyti jų dėmesį, tačiau gavę saldumynų jie aprimsta. Paprastai auklėtojai ar mokytojai atkreipia į tai tėvų dėmesį. Būkite budrūs - būtinai pasikonsultuokite su specialistu, neurologu, neuropsichiatru. Kuo anksčiau pradėsite spręsti problemas, tuo mažiau bėdų sulauksite ateityje.

Nepamirškite!

Darželinukai ar pradinukai, kurie nesulaukia pagalbos, vėliau ne tik tampa galvos skausmu tėvams ir mokytojams, bet kenčia ir patys. Suvokę, kad skiriasi nuo bendraklasių, jie bando tai kompensuoti tapdami blogai besielgiančiais klasės ar komandos lyderiais. Tai didelis rizikos faktorius, nes, kaip rodo praktika, vėliau jie nesąmoningai ieškos būdų svaigintis.

Nepamirškite, kad nei kompiuteris, nei diskotekos nepakeis bendravimo su tėvais. Pasistenkite, kad bent iki 16 metų savo laisvalaikį vaikas leistų šeimos rate, apgaubtas šiluma ir dėmesiu, o atsakymus į savo klausimus gautų ne gatvėje, bet šeimoje. Vaiko gyvenimo švyturiu turėtų būti tėvų autoritetas.

Vienas išmintingas žmogus yra pasakęs: tiesiog būkite šalia savo vaikų. Prisiminkite šiuos žodžius. Visada būkite šalia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)