O moksliniai tyrimai parodė, kad laimę galima padidinti kitais būdais, bet atsakymas slypi ne piliulėje. Prieš pradėdami turėkite mintyje, kad jūs kontroliuojate tik apie pusę savo laimės lygio. Kita pusė nulemta jūsų genetikos, situacijos ir aplinkos.

Atsitraukite nuo materialaus pasaulio

Galbūt Madonna ir gyvena materialiame pasaulyje, tačiau mes galime rinktis. Psichologiniai tyrimai rodo, kad pinigais laimės nenupirksi. Jums tiesiog pakaktų pakankamai pinigų susimokėti mokesčiams, būstui ir transportui – tik tiek. Vienintelės dvi išimtys – jei pinigus duodate kitiems arba jei jie labai pagerina jūsų socialinį statusą. Pinigų negailintys kitiems žmonės yra laimingesni nei tik kaupiantys.

Puoselėkite santykius

Jei esate vieniši, tai neaktualu, tačiau jei esate susituokę, jūsų santykiai yra esminė jūsų laimės dalis. Tyrimai parodė, kad mūsų laimei labai svarbu stiprūs socialiniai ryšiai su kitais – kuo daugiau jų yra, tuo laimingesni esate. Ir nors santuoka labai susijusi su laime, visų pirma tai turi būti sveika, tvirta santuoka.

Nepersistenkite siekdami laimės

Pasak tyrimo, atlikto Mihaly Csikszentmihalyi ir jo kolegų, mažiausiai tikėtina, kad būsite laimingi, jei atkakliai stengsitės būti laimingi. Laimė ateina natūraliai, paprastai be sąmoningų pastangų. Tai šalutinis subalansuoto gyvenimo produktas, kai skiriate laiko darbui, namams, mokslams, hobiams, veiklai, kuri jums teikia pasitenkinimo. Kita įdomi tyrimo išvada – TV žiūrėjimas yra viena depresyviausių įmanomų veiklų. Į tikslą sutelkti užsiėmimai padidina mūsų pasitenkinimą gyvenimu.

Duokite ir būkite dėkingi

Nesavanaudiški žmonės būna laimingesni. Tai iš dalies susiję su pirmuoju patarimu, tačiau ir dėl to, kad kai esate susitelkę į pagalbą kitiems, negalvojate tiek daug apie savo gyvenimą ir problemas. Tyrimai parodė, kad laimingam išlikti padeda ir dėkingumas už viską, ką turite gyvenime – ar tai būtų sveikata, ar draugai, šeima, mylimasis, darbas. Galime tik spėti, dėl ko taip yra, tačiau veikiausiai dėl to, kad dėkingumas primena mums apie visus tuos gerus dalykus, kurie yra mūsų gyvenime (kadangi dažniausiai susitelkiame tik ties tuo, kas blogai).

Susitelkite į patirtis, ne daiktus

Žmonės, kurie leidžia pinigus ir skiria laiką patirtims – ar tai būtų atostogos, ar paprasčiausiai kelionė į vietinį zoologijos sodą – yra laimingesni nei tie, kurie pinigus leidžia didesniam namui, brangesniam automobiliui, ar dar daugiau daiktų nusipirkti. Taip nutinka dėl to, kad mūsų atmintis saugo emocinę patirties fotografiją, o materialūs dalykai taip ilgai neišlieka mūsų atmintyje. Taigi jei mėgaujatės pirkinėdami daiktus, prisiminkite, kad perkate dirbtinę, laikiną laimę.

Kiti patarimai, kaip būti laimingesniam – siekti savo aistros, rasti tikslą, užmegzti glaudžius ryšius su žmonėmis jūsų gyvenime. Ir prisiminkite: sveikame kūne - sveika siela. Net paprasti pratimai gali pagerinti nuotaiką, kad ir trumpam.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)