Tačiau prieš dvejus metus pasijutau išmuštas iš vėžių. Mano pristatymas neatnešė norimų rezultatų, o verslas nesiplėtojo tokiu greičiu, kokio tikėjausi. Ėmiau klausti savęs, gal man nelemta tuo užsiimti? Galbūt man reikia grįžti į teisę? Gal man apskritai reikėjo baigti kulinarijos mokslus - juk būtent tai buvo mano pirmasis bandymas atsakyti į klausimą „ką man yra skirta daryti?“

Kai viskas klostosi ne taip, kaip norite, ir kai nepasiseka, labai lengva išsimušti iš vėžių ir prarasti gebėjimą matyti perspektyvą. Pasak Misurio universiteto psichologės dr. Lauros King, žmonės tiesiog nelabai sugeba prognozuoti, kaip elgsis susidūrę su tikrai sudėtingomis situacijomis. Jei susidūrėte su sunkumais siekdami tikslo, jei išgyvenate didžiulę gyvenimo krizę, štai penki klausimai, kurie jums padės pamatyti perspektyvą.

1. Ar kada nors esate tai patyrę? Jei taip, kaip su tuo kovojote? „The New York Times“ publikuotas „The Journal of Personality and Social Psichology“ tyrimas, kuriame buvo teigiama, kad tie žmonės, kurie anksčiau gyvenime patyrė nuo dviejų iki šešių stresinių įvykių (lyginant su tais, kurie nepatyrė jokių iššūkių ar kurie patyrė daugiau nei tuziną) buvo atspariausi reaguodami į stresą. Praeities įvykiai padėjo jiems geriau orientuotis ir suprasti, ką daryti.

2. Ar šis įvykis pakeis jūsų gyvenimą nesugrąžinamai, ir jūs niekada negalėsite atsigauti? Priklausomai nuo problemos dydžio, jums gali tekti pripažinti, kad gyvenimas toliau tekės kiek kitaip, nei anksčiau, tačiau daugelis žmonių vis dėlto sugeba sugrįžti į senas vėžes. Gali būti, kad dabar tiesiog negalite pažvelgti į situaciją iš tinkamos perspektyvos. Kai mano sužadėtuvės nutrūko likus trims mėnesiams iki vestuvių dienos, maniau, kad niekada daugiau negalvosiu apie santuoką. Dabar suprantu, kad klydau, tačiau tuomet man atrodė neįmanoma matyti bet kokią kitą išeitį.

3. Ar šis įvykis gali pakeisti gyvenimą į gera ar atverti naujas duris? Potrauminis augimas yra tie pozityvūs asmeniniai pokyčiai, kurie kyla iš žmogaus pastangų įveikti didžiules gyvenimo problemas. Galimi penki potrauminio tobulėjimo variantai: atsinaujinęs gyvenimo vertinimas, naujų kelių atpažinimas gyvenime, padidėjusi asmeninė stiprybė, pagerėję santykiai su kitais žmonėmis, dvasinis augimas.

4. Ar vis dar turėsiu kovoti su šia problema kitais metais? Atsparūs žmonės žino, kaip teisingai mąstyti apie problemas ir realistiškai nusistatyti jų trukmę. Jie suvokia, kad dauguma iššūkių nėra amžini.

5. Ar pažįstate ką nors, kuris susidūrė su tokia krize ir galėtų padėti? Prieš dvejus metus mano mama sirgo krūties vėžiu ir ji kliovėsi draugėmis, kurios tai jau buvo išgyvenusios. Kai kitai šeimos moteriai buvo nustatytas krūties vėžys, ji paprašė mano mamos pagalbos. Išgyventi artimojo mirtį, savo skyrybas ar ligą gali būti be galo sunku ir baisu. Sunku ir balansuoti sugeriant visus darbo ir šiuolaikinio gyvenimo stresus. Jei pažįstate panašių išgyvenimų turėjusį žmogų, jis galėtų jums patarti ir padėti, leisti suvokti, kad esate ne vienas ir kad kiti žmonės nugalėjo kliūtis, kurios jums dar priešakyje.

Legendinė dainininkė Lena Horne kartą yra pasakiusi, „ne našta tave palaužia, o tai, kaip ją neši“. Gyvenimas mus gali palaužti, tačiau svarbu tai, kaip žvelgsime į problemas ir kaip gebėsime įžvelgti gyvenimo perspektyvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)