aA
Pomidorai - puiki daržovė. Deja, kartais mūsų fantazija apsiriboja tik pomidorų - svogūnų salotomis, o gaila... Juk iš pomidorų galima padaryti skanią šaltą sriubą, iškepti pyragą, o kur dar farširuoti pomidorai. Taigi, šalin senus receptus! Atėjo metas naujovėms.
Pomidorų apkepas
Pomidorų apkepas
Pomidorų sriuba

Pomidorų ir bulvių apkepas

4 porcijos

250 g bulvių,
500 pomidorų,
2 svogūnų galvutės,
125 g. sūrio,
žiupsnelis druskos,
1 šakelė šalavijo,
3 valg. š. alyvų aliejaus,
žiupsnelis šviežiai maltų pipirų.

1. Bulves nuplauti ir išvirti su lupenomis. Atvėsinti, nulupti ir supjaustyti riekelėmis. Pomidorus supjaustyti riekelėmis, svogūnus – griežinėliais. 2. Nuskabyti šalavijo lapelius ir pakepinti juos kelias minutes gerai įkaitintame aliejuje. Kepimo formą ištepti aliejumi ir sudėti į ją bulves su pomidorais ir svogūnais. Pasūdyti, pabarstyti prieskoniais ir apšlakstyti 1 valg. š. aliejaus. 3. Ant viršaus užbarstyti sūrį ir pakepintus šalavijo lapelius. Kepti 10-15 min 200°C temperatūroje. Patiekti, kai sūris bus išsilydęs o paviršius gražiai apskrudęs.

Paruošimui: 20 min.
Kepimui: 35 min.
1 porc. energetinė vertė: 180 kcal.

Pomidorų salotos su sūriu

Gaspačo andalūziškai

4 porcijos

1 saldžiosios paprikos ankštis,
½ pundelio svogūnų laiškų,
1 ilgavaisis agurkas,
2 česnako skiltelės,
400 g pomidorų,
2 valg.š. alyvų aliejaus,
1-2 valg.š. raudonojo vyno acto,
druskos ir pipirų pagal skonį.

1. Saldžiąją papriką nuplauti, perpjauti per pusę, išvalyti ir susmulkinti. Svogūnų laiškus ir agurką susmulkinti. Pusę agurko ir paprikos suberti į mikserį kartu su česnaku ir suplakti piurė. Sumaišyti su pomidorais, alyvų aliejumi, druska, pipirais ir vyno actu. 2. Į pomidorų masę sudėti ledo gabalėlius ir papuošti likusiais agurko bei paprikos gabalėliais.

Paruošimui: 20 min.
1 porc. energetinė vertė: 90 kcal.

Pomidorai su sūriu

Pomidorų salotos su sūriu ir “pesto” padažu

4 porcijos

125 g “Mozarellos” sūrio,
6-8 prinokę pomidorai,
1 pundelis baziliko,
3 skiltelės česnako,
50 g tarkuoto “Parmezano” sūrio,
30 g kepintų kedro riešutėlių branduolių,
125 g alyvų aliejaus,
druskos ir pipirų pagal skonį,
1 valg. š. raudonojo vyno acto.

1. “Mozarellos” sūrį ir pomidorus supjaustyti griežinėliais ir išdėlioti į lėkštę. 2. Padažui “pesto” nuskabyti baziliko lapelius. Keletą palikti papuošimui, kitus susmulkinti mikseryje su česnaku, parmezano sūriu, kedro riešutėliais ir alyvų aliejumi. 3. Padažą pasūdyti, paskaninti pipirais ir vyno actu. Papuošti baziliku.

Paruošimui: 15 min.
1 porc. energetinė vertė: 510 kcal.

Pyragas su pomidorais

Pomidorai su sūriu

4 porcijos

600 g ožkos sūrio,
40 g graikiškų riešutų branduolių,
2 valg. š. smulkinto estragono,
2 arbat. š. citrinos sulčių,
8 prinokę pomidorai,
4 val. Šaukštai susmulkinto žalio baziliko,
2 valg. š. raudonojo vyno acto,
2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
2 svogūnų galvutės,
augalinio aliejaus kepimui.

1. Sūrį susmulkinti ir sumaišyti su graikiškais riešutais, smulkintu estragonu ir citrinos sultimis. Pabarstyti druska ir pipirais. 2. Pomidorus įpjauti, apiplikinti verdančiu vandeniu ir nulupti odelę. Supjaustyti skiltelėmis, sumaišyti su vyno actu, trupučiu druskos, pipirais, alyvų aliejumi ir baziliku. 3. Svogūnus nulupti, supjaustyti žiedeliais ir pakepinti iki geltonumo. Sūrio masę padalinti į 4 dalis ir sulipdyti iš jos paplotėlius. Juos sudėti į atskiras lėkšteles, ant viršaus uždėti pomidorus. Papuošti svogūnų žiedeliais ir estragono lapeliais.

Paruošimui: 25 min.
1 porc. energetinė vertė: 520 kcal.

Farširuoti pomidorai

Pyragas su pomidorais

4 porcijos

300 g šaldytos sluoksniuotos tešlos,
700 g prinokusių pomidorų,
3 valg. šaukštai alyvų aliejaus,
300 g “Mozarellos” sūrio,
druskos ir pipirų pagal skonį,
1 valg šaukštas raudonojo vyno acto,
2 arbat. šaukšt. šviežio susmulkinto baziliko.

1. Atšildyti sušaldytą sluoksniuotą tešlą. Iškočioti, pabarstant miltais, apskritimą maždaug 26 cm skersmens. Ištepti sudedamą kepimo formą trupučiu alyvų aliejaus ir iškloti ją tešla. 2. Orkaitę įkaitinti iki 225°C. Pomidorus nuplauti ir supjaustyti riekelėmis. Išdėlioti kartu su sūriu ant tešlos ratu. Pomidorus pabarstyti druska ir pipirais bei apšlakstyti vyno actu. Ant viršaus užpilti alyvų aliejaus ir pabarstyti susmulkintu šviežiu baziliku. 3. Pyragą kepti ant žemutinės orkaitės lentynėlės 15-20 min. Patiekti karštą, papuošus žalumynais.

Paruošimui: 30 min.
Kepimui: 20 min.
1 porc. Energetinė vertė: 360 kcal.

Pomidorų drebučiai

Farširuoti pomidorai

4 porcijos

8 pomidorai,
1 skardinė konservuoto tuno savo sultyse (185 g)
200 g liesos varškės,
1 arbat. š. tarkuotos citrinos žievelės,
1 arbat. š. citrinos sulčių,
1 nedidelė cukinija,
2 valg. š. kaparių,
½ pundelio baziliko,
druska, baltieji pipirai.

1. pomidorus nuplauti, nupjauti “kepurėlę ir šaukštu išskobti minkštimą. Pomidorų vidų pabarstyti druska ir pipirais. Konservuotą tuną išimti iš skardinės ir sudėti į kiaurasamtį, kad nuvarvėtų. Sumaišyti tuną su varške, citrinos sultimis ir žievele. Jeigu atrodo per tiršta, galima įpilti porą šaukštų vandens. 2. Cukiniją sutarkuoti smulkia trintuve. Susmulkinti kaparius ir baziliką, keletą šakelių palikti papuošimui. Sumaišyti su tuno kremu ir pasūdyti, pagardinti pipirais ir, jei norite, šlakeliu citrinos sulčių. Išdėlioti paruoštą masę į pomidorus, papuošti baziliku ir uždengti nupjauta pomidoro “kepurėle”.

Paruošimui: 25 min.
1 porc. energetinė vertė: 170 kcal.

Įdomūs receptai

Žalių pomidorų mišrainė

Drebučiai iš pomidorų ir agurkų

4 porcijos

Mėsingus pomidorus nuplauti, įpjauti, nuplikinti verdančiu vandeniu ir nulupti odelę. Supjaustyti smulkiais gabalėliais, pabarstyti druska ir pipirais. Sumaišyti su 1 valg. š. smulkinto baziliko. Sutarkuoti 1 agurką, pasūdyti ir pabarstyti pipirais.

Pamerkti 12 g želatinos. Pakaitinti 500 ml daržovių sultinio su 2-3 valg. š. raudonojo vyno acto ir ištirpinti želatiną. 1/3 sultinio sumaišyti su pomidorais, o likusį – su agurkais. Išdėlioti į formeles. Padėti šaltai kad sustengtų.

Pomidorų - apelsinų sultys

Mišrainė su žaliais pomidorais

Supjaustyti riekelėmis 500 g žalių pomidorų ir ½ čili pipiro ankšties. Smulkiai supjaustyti 4 česnako skilteles ir 20 g imbiero šaknies. Viską patroškinti maždaug 20 min su 100 g rudojo cukraus, 4 valg. š. pektino ir 1 arbat. š. druskos. Išdėlioti į stiklainius ir užsukti dangteliais. Tinka prie žuvies ir mėsos.

Pomidorų – apelsinų gėrimas

Apiplikinti verdančiu vandeniu 200 g pomidorų ir nulupti odelę, išimti minkštimą ir padaryti piurė. Perkošti per tankų sietelį ir sumaišyti su 2 valg. š. citrinos sulčių ir 50 ml apelsino sulčių. Pagardinti žiupsneliu druskos ir adžikos. Patiekti atšaldytą su keliais gabalėliais ledo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Apžvalgininkai: „valstiečiai" smūgį jau atlaikė, Narkevičius liks iki pabaigos (256)

Nors net kelis mėnesius žiniasklaidoje netilo kalbos apie tai, kad susisiekimo ministras Jaroslavas...

Mokytojai kyla į kovą su internete nusirašinėjančiais moksleiviais: priemonės tokios, kad noras sukčiauti praeina akimirksniu (148)

„Patogiausia ir išmaniausia pratybų atsakymų svetainė! Pranešk draugams! Būk protingas“, –...

Savaitgalio orų prognozės – be didesnių pokyčių (3)

Penktadienį mūsų šalies orus lems pietinis ciklono pakraštys. Pragiedrulių tikimybė sumažės,...

Išdalintos „Žmonės 2020” statulėlės: Dano Rapšio triumfas ir jautriai pagerbtos pernai išėjusios žvaigždės pildoma (212)

Sausio 23-iąją dieną, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre bei tiesioginiame LNK...

„Žmonių“ apdovanojimuose – jautrus dukters gestas Vitalijui Cololo: žiūrovai nesulaikė ašarų (52)

Skelbiant „Žmonių“ apdovanojimus paminėti ir praėjusiais metais anapilin iškeliavę šou ir...

Europos įmonės sunkiai randa vietą „Naujojo Šilko kelio“ projekte (50)

Europos kompanijos iš esmės nedalyvauja prezidento Xi Jinpingo „Vienos juostos, vieno kelio“...

Vyresni kolegos įvertino Gabrieliaus Landsbergio laišką bendražygiams (668)

Po to, kai trečiadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas...

Kurtinaičio kariauna krito Vitorijoje, „Bayern“ pergalė nubloškė „Žalgirį“ į Eurolygos dugną (17)

Ketvirtadienio vakarą vykusios Eurolygos rungtynės buvo pažymėtos Kauno „Žalgiriui“...

NBA lyderių treneris: jei spręsčiau tik aš, Sabonis tikrai žaistų „Visų žvaigždžių“ mače specialiai Krepšinis.lt iš Paryžiaus (12)

Balsavimas į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes baigėsi, ir nors Domantas Sabonis nebus...

Naujosios Rusijos kultūros ministrės nuotrauka „sprogdina“ socialinius tinklus (228)

Naujojo Rusijos premjero Michailo Mišustino vadovaujamoje Rusijos vyriausybėje išskirtinio...