Pataria psichoterapeutas Olegas Lapinas

AR GALIME TIKĖTI MAGIJA?

Taip, suaugusio žmogaus akimis, prietarai ir magija – tai vaikiška. Tačiau nėra nei vieno žmogaus, kuris sieloje neturėtų Vidinio Vaiko, tikinčio stebuklais. Jis ramiausiai egzistuoja šalia suaugusiosios sielos dalies, net jei ši dalis priklauso mokslininkui, inžinieriui ar net prezidentui.

Manau, kad jūsų mama naudojasi sena buitine magija. Dažniausiai tokie magiški veiksmai priskiriami simpatinei - „magijai pagal panašumą“. Jos esmė - tikėjimas, kad panašus dalykas pritraukia panašų. Ši magija yra pakankamai lengva, nepavojinga ir persipina su įvairiais buitiniais prietarais (pastuksenk per medį, spjauk per kairį petį, venk juodos katės ir pan.).

Tūkstančiai raganosių nužudomi Azijoje ir Afrikoje vien dėl to, kad tikima jų ragų stebuklingomis savybėmis, tarkime, stiprinant potenciją. Gyvūno ragas iš tiesų išoriškai primena lytinį organą, tačiau chemiškai tai yra viso labo neutralus kolagenas.

Panašiu principu vadovaujasi „kontaktinė magija“. Čia tikima, kad reikia būtinai paliesti ar susilieti su žmogaus ar gyvūno kūno dalimi, ir tuomet įgyji jo savybes. Taip veikia, pavyzdžiui, vudu - joje manipuliacijoms su žmogumi naudojama žmogų primenanti lėlė, į kurią įdedamas žmogaus plaukas ar kita kūno dalis. Ir kanibalai tikėjo, kad suvalgius žmogaus kūno dalį, įgyji to žmogaus savybes.

Kontaktine magija remiasi šiuolaikinės idėjos, kad valgant žiauriai nužudyto gyvulio mėsą tu įgyji jo baimės ir kančios emocijas.

Magiški veiksmai nukreipiami ir į stichijas (ugnį, vandenį, orą ir žemę), ir į dieviškus simbolius- runas ar kabalistinį medį. Tamsiąja laikoma magija - nekromantija - gilinasi į mirtį ir mirusiuosius.

Panašias „sunkias“ magijos formas praktikuoja specialistai - magai.
Dauguma magiškų veiksmų remiasi prielaida, kad be mūsų matomo pasaulio egzistuoja kitas - gerųjų ir piktųjų dievybių arba dvasių pasaulis. Jis sudarytas iš kitokios, subtilios energijos. Jis atskirtas nuo mūsų matomo pasaulio, bet tam tikru būdu galima šias energijas, dvasias ir jų jėgą panaudoti šiame pasaulyje konkretiems tikslams pasiekti. Tam reikia tas dvasias prisišaukti, ką ir daro jūsų mama, berdama centus prie durų.

Kodėl žmonės tiki magiškais veiksmais? Todėl, kad jiems sunku priimti tą faktą, kad šiame pasaulyje būna nekontroliuojamų, o kartais negrįžtamų dalykų. Sunku pragyventi gyvenimą nesusirgus, nepraradus pinigų, nieko nepalaidojus. Dauguma žmonių tai žino. Tačiau kaip iškęsti tą faktą, kad tu nieko negali su tuo padaryti?

Todėl žmonės griebiasi kaip šiaudo žinių, žadančių stebuklą. O jei magiškas veiksmas ar magas padėjo bent keletui žmonių, atsiranda viltis, ir žmogus pas magą apsilanko.

Koks yra magijos efektyvumas lyginant su praktiniais veiksmais?

Atsakyti į šį klausimą nėra įmanoma, kadangi burtininkai savo statistikos neveda ir kontrolinių tyrimų neatlieka. Tačiau yra situacijų, kuomet racionalūs veiksmai ir mokslinės žinios nepatenkina žmogaus poreikių, o kartais net atima viltį.

Kas iš to, kad gydytojai jums pasakys, kad artimas žmogus turi išplitusį piktybinį auglį? Visai kas kita, jei jūs sužinosite apie stebuklingą mišinį iš degtinės ir aliejaus, kuris nė vieną yra pagydęs nuo nepagydomų ligų! Viltis palaiko žmogaus aktyvumą ir savo gyvenimo kontrolės jausmą, o tai yra įrodyti greitesnio pasveikimo faktoriai. Todėl žmonės maišys aliejų su degtine ir neigiamai žiūrės į tuos, kurie bandytų atverti jiems akis.

Tarkime, jūs racionaliai paaiškintumėte savo mamai, kad pinigų ji gali užsidirbti. sakykime, iš nuomos, perpardavinėjimų, senukų priežiūros. Ji atsakys, kad ir pati tai puikiai žino, tačiau „kodėl nepatikėjus stebuklu?“ Juk kreipiantis į nematomas bet galingas jėgas galima tikėtis, kad jų dovanoti pinigai bus gausūs, o energijos jiems gauti reikės minimalios.

Mama vadovausis ta savo asmenybės dalimi, kuri vadinasi „Vidinis Vaikas“. O jos logika yra paprasta - kažkas stipresnis ir išmintingesnis turi ateiti ir duoti mums tai, ko mums reikia. Tuo tikėdama mama ilgiau išliks optimistiška, o tai netiesiogiai atsilieps jos uždarbiams.

Koks gi yra magijos efektyvumas? Ar galime bent turėti viltį jos dėka kažką suvaldyti ir pagerinti?

Ši viltis pildosi bent dviem atvejais: pirmiausia, kai mes esame labai maži ir tėvai mums atrodo visagaliai burtininkai. O antra, kai mes jau suaugę susiduriame su savo amato meistrais, kurie lengvai padaro tai, kas mums yra neįkandama. Tai - psichologinės tikėjimo magija šaknys.

Tarkime, būdami labai maži mes tegalime skleisti kažkokius neaiškius garsus - verkšlenti, tačiau dėl to šalia mūsų atsiranda mama, pienas ir švelnumas. Kaip čia nepatikėjus subtilių energijų pasauliu, iš kurio mūsų burtažodžių dėka išnyra Geroji fėja?

Palyginkite: 1958 metais mokytojas iš Indijos Macharishi Machesh Yogi už 75 dolerius apmokydavo amerikiečius stebuklingo garso - mantros, kurio dėka turėdavo išnykti dauguma gyvenimo problemų. Ir ką jūs manote? Iš tiesų ten, kur šiuos garsus praktikuodavo bent dešimt procentų gyventojų, statistika atžymėdavo mažesnį autoavarijų, ligų bei piktnaudžiavimo svaigalais procentą.

Matyt, medituojantys su stebuklingu garsu tiesiog tuo metu negalėdavo daryti avarijų, jausdavosi sveikesni ir atsisakydavo svaigalų.

Taigi net jei racionalus protas atmeta magijos poveikį, ji gali būti naudinga kaip psichologinis ramstis ir netiesiogiai pagerinti mūsų gyvenimo kokybę. Taigi praktikuokite ir jūs savo magiją!

Olegas Lapinas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)