Kas gali nemėgti obuolių tešloje? Saldus, sultingas obuolys, įdarytas sultingomis, romo skonio razinomis bei riešutais, ir visas apkeptas sluoksniuota auksine tešla – jūsų pačių papuoštas obuolinis pyragas!
4 porcijos
Paruošimo trukmė: 45 min.
Kepimo trukmė: 45 min.

Įdarui:

Užvirinkite 3-juose šaukštuose tamsaus romo ½ stiklinės auksinių razinų.

Paskrudinkite 1-ame šaukšte sviesto ¼ stiklinės pekano riešutų. po to juos sukapokite.

Sumaišykite razinas ir riešutus su ¼ stiklinės rudojo cukraus, 1 š. nesūdyto minkšto sviesto, 1 š. susmulkintų citrinų žievelių, ¼ š. Cinamono.

Obuoliams:

Įdėkite į parūgštintą vandenį 4 nedidelius tuščiavidurius, nuluptus obuolius.

Pripildykite kiekvieną obuolį 1-2 š. razinų-riešutų įdaro.

Įvyniokite obuolius į tešlą ir papuoškite su sluoksniuota tešla (pagal receptą) ar 2 lakštais pirktos tešlos.

Atšaldykite, aptepkite kiaušinių mišiniu (1 suplaktas kiaušinis, 1 š. Vandens).

Apibarstykite cukrumi ir patiekite su Anglaise kremu.

“Anglaise” kremas (2 stiklinės)

Paruošimo trukmė: 10 min.
Kepimo trukmė: 10 min.

Supilkite į puodą 2 stiklines pieno ir pakelį vanilinio cukraus. Kaitinkite iki garavimo, uždenkite ir palaikykite. Kai pravės, maišydami supilkite ¼ stiklinės cukraus, 1 š. kukurūzinių miltų, 2 kiaušinius.

Obuoliai tešloje – obuolių paruošimas

Obuolių paruošimui reikia 3 dalykų: išskaptuoti vidų, iškočioti tešlą ir apvynioti ja obuolius.

Išskaptavimas: obuoliai neturi būti visiškai tuščiaviduriai, juose turi būti tik įdubimas. Jei obuoliai bus tuščiaviduriai, įdaras išbėgs pro apačią. Tačiau įdubą reikia padaryti pakankamai didelę. Tada tikrai galėsite dėti įdarą į obuolio vidų ir tuo pačiu viduje neliks tuščios vietos.

Iškočiojimas: Tešla turi būti plona (maždaug 0,3 cm storio). Plona tešla iškepa visa, nelieka minkšta viduje. Bet neužtenka vien plonai iškočioti tešlą. Taip pat svarbu panaudoti tinkamą kiekį tešlos obuolio apvyniojimui. Mažiems obuoliams padalinkite tešlą į 17 cm skersmens kvadratus. Jei kvadratai bus per dideli, bus per daug persidengiančios tešlos ir ji neiškeps iki galo.

Vyniojimas: obuolių apvyniojimas tešla yra mokslas. Svarbiausias dalykas yra gerai sulipdyti siūles (tas vietas, kur tešlos kraštai susijungia). Jei to nebus, tešla prasiskirs. Puikūs klijai yra vanduo su nedideliu kiekiu miltų. Kai sujungiate dvi tešlos dalis, suklijuokite jas su vandeniu, patapšnodami pirštų galiukais.

Įdaras: Vienas puikiausių šio patiekalo dalykų yra įdaras. Didžiausias nusivylimas būna, jei prapjauni obuolį tešloje ir nerandi jokio įdaro. Naudokite auksines razinas vietoj įprastinių tamsių. Jos yra saldesnės, minkštesnės ir gražiau atrodo. Pekano riešutai taip pat skiriasi nuo tradicinių graikiškų riešutų. Paskrudinę juos, susmulkinkite iki razinų dydžio.

Obuoliai tešloje_2

PIRMA. Nedideliame priekaistuvyje pavirinkite razinas rome ant vidutinės ugnies, kol didžioji dalis skysčio išgaruos. Tai suminkština razinas ir prideda joms skonio.

Obuoliai tešloje_3

ANTRA. Pakepinkite pekano riešutus ant vidutinės ugnies 1 šaukšte sviesto – jie lygiau paruduos ir bus skanesni. Nuolat maišykite, kad nesudegtų. Sukapokite.

Obuoliai tešloje_4

TREČIA. Sumaišykite razinas ir riešutus su ruduoju cukrumi, 1 šaukštu sviesto ir cinamonu. Sumalkite citrinų žieveles ir sudėkite į įdarą.

Obuoliai tešloje_8

KETVIRTA. Išskaptuokite obuolius šaukšteliu, palikdami apatinį ketvirtį obuolio neliestą. Skylė turėtų būti stalo teniso kamuoliuko dydžio.

Obuoliai tešloje_9

PENKTA. Nulupkite obuolius su daržovių skustuku. Nupjaukite obuolių apačią, kad jie tiesiai stovėtų ant kepimo skardos.

Obuoliai tešloje_10

ŠEŠTA. Kad obuoliai neparuduotų, įmerkite juos į dubenį šalto vandens ir įdėkite 2 perpjautas citrinas, prieš tai ten pat išspaudę jų sultis. Palaikykite 10 minučių. Nusausinkite obuolius.

Obuoliai tešloje_11

SEPTINTA. Iškočiokite sluoksniuotą tešlą į 35x50 cm dydžio stačiakampį, maždaug 0,3 cm storio. Jo užteks keturių obuolių apvyniojimui ir 8-12 lapelių dekoravimui.

Obuoliai tešloje_12

AŠTUNTA. Išpjaukite tešloje keturis 17 cm dydžio kvadratus, nupjaudami visas nelygias dalis.

Obuoliai tešloje_13

DEVINTA. Padėkite obuolį tešlos kvadrato viduryje. Užpildykite įdubą 1-2 š. razinų-riešutų įdaro. Pirštais paminkykite, kad tvirčiau susispaustų.

Obuoliai tešloje_14

DEŠIMTA. Užlenkite vieną tešlos kampą ir sudrėkinkite vandeniu. Užlenkite antrą kampą ir priklijuokite prie pirmojo, paspausdami pirštais.

Obuoliai tešloje_15

VIENUOLIKTA. Prisiminkite, kaip vyniojate dovaną. Suvilgykite trečiojo tešlos kampo abi puses, priklijuokite prie viršūnės. Pakartokite tai su ketvirtuoju kampu.

Ruošdami kremą “Anglaise” prisiminkite:

Obuoliai tešloje_5

Pirma, į suplaktą kiaušinį lėtai pilkite šiltą paskanintą pieną. Jei pilsite per greitai, mišinys gali susitraukti.

Obuoliai tešloje_6

Antra, kaitinkite padažą lėtai ant mažos ugnies, kol jis pasidarys tirštas. Tai šiek tiek užtruks (apie 10 min.), tad būkite kantrūs ir nuolat maišykite mediniu šaukštu. Kukurūziniai miltai ne tik padeda išvengti susitraukimo, bet ir pagreitina tirštėjimą. Tik nedidinkite ugnies – gali prisvilti.

Obuoliai tešloje_7

Pakelį vanilinio cukraus supilkite į pieną. Virinkite ant mažos ugnies iki kol pienas ims garuoti. Uždenkite ir laikykite 15 min.

Sumaišykite cukrų, kukurūzinius miltus ir kiaušinius. Dabar lėtai pilkite pieną (jei pilsite per greitai, mišinys susitrauks). Nuolat maišykite.

Įpilkite atgal į keptuvę ir lėtai kaitinkite ant mažos ugnies. Nuolat maišykite iki kol sutirštės ar kol ant šaukšto liks žymė palietus pirštu. Atvėsinkite.

Obuoliai tešloje – užbaigimas

Dabar linksmoji dalis – obuolių papuošimas lapeliais, pagamintais iš likusios tešlos. Tešlos turi užtekti 8-12 lapelių (2-3 lapeliai kiekvienam obuoliui). Nepamirškite priklijuoti jų su vandeniu, kad kepant jie nenukristų nuo obuolių.

Prieš kepant:

Pirma, užtieskite kepimo skardą pergamentiniu popieriumi ir apipurkškite jį nelimpančiu kepimo skysčiu. Prasisunkimas nėra problema, bet jūs dar aptepsite obuolius kiaušiniu, kad suteiktumėte jiems spalvą – o tai gali būti problema. Per daug aptepto kiaušinio gali pripilti prie popieriaus. Naudodami kepimo skystį, to išvengsite, Jūs lengvai perkelsite obuolius tešloje į serviravimo indą.

Kepimas: Tai šiek tiek nepatogu, bet obuoliai kepami dviejose skirtingose temperatūrose. Tam yra dvi priežastys.

Pradinė kepimo temperatūra yra ganėtinai didelė – 220 laipsnių. Sluoksniuotai tešlai reikia šio didelio karščio, kad ji taptų tokia, kokia ir turi būti. Karštis greitai išlydo sviestą, sukurdamas garus. Tada karštį reikia sumažinti iki 190 laipsnių, kad obuoliai galėtų pasivyti tešlą. Jei orkaitėje paliekami 220 laipsnių, tešla sudegs obuoliams nespėjus visiškai iškepti.

Obuoliai tešloje neįgaus auksinio rudumo be tam tikros pagalbos – juos reikia aptepti kiaušiniu.

Patikrinkite obuolius maždaug po 30 min. kepimo. Įkiškite medinį iešmelį į obuolio apačią – ten, kur obuolys storiausias. Jei jaučiate pasipriešinimą, reikia daugiau laiko. Patikrinkite vėl po 10 min.

Obuoliai tešloje_16

DVYLIKTA. Išpjaukite 5-7 cm dydžio lapelius iš likusios tešlos (8-12 lapelių). Jei tešla limpa prie peilio, įdėkite ją kelioms minutėms į šaldytuvą.

Obuoliai tešloje_17

TRYLIKTA. Gyslelėms nubrėžkite peiliu liniją išilgai lapo. Po to kampu nubrėžkite linijas į kairę ir į dešinę nuo pagrindinės linijos.

Obuoliai tešloje_18

KETURIOLIKTA. Apatines lapelių puses sudrėkinkite vandeniu. Priklijuokite 2-3 lapelius ant kiekvieno apvynioto obuolio, uždengdami viršutinę siūlę. Šiek tiek užlenkite lapelių kraštus.

Obuoliai tešloje_19

PENKIOLIKTA. Išdėliokite obuolius ant pergamentiniu popierium užtiestos kepimo skardos ir palaikykite vėsiai 30 min. Išplakite kiaušinį ir aptepkite juo obuolius.

Obuoliai tešloje_20

ŠEŠIOLIKTA. Gausiai apibarstykite obuolius cukrumi iš visų pusių. Tešla taps traški ir išvaizda bus gražesnė.

Obuoliai tešloje_21

SEPTYNIOLIKTA. Kepkite 220 laipsnių temperatūroje 10 min. Sumažinkite karštį iki 190 laipsnių ir kepkite dar 20 min. Patikrinkite mediniu iešmeliu, ar jau iškepė.

Obuoliai tešloje_22

AŠTUONIOLIKTA. Kai medinis iešmelis lengvai įsminga į obuolius ir išorė yra auksinio rudumo spalvos (po 30-40 min.), išimkite obuolius iš orkaitės. Patiekite šiltus negiliame dubenyje arba lėkštėje su krašteliais kartu su atvėsintu Anglaise kremu arba su vaniliniais ledais. Taigi, ar nebuvo verta to laukti?

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

„Patys kalti?“ Viena žiopla klaida – ir antstoliai persekioja visą gyvenimą (197)

Lietuvoje reikalų su antstoliais turi kas 10-as gyventojas. Šalies gyventojai ir įmonės iš viso...

Dukters neteko socialinę darbuotoją pavadinusi „žiurke“ (125)

Į redakciją užėjusi sudėtingo likimo jauna moteris guodėsi, kad jos penkiametę dukrą Palangos...

Dmitrijus Trockis: šiuolaikinis žmonių gyvenimas baugus lyg zombių (53)

Rytų filosofijos mokyklose dažnas postulatas apie tai, kad laimės pagrindas – disciplina ....

Vaistus be receptų pirko dvejus metus: papasakojo, kiek laukia pas gydytojus eilėse (572)

Pakeitus tvarką ir sudarius galimybę vaistinėse lankytis slaptiesiems pirkėjams, kilo nenumatytų...

Lietuva JAV minima dėl Klaipėdos SGD laivo (86)

Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Rolandas Kriščiūnas sako, kad ryšys tarp Europos...

Porų santykiai, kai trūksta sekso (4)

Sunku kalbėtis apie sekso trūkumą, nes paprasčiausiai bijoma išgirsti, kad esi negeidžiamas.

Modelis parduoda savo nekaltybę: varžėsi arabų verslininkas, Holivudo aktorius ir Rusijos politikas (76)

Modeliu dirbanti jauna mergina, interneto aukcione paskelbusi apie savo nekaltybės pardavimą,...

Barto istorija atskleidė ir kitą pusę: aukštą socialinį statusą turintis žmogus irgi pažeidžiamas (44)

#metoo akcija i viešumą iškėlė ne tik garsaus režisieriaus galimai savo statuso piktnaudžiavimu...

Maskvoje – karjeros mačą sužaidęs Janas Vesely, Rodriguezo stebuklas ir dramatiška „Fenerbahce“ pergalė (2)

Eurolygos čempionų titulą ginanti Stambulo „Fenerbahce“ (5/3) 8-ame ture 95:93 (27:16,...

Jautri akimirka: bandomieji gyvūnai pirmąkart išvysta saulės šviesą (9)

Praėjusią vasarą fotografė Rachele Totaro fotografavo peles ir žiurkes . Vis dėlto,...