Keliuose Britanijos universitetuose atliktas tyrimas parodė, kad paauglystėje patyrę pažeminimą iš brolių ir seserų vėliau (iki 25 – 30 m.) du kartus dažniau serga depresija nei tie, kurie to nepatyrė.

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad psichologai ir vaikų apsaugos organizacijos dažniausiai nekreipia dėmesio į minėtą veiksnį, mano, kad tai neturi padarinių psichikai.

Tyrėjai nubrėžė ribą tarp nesutarimų ir rimtų prievartos atvejų- fizinės prievartos, sąmoningo ignoravimo, įžeidinėjimų žodžiais. Mokslininkai atrinko tik tuos pavyzdžius, kai nuoskaudos kartojosi – kai paaugliai patirdavo prievartą kelis kartus per savaitę.

Psichologai daug metų tyrinėjo paauglių gyvenimą. Potencialius tyrimo dalyvius atrinko dešimtą praėjusio amžiaus dešimtmetį, o 2003 – 2004 m. šie 7 000-iai 12-os metų paauglių paštu gavo klausimynus, kuriuose jų prašė papasakoti, ar nepatyrė kokio nors smurto iš brolių ir seserų. Kai tyrimo dalyviams sukako 18 metų, jie atsakė į kitus klausimus apie požiūrį į save ir į pasaulį.

Iš 3 452-ų dalyvių 1810 paauglystėje nepatyrė jokio pažeminimo iš brolių ir seserų. Po šešerių metų tyrėjai įvertino psichologinę jaunuolių būklę ir padarė išvadą, kad 6,4 proc. iš jų serga klinikine depresija, 9,3 proc. jaučia nerimą, o 7,6 proc. jau buvo sąmoningai save kaip nors sužaloję (savęs žalojimas – vienas iš klinikinės depresijos požymių).

Likę 786 jaunuoliai, kurie paauglystėje patyrė vyresnių(kartais – jaunesnių) brolių ir seserų engimą, kur kas dažniau sirgo klinikine depresija – antrojo klausimyno pildymo metu klinikine depresija sirgo 12,3 proc., dar 16 proc. jautė nerimą, 14 proc. save buvo žaloję.

Dažniausiai psichikos sutrikimus aptyrė merginos. Tyčiojimųsi daugiau patirta daugiavaikėse šeimose, kur kartu augo trys dar daugiau vaikų. Agresoriai dažniau būdavo vyresni broliai ir seserys. Vidutinis vaiko amžius, kuriame pradėta iš jo tyčiotis, buvo 8 metai.
Tyrimo autoriai svarbiu veiksniu, formuojantis neigiamai vaiko pasaulėžiūrai, laiko tėvų ignoravimą.

„Socialinių įgūdžių formavimas, taip pat mokymas kurti santykius su bendraamžiais prasideda namuose. Kai iš vaikų tyčiojamasi, tai gali turėti ilgalaikių padarinių, tokių, kokius pastebėjome atlikdami tyrimą, – sakė vienas iš tyrėjų Dieteris Wolke. – Svarbu pažymėti, kad tėvai visada gali nustatyti aiškias taisykles, kas leistina konfliktuose tarp vaikų, o kas neleistina. Tėvai turi įsikišti į vaikų santykius, jei pastebi, kad kažkuris iš vaikų nuolat žemina kitą.“

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)