Šią dieną Vilniaus arkivyskupijos Carito socialinė tarnyba kviečia žmonės ne tik nieko nepirkti, bet ir atkreipti dėmesį į pagarbų ir orų aukojimą stokojantiems, kuris dažnai tampa toks pat besaikis ir aklas, kaip ir daiktų pirkimas.

Prisijungdami prie susivienijimo ŽALI ir asociacijos LITDEA, kurie mini „Nieko nepirkimo dieną“ ir šiais metais skatina per ją keistis, dalytis daiktais ar juos perdirbti, VA Carito socialinė tarnyba kviečia aukoti TRIS gerus, kokybiškus ir sezoninius daiktus arba drabužius. Labiausiai trūksta šiltų striukių, paltų, vyriškų batų ir tiek moteriškų, tiek vyriškų megztinių. Tokia akcija norime atkreipti dėmesį ne tik į besaikį vartojimą, bet ir perdėtą bei nepagarbų aukojimą. Kviesdami šią dieną aukoti tik tris daiktus norime atkreipti dėmesį, kad daug svarbiau yra kokybė, o ne kiekybė. Prisidėti galima iki pat Kalėdų, rašoma pranešime spaudai.

Medžiagų netausojimas, dideli šiukšlių kiekiai, daiktai ir drabužiai, kuriuos žmonės nuolat keičia, – dėl viso to žmonija sunaudoja tiek Žemės išteklių, kiek neįmanoma atkurti. Vilniaus mieste veikianti VA Carito socialinė tarnyba daugiau kaip 24 metus priima paramą ir dalija ją žmonėms, patekusiems į sunkias gyvenimo situacijas. Socialinės tarnybos vadovė Snieguolė Rudzinskienė teigia, kad kasmet didėja gaunamos paramos kiekis, tačiau prastėja kokybė, drabužius žmonės dažnai veža pilnomis mašinomis, po kelių mėnesių vėl daro tą patį. Gaunamos labdaros nespėjama išdalyti net siūlant ją ne tik Vilniuje gyvenantiems žmonėms ar organizacijoms, bet ir vežant į mažesnius miestelius. Akivaizdu, kad vartotojiškumas kasmet auga, nes užuot turėję mažiau, bet kokybiškesnių daiktų ar drabužių žmonės turi krūvas nekokybiškos tekstilės gaminių, daiktų, avalynės.

Aukojimo kultūra Lietuvoje

Daugelis pritartų, jog nenaudojamus daiktus, drabužius, avalynę atiduoti jų stokojantiems – kilnus ir prasmingas darbas. Aukoti daiktus, drabužius, avalynę ar pinigus šiandien nėra sudėtinga, nes prie to prisideda įvairūs paramos renginiai, akcijos. Tačiau iš arčiau susidūrus su aukojimo kultūra Lietuvoje, kyla nemažai klausimų. Ar atiduoti seną, ,,truputį“ kandžių suvarpytą nudėvėtą paltą iš tiesų yra geras darbas? Ar žiemą stokojančiam gali pagelbėti vasariniai rūbai ar avalynė? Ar dešimt metų rūsyje gulėję drabužiai yra tinkami dėvėti?

Vilniaus arkivyskupijos Carito atstovė Žavinta Pašiulevičė patvirtina, jog prašymas aukoti kokybiškus, švarius ir nesuplyšusius rūbus kelia aukotojams pasipiktinimą. Kartais sulaukiama komentarų, kad vargstantieji geresnių daiktų ar drabužių nenusipelno. Tačiau organizacijos pamatinė nuostata yra tokia: pagarbi ir prasminga pagalba prasideda tada, kai dalinamasi kokybiškais, vertingais daiktais, o ne tuo, kas jau daug metų nebereikalinga.

Dažnai manoma, kad rūbų, avalynės ar daiktų į VA Carito socialinę tarnybą ateina tik pačias žemiausias pajamas gaunantys arba gatvėje gyvenantys asmenys. „Mūsų lankytojai yra gausios šeimos, senjorai, neįgalūs asmenys, iš mažesnių miestelių atvykę žmonės, kuriems reikalinga pagalba sunkesniu gyvenimo metu. Stengiamės išlaikyti kiekvieno asmens orumą, todėl netinkamus aukotus drabužius turime išmesti, o tai šiandien brangiai kainuoja. Beje, mūsų tarnyba turi nedideles patalpas, todėl negalime sandėliuoti visų sezonų drabužių. Iš to kyla mūsų prašymas aukotojams – dovanoti tik aktualaus sezono rūbus bei avalynę, kad ji iškart atitektų stokojantiems“, – sako pašnekovė.

Atsakingas vartojimas ir aukojimas

Per metus Socialinė tarnyba peržiūri, surūšiuoja ir išdalija apie 60 tonų drabužių, avalynės.

Sprendžiant didelės paramos kiekių bei nekokybiškumo sunkumus ieškoma įvairių problemos sprendimo variantų, vienas iš tokių – tekstilės perdirbimas. Jau ne vienus metus bendradarbiaujama su socialinio verslo iniciatyva „Lech Lecha“, kuri prikelia senus rūbus naujam gyvenimui ir suteikia galimybę norintiems prisijungti prie persiuvimo. Kol kas drabužių perdirbama labai nedaug, nes tam reikia daug resursų, sandėliavimo ir žmonių sąmoningumo tokiems gaminiams įsigyti.

Internetiniame puslapyje www.socialinetarnyba.lt ar Facebook paskyroje „VA Caritas socialinė tarnyba“ galima rasti daugiau aktualios informacijos, kokia pagalba yra reikalinga, kaip galima aukoti didelių gabaritų daiktus ir kur jie nukeliauja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)