Naujas 50 heteroseksualių, susituokusių porų, turinčių problemų su vaisingumu, tyrimas, kurį atliko Ajovos ir Penn valstijos universitetai, parodo, kad poros, kurioms sudėtinga susilaukti vaikų, dalijasi informacija skirtingai, priklausomai nuo to, ar vyras, ar žmona jaučiasi labiau pažeidžiami dėl negalėjimo turėti vaikų.

Kai moteris labiau jaudinasi dėl žmonių reakcijos į poros nevaisingumą, tiek vyras, tiek žmona labiau atvirauja apie savo problemas. Kai dėl to nejaukiai jaučiasi vyras, pora užsisklendžia.

Ajovos universiteto komunikacijos studijų profesorė Keli Ryan Steuber mano, kad moterys labiau jaučia spaudimą tapti motina, tuo tarpu vyrai bando „išsaugoti savo garbę“.

„Tai suponuoja mintį, kad poroms rūpi išlaikyti nesuteptą vyro vardą“, - sako R. Steuber.

Ji svarsto paradoksą: kodėl moteris, besijaučianti nesaugiai dėl to, kad negali turėti vaikų, verčiama dalintis savo bėda su savo socialine grupe?

„Galima svarstyti, kiek visuomenėje nevaisingumas yra stigma, kad moterys ir jų vyrai jaučiasi priversti paaiškinti: „Mes nesirenkame neturėti vaikų. Mes negalime turėti vaikų“, - sako ji.

Svarbiausia poroms – aptarti, kiek dalintis ir su kuo. Kitaip jie rizikuoja vienas kitą įžeisti ar pažeminti. Žinoma, kai apie 15 procentų, arba 4,3 mln. iš 28 mln. JAV susituokusių porų turi vaisingumo problemų, laikas atsikratyti pasenusio nevaisingumo kaip gėdos mito.

„Moterys man yra sakiusios: „Visą gyvenimą, jei pakankamai sunkiai dirbau, anksčiau ar vėliau gaudavau tai, ko norėjau... Tai pirmas kartas, kai kad ir kaip stengiamės, mes nežinome, ar sulauksime rezultato“, - sako R. Steuber.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)