„Galima sakyti, kad pagaliau rastas gydymas nuo ištisoms tėvelių kartoms galvos skausmą kėlusio ir nemigo naktis garantavusio kūdikių negalavimo, – sako Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas doc. dr. Vaidotas Urbonas. – Nepaisant medicinos pažangos, iki šiol mažylius kamuojantys pilvo diegliai buvo vis dar nepagydoma liga, kurią į neviltį puolę tėvai gydydavo vieninteliu būdu – sūpuodami kūdikį ant rankų“. Gydytojo teigimu, nuo pilvo dieglių kenčia apie 10–20 proc. visų mažų vaikų, taip pat ir krūtimi maitinamų, net jei jų mamos laikosi griežtos dietos.

Kūdikių pilvo diegliais vadinamas priepuolinis dirglumas, nerimas ir verkimas, trunkantis ilgiau nei 3 valandas per dieną, 3 kartus per savaitę.

Pirmieji tyrimai su natūraliai žmogaus virškinamajame trakte gyvenančia bakterija L. reuteri protectis atlikti 2004 m., kai buvo pastebėta, jog kūdikių, kuriems diagnozuoti pilvo diegliai, organizme yra mažesnis kiekis laktobakterijų. Tada padaryta prielaida, kad galbūt papildomai pavartojus laktobakterijų, galima sumažinti ir dieglius.

Iš viso su laktobakterija L. reuteri protectis atlikta per 80 tyrimų, taip pat ir vadinamas dvigubai aklas placebu kontroliuojamas tyrimas, kai nei tyrėjai, nei gydytojai, nei ligoniai nežino, ką pacientai vartoja: medikamentą ar placebą.

„Jau po pirmos šio tyrimo savaitės paaiškėjo, jog kūdikiai, gavę L. reuteri protectis, verkė net 74 proc. mažiau, – pasakoja doc. dr. V. Urbonas. – Be to, tyrimų metu buvo pastebėta, kad nustojus vartoti probiotikus su L. reuteri protectis, bakterijos išlieka žarnyne net apie keletą savaičių.

Tuo metu nustojus vartoti kitus probiotikus, bakterijų jau po 2-4 dienų žarnyne nelikdavo. Todėl šios naujojo probiotiko savybės labai tiko gydant įvairios kilmės viduriavimą, rotavirusinę infekciją bei antibiotikų sukeltą gerųjų ir blogųjų bakterijų disbalansą“. Dar viena svarbi L. reuteri protectis savybė – šis probiotikas atsparus daugeliui antibiotikų.

35-ios pagrindinių laktobakterijų ir bifidobakterijų padermės randamos kasdieniuose mūsų produktuose, tačiau tik 6-ios jų išlieka keliaudamos virškinamuoju traktu, ir tik 3 išlieka virškinamajame trakte 5 dienas. Todėl gydant įvairias virusines ir virškinamojo trakto ligas, ypač antibiotikais, kartu vartojami probiotikai – preparatai, atitinkamai prisotinti gyvųjų lakto, bifido ar sporas gaminančių bakterijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją