Kaip gi vertėtų maitintis nėštumo metu? Ar reikia valgyti dvigubai daugiau? Ką reikėtų įtraukti į kasdienį racioną? Kilo.lt mitybos specialistė Ieva Savicka pateikia pagrindinius mitybos patarimus nėštumo metu, kurie ir atsakys į šiuos klausimus.

Šiek tiek padidinkite dienos kalorijas sveiku maistu

Ką tik pastojus ne viena moteris galvoja, kad gali sau leisti valgyti kaip už du, tačiau taip galvoti nėra tikslinga. Įprastai pirmuosius mėnesius moteriai pakanka įprasto dienos kalorijų kiekio ir tik maždaug 2 ir 3 trimestre reikia kalorijų suvartoti maždaug 300 kcal daugiau. Paskutiniais mėnesiais šis poreikis gali dar šiek tiek padidėti, tačiau svarbiausia stebėti savo organizmą, ar nestokojama energijos.

Kalorijų poreikio padidėjimas yra vienas iš mitybos pokyčių nėštumo metu. Taip pat labai svarbu ir iš kur tas kalorijas gauname. Jokie pusgaminiai, konditerijos ar kiti beverčiai gaminiai nepatenkins padidėjusio organizmo poreikio, nes labai svarbu, kad maistas būtų maistingas ir kupinas reikiamų vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Pakankamai suvalgykite baltymų

Nėštumo metu padidėja baltymų poreikis. Baltymai yra mūsų kūno statybinė medžiaga, tad jie taip pat yra svarbūs ir kūdikio organizmo vystymuisi. Baltymus galime rasti liesos mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktuose. Taip pat baltymų yra gausu kiaušiniuose, ankštiniuose produktuose, ir šiek tiek mažesni kiekiai randami sėklose ar riešutuose.

Nepamirškite rinktis daugiau produktų, kurių sudėtyje būtų geležies ir folio rūgšties

Nėštumo metu yra labai svarbu gauti pakankamą kiekį geležies ir folio rūgšties. Gydytojai folio rūgštį rekomenduoja ne tik pastojus, bet ir bandant pastoti. Folio rūgštį galite sutikti šiuose produktuose: tamsios spalvos lapinėse daržovėse, šparaguose, brokoliuose, ankštinėse daržovėse, avokade, briuselio kopūste, kalafiore, kepenyse ir kiaušinio trynyje.

Geležis yra labai svarbi dėl deguonies pasiskirstymo organizme. Nėštumo metu reikia gauti daugiau šio mineralo, kad ir kūdikis gautų pakankamą deguonies kiekį. Dideli kiekiai geležies yra randami liesoje raudonoje mėsoje, pupelėse ir žirniuose, džiovintose slyvose. Kad geležis gerai pasisavintų, kartu rekomenduojama gauti ir vitamino C, kuris randamas citrusiniuose vaisiuose, pomidoruose.

Praturtinkite mitybą vitaminu D ir kalciu

Nėštumo metu reikėtų gauti pakankamai kalcio ir vitamino D.

Kalcis svarbus kūdikio kaulų ir dantų vystymuisi. Geriausias kalcio šaltinis yra pienas ir jo produktai, tačiau jei netoleruojate laktozės, kalcį galite gauti ir iš šių produktų: tamsiai žalios spalvos lapinių daržovių, brokolių, figų, sardinių, pupelių ar migdolų.

Vitaminas D taip pat yra svarbus kaulų ir dantų vystymuisi bei norint turėti sveiką odą ir akis. Su maistu patekęs vitaminas D pirma būna neaktyvios formos ir tik kepenyse tampa aktyviu metabolitu. Jį galima gauti iš gyvūninių produktų (lašiša, kardžuvė, tunas, kiaušiniai, sviestas, kepenys, ikrai, pienas) ir iš augalinių produktų (tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės, brokoliai, grybai, avižos). Tiesa, reikėtų pabrėžti tai, kad iš gyvūninių šaltinių vitaminas D pasisavina geriau.

Nėštumo metu apskritai reikia gauti kuo įvairesnį maistą, kad būtų gaunama kuo didesnė vitaminų bei mineralų įvairovė. Lėkštėje turite sutikti kuo daugiau įvairių daržovių, vaisių, grūdų.

Nepamirškite liesos mėsos, žuvies bei pieno produktų.

Be to, nepamirškite daržoves pasigardinti šalto spaudimo aliejumi praturtinant patiekalą nesočiaisiais riebalais. Kuo daugiau kokybiško maisto valgysite, tuo tiek jums, tiek jūsų kūdikiui bus geriau. Mažinkite riebių produktų, saldumynų, konditerijos gaminių ir kitų menkaverčių produktų suvartojimą. Iš jų gausite tik tuščias kalorijas, kurios nepatenkins organizmo, ko pasekoje suvalgysite kur kas daugiau, nei Jums reikia.

Be to, valgant bevertį maistą atsiranda labai didelė tikimybė priaugti per daug svorio nėštumo metu, ko tikriausiai nei viena moteris nenorėtų.