Ašaros, apkabinimai – įprasta vaiko, kuris nenori, kad mama išeitų į darbą, reakcija. Jis bijo netekti mamos, kaip neteko tėčio.

Išsiskyrus tėvams, vaiko gyvenime viskas pasikeičia. Anksčiau mama ir tėtis visada buvo šalia, gynė, saugojo ir padėjo, o paskui antras mažyliui artimas žmogus dingo. Liko tik mama, bet ir ji nori išeiti.

Vaikas pradeda bijoti, jam atrodo, kad sulaikyti norintį išeiti žmogų. Atsargiai padėkite vaikui susitaikyti su išsiskyrimu.

1. Kontroliuokite savo emocinę būseną. Vaikai jautrūs suaugusiųjų nuotaikoms.

2. Pratinkite vaiką prie minties, kad už buto egzistuoja didelis pasaulis. Dažniau eikite su vaiku į svečius, kvieskitės pas save jo draugus. Skatinkite vaiką bendrauti su bendraamžiais.

3. Ar ne laikas vaikui eiti į vaikų darželį? Tai naudinga socialinių įgūdžių formavimuisi. Būtų geriau, jei vaiką nuvestų ir pasiimtų senelė, tada išvengsite atsisveikinimo scenų.

4. Tegu jūsų darbas tampa vaiko gyvenimo dalimi. Paaiškinkite, ką dirbate tuo metu, kai jis būna darželyje. Aprodykite jam savo darbo vietą, supažindinkite su kolegomis.

5. Susitarkite dėl atsisveikinimo ritualų – ar apsikabinsite, ar siųsite oro bučinius, ar skambinsite telefonu. Atsisveikinimas turi būti trumpas ir malonus. Atsisveikinant būtinai pasakykite, kada grįšite, ir laikykitės žodžio.

Trumpi patarimai, kaip atsisveikinti be ašarų

Likus 5 minutėms iki išėjimo, užimkite vaiką kuo nors įdomiu. Neišeikite neįspėję.

Jei vaikas išėjo jūsų palydėti, papasakokite, ką veiksite, kai grįšite.

Pasakykite, kada grįšite (pvz., prieš pietų miegą), arba parodykite, kur bus laikrodžio rodyklės, kai grįšite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją