Moterys verslininkės dažnai sugeba suderinti darbą ir motinystę. Sėmės paslaptis – gebėjimas susitelkti į atliekamą užduotį. Jei esate darbe, stenkitės negalvoti apie tai, kas vyksta namuose, o kai būnate namuose, skirkite laiką vaikams ir negalvokite apie darbą. Taip pat atsiminkite – visiems pasitaiko gerų ir blogų dienų. Jeigu šiandien esate neideali darbuotoja ar neideali mama, vadinasi, prasta diena. Rytoj bus gera diena.


Susiraskite gerą auklę

Pasielkite visus įmanomus išteklius – pažįstamus, giminaičius, draugus, panašaus amžiaus vaikų mamas, kurios galbūt norėtų už tam tikrą mokestį pasaugoti dar vieną vaiką. Apsvarstykite vyresnių žmonių kandidatūras ir susiraskite gerą auklę.

Sudarykite svarbiausių kriterijų sąrašą, pagal jį įvertinsite, kokia kandidatūra tinkamiausia jūsų vaikui. Gera auklė – ne šiaip žaidimų draugė, o beveik antra mama. Nereikia jai pavydėti – jei vaikas myli auklę, tai reiškia, kad jis su ja jaučiasi saugus, tad mama gali ramiai dirbti.
Beje, vis daugiau darbdavių steigia privačius vaikų darželius, tad moterys jaučiasi ramiau ir produktyviau dirba.

Sumažinkite vidinio streso lygį

Drabužius sau ir vaikams pasiruoškite iš vakaro. Pagalvokite, ką valgysite pusryčiams. Viską, kas įmanoma, pasiruoškite iš vakaro, tada ryte nereikės skubėti ir nervintis. Koridoriuje pasidėkite telefoną, raktus ir piniginę, kad jų nepamirštumėte.
Bendri pusryčiai su vaikais taps maloniu rytiniu ritualu, bus ne taip liūdna išsiskirti.

Sukurkite šeimos kalendorių

Jei būtumėte namuose, visa šeima tikėtųsi, kad pagaminsite pietus ir pasiimsite vyresnius vaikus iš mokyklos. Grįžimas iš darbo su visa šeima – geriausias laikas sukoordinuoti visus planus, paskirstyti darbus. Pavyzdžiui, galite naudotis kalendoriumi kompiuteryje, į kurį visa šeima surašytų savo darbus, būrelius ir laiką, kai jie užsiėmę.

Šeštadienį ar sekmadienį skirkite 15 min. ir suplanuokite svarbiausius darbus kitai savaitei. Jei nebus nemalonių staigmenų, nekils įtampa.


Pakalbėkite su darbdaviu

Nelengva kalbėti su darbdaviu apie tai, kad nuo šiol jūsų darbotvarkė bus derinama su vaiko auginimu. Bet prieš pokalbį susidarykite derybų planą, kuris rodytų, kad esate pasirengusi kompensuoti savo reikalams sugaištą laiką, kad darbdavys nepatirtų nuostolių. Žinoma, darbdavys paklaus, kas prižiūrės vaiką, jeigu jis susirgs. Apgalvokite šį klausimą.

Naudokitės šiuolaikinėmis technologijomis

Saugumas, ramybė teikia daugiau galimybių susisiekti su vaikais dieną, gerai, kai vaikas visada gali jums paskambinti. Galima naudotis „Skype“ programa – tai pigu ir patogu. Jei vaikas jau moka skaityti, galima parašyti jam laiškutį ar ką nupiešti. Tai bus asmeniniai jūsų linkėjimai mažyliui.

Laikykitės disciplinos

Sudaryta dienotvarkė garantuoja, kad laiko dieną užteks viskam. Tai reiškia, kad namuose netikrinsite darbinio elektroninio pašto, neskambinsite darbo klausimais. Jei dirbate iš namų, turėkite darbo vietą, prie kurios po darbo valandų griežtai neisite. Mažiau žiūrėkite televizorių, geriau daugiau laiko skirkite laikui su vaiku.

Planuokite šeimos renginius

Bent kartą per savaitę suplanuokite bendrą šeimos pasibuvimą, tai sustiprins santykius šeimoje. Sekmadienį ryte suplanuokite bendrus šeimos pusryčius, pasivaikščiojimą vakare. Tam tikrai nereikės papildomų išteklių ar pasiruošimo. Renginius, pasibuvimus surašykite į šeimos kalendorių, kad visi žinotų ir tuo metu nesuplanuotų kitos veiklos.

Raskite laiko santykiams su vyru ir sau

Jei laimingi tėvai, laimingi ir jų vaikai. Skirkite laiko partnerystei stiprinti. Taip, tai ne spontaniška romantika, kokia būdavo santykių pradžioje, bet kai šeimoje yra dirbantys tėvai ir maži vaikai, tenka taikstytis su šiuo menku nepatogumu. Kartą per savaitę ar bent kartą per mėnesį turite rasti laiko pabūti dviese.

Labai blogai, kai dirbanti moteris negalvoja apie save ir savo poreikius. Net stiuardeses kursuose moko: „Iš pradžių gelbėkitės pati, paskui – vaiką.“ Tai reiškia, kad moteris privalo rasti laiko sau, kad vaikas paskui sulauktų iš mamos pozityvių emocijų. Net 15 minučių paskaičius knygą prieš miegą ar savaitgalį apsilankius baseine, atrodys, jog rūpinatės savimi. Rūpinimasis savimi reiškia ir rūpinimąsi šeima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)