Iš kur atsiranda pienas?

Laktacija, tai yra, pieno išsiskyrimas iš pieno liaukų - tai ypatingas procesas, susijęs su hormonų poveikiu ir labai priklausantis nuo motinos nervų sistemos būklės, taip pat nuo mažylio buvimo prie krūties laiko. Principas toks: kuo daugiau laiko vaikas praleidžia prie krūties, tuo aktyviau gaminasi pienas.

Aštuonios taisyklės, padedančios padidinti pieno kiekį

Maitinkite dažnai

Pirmąjį-antrąjį gyvenimo mėnesį tarpai tarp maitinimų neturi būti didesni nei dvi valandos. Jei vaikas dieną ilgai miega, jį būtina žadinti ir dėti prie krūties. Būtinai reikia papildomai maitinti naktį, vidutiniškai tarpai tarp naktinių maitinimų turi būti ne ilgesni nei trys valandos. Ypač svarbu maitinti tarp trečios ir aštuntos ryto. Šiuo laiku pieno liaukų hormonai aktyviausi.

Maitinkite ilgai

Vaikas turi visiškai iščiulpti pieną iš vienos krūties, ir jei jis nepasisotina, pasiūlykite jam kitą krūtį. Ilgai būnant prie krūties, atsiranda galimybė pamaitinti kaloringesniu pienu, susidarančiu maitinimo proceso metu. Visiškai ištuštinus krūtį, stimuliuojamas pieno gaminimasis.

Maitinkite pakaitomis

Jei vaikas greitai užsnūsta prie krūties, padės maitinimas pakaitomis. Pridėkite vaiką prie krūties dešimčiai-penkiolikai minučių, tuomet pridėkite prie kitos krūties tokiam pat laikui. Tai padės vaikui neužmigti.

Maitinkite dusyk

Jei vaikas ne itin aktyviai ima krūtį ir greitai nustoja, taikykite dvigubo maitinimo metodiką. Pamaitinę vieną kartą, kiek jis norės, neleiskite jam užmigti - pavaikščiokite su juo ant rankų dešimt-penkiolika minučių, leiskite atsirūgti, pažaiskite su juo, o tuomet vėl pamaitinkite, pakaitomis duodamos abi krūtis. Taip mažylis suvartos daugiau kaloringo pieno, o mama pastimuliuos laktaciją.

Pridėkite vaiką prie kūno

Mūsų kūnas gudresnis nei mes, jis gyvena instinktyviai, o maitinančios motinos instinktai itin išvystyti. Vienas būdų padidinti laktaciją ir stimuliuoti mažylio apetitą - glaudus kontaktas. Tam mama apsinuogina iki pusės ir priglaudžia nuogą mažylį, pridengdama jį iš viršaus antklode. Mažylio kvapas, taktiliniai pojūčiai - visa tai aktyvuoja pieno hormonų veiklą.

Maitinkite naktimis

Vienas aktyviausių laktacijos stimuliatorių - maitinimas naktimis. Tačiau kas kartą keltis prie vaiko labai vargina. Galima miegoti su mažyliu atskiroje lovoje. Galima pristumti vaiko lovelę šalia savo.

Nepervarkite

Nereikia stengtis viską suspėti, jūsų energija turi būti sutelkta į mažylį, į jo maitinimą krūtimi. Pasinaudokite artimųjų arba namų šeimininkės pagalba kitiems darbams atlikti. Atidėkite nebūtinus reikalus, nepervarkite - pieno hormonus blokuoja bet koks stresas.

Atsisakykite buteliukų ir čiulptukų

Maitinamam krūtimi vaikui neduokite buteliukų. Jų veikimo mechanizmas visiškai kitoks, taigi vaikas ims neteisingai čiulpti krūtį, mamai skaudės, vaikas gaus nedaug pieno, galiausiai ims irzti ir visai atsisakys krūties. Teks pereiti prie mišinėlių. Žinoma, yra vaikų, kurie noriai čiulpia tiek čiulptuką, tiek krūtį, bet ar jūsų vaikas iš tokių?

Tabletės ir arbatos laktacijai gerinti

Visos priemonės laktacijai gerinti - ne daugiau kaip placebo. Maža to, per didelis skysčių kiekis gali tik neigiamai veikti laktaciją.

Todėl gerti laktacijai arbatas reikia, tik jei tikite jų poveikiu, po trečdalį stiklinės likus penkiolikai minučių iki maitinimo. Nors galima gerti tiesiog šiltą arbatą arba net vandenį, poveikis bus praktiškai tas pats.

Jei visos priemonės išbandytos, tačiau jums atrodo, kad problemų su laktacija liko, būtina kreiptis patarimo savo šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)