Supratimas, kad vaikai turi psichologinių problemų, gali padėti efektyviau jas tirti ir skirti reikalingą gydymą. Ilgą laiką vaikai, kuriems diagnozuota maniakinė depresija, buvo gydomi taip pat, kaip ir suaugusieji. Toks gydymas visiškai nepasiteisino. Labai dažnai diagnozuojant klystama, menkas vaistų, skirtų vaikų psichiniams sutrikimams gydyti, pasirinkimas.

Dirglumas ir irzlumas nelaikomi specifiniais psichinio sutrikimo požymiais – diagnozuojant vaikų psichinius sutrikimus šie požymiai nustatyti 76 % psichinėmis ligomis sergančių vaikų. Todėl labai dažnai vaikams įvairūs sutrikimai diagnozuojami neteisingai.

Harvardo universiteto psichiatrų komanda tikina, kad pagrindinis maniakinės depresijos simptomas – itin didelis irzlumas, liguistas jautrumas.

Ši hipotezė kitų nacionalinės sveikatos instituto (NIMH) tyrėjų buvo atmesta. Irzlumas priskirtas vaikų elgesio ir nuotaikos sutrikimo požymiams. Kad šis sutrikimas būtų patvirtintas, padidinto vaikų irzlumo priepuolis turi pasireikšti mažiausiai tris kartus per savaitę, tarp priepuolių vaikams pasireiškia prislėgta nuotaika.

Stringario ir jo kolegų tyrimas paremtas ilgalaikiu vaikų elgesio stebėjimu. Sutrikusio elgesio vaikai buvo stebimi iki 20 metų. Buvo manoma, kad daugumai tokių vaikų išsivystys maniakinė depresija, tačiau iš piktų vaikų dažniausiai išaugdavo depresyvūs suaugusieji.

Irzlumas ir vaikams, ir suaugusiems, kenčiantiems nuo depresijos, buvo vienas pagrindinių požymių. Tačiau mokslininkai nesutaria dėl to, kad jis būtų laikomas esminiu požymiu. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad 50% depresija sergančių žmonių pasižymi ir irzlumu.

Irzlūs depresija sergantys suaugę skyrėsi nuo sergančiųjų depresija, tačiau nepasižyminčių irzlumu. Jie buvo vyresni (60 ir daugiau metų), o antrieji 20-44 metų. Irzlūs ir depresyvūs turėjo ir kitų psichikos sutrikimų lyginant su nepasižyminčiais irzlumu ir liguistu jautrumu. Tačiau nebuvo įrodyta, kad irzlumas ir depresija sietųsi su maniakine depresija. Abiejų tirtų grupių depresijos simptomai buvo panašūs.

Kadangi ir liguistas jautrumas, ir depresija buvo susiję su suaugusiųjų bipoliniu sutrikimu, galima įtarti, kad ir liguistai jautrūs, irzlūs vaikai gali susirgti maniakine depresija. Tačiau šis spėjimas nepatvirtintas. Kaip teigia Stringaris, vaikams gali išsivystyti depresija, o ne bipolinis sutrikimas.

Ilgalaikiai irzlių vaikų ir suaugusiųjų tyrimai parodė, kad irzlumas ir depresija itin susiję. Tačiau nepakanka duomenų, kad irzlumas ir liguistas jautrumas yra vaikų ir suaugusiųjų bipolinio sutrikimo požymiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)