"Smurtas šeimoje - visuomenės rykštė, turinti didžiulių ekonominių, socialinių, asmeninių padarinių. Smurto šeimoje eliminavimas - tikslas, dėl kurio turėtų susivienyti visi visuomenės ir Vyriausybės nariai", - penktadienį Seime per spaudos konferenciją sakė lietuviškai savo pranešimą skaičiusi JAV ambasadorė.

A.E.Derse pristatė kitą savaitę Seimo Žmogaus teisių komiteto kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Lietuvoje rengiamą tarptautinę konferenciją "Apsauga nuo smurto artimoje aplinkoje: įgyvendinimo iššūkiai". Joje savo patirtimi dalysis ir tarptautiniai ekspertai.

Pristatydama renginį ambasadorė pabrėžė, kad Lietuva lieka pirmaujančia šalimi Europoje pagal smurto atvejų šeimoje skaičių, ir sakė, jog Seimui pavasarį priėmus kovai su smurtu šeimoje skirtą įstatymą sunkiausias darbas - tokių teisės aktų praktinis įgyvendinimas - tik prasideda.

"Lietuvoje smurtas šeimoje - itin opi problema. Eurobarometro 2010 metų tyrimo duomenimis, Lietuva pagal smurto šeimoje atvejų skaičių pirmauja visoje ES. Pažymėtina, kad šį pavasarį buvo priimtas pirmas tokio pobūdžio įstatymas dėl kovos su smurtu artimoje erdvėje, bet sunkiausias darbas - spartus ir veiksmingas įstatymo įgyvendinimas - dar tik prasideda. JAV ambasada džiaugiasi ir didžiuojasi galėdama prisidėti prie šio svarbaus darbo", - kalbėjo JAV atstovė Lietuvoje.

Seimas pavasarį priėmė Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą, kuris leis smurtautoją iškeldinti iš namų, taip pat smurtas šeimoje priskirtas prie visuomeninę reikšmę turinčių veikų, tad aukai net ir nesikreipiant į policiją, nustačius smurto šeimoje atvejį, bus pradedamas ikiteisminis tyrimas. Įstatymas įsigalioja nuo gruodžio 15 dienos.

Teisėsaugos pareigūnai ne kartą yra pabrėžę, kad iki šiol galiojanti teisinis reguliavimas jiems yra surišęs rankas kovojant su smurtu šeimoje, mat be raštiško nukentėjusiojo skundo beveik neįmanoma pradėti tyrimų. Be to, ir pradėjus tyrimą smurtautojas gali gyventi drauge su auka.

Nevyriausybinių organizacijų duomenimis, nuo smurto šeimoje kasmet Lietuvoje žūva apie 20 moterų. Policijos departamento informacija rodo, kad iškvietimų dėl konfliktų namuose per metus būna per 40 tūkstančių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją