Latvijos įstatymai apie moteris donores, arba vadinamąsias surogatines motinas, neužsimena nė žodžiu. Ir nors įstatymai to nei draudžia, nei leidžia, Medicinos teisės instituto direktorė Solvita Olsiena mano, kad tokios paslaugos negali būti teisėtos.

JAV ir Vakarų Europoje, kur surogatinė motinystė jau keletą metų nebe naujiena, tai daroma savanoriškumo principu. Imti už tai atlygį draudžiama. Kaip ir už organų paaukojimą, taip ir už ją negali imti pinigų, nes tokį "verslą" galima traktuoti kaip prekybą žmonėmis.

"Kaip ir sutenerystė, kai žmogus baudžiamas už tai, jog siūlo pasinaudoti kito žmogaus kūnu", - sakė teisininkė.

"Tai darbo pasiūlymas", - aiškina skelbimą išspausdinęs Girtis, tvirtinantis, jog yra vienos amerikiečių kompanijos Latvijoje agentas. Valmieros rajono tarybos socialinių ir medicinos reikalų skyriaus vedėja Anita Uozuolinia emocingai pareiškė nepažįstanti nieko, kas galėtų atsišaukti į tokį skelbimą, tačiau sociologas Talis Tisenkopfas įtaria, jog yra visiškai kitaip. "Jei yra važiuojančių dirbti į Airiją už 500 latų, norinčiųjų būtinai atsiras", - sakė jis.

Per dieną į šį skelbimą atsiliepė 10 kandidačių. Girtis papasakojo, kad pasiūlymą priėmusi moteris bus patikrinta medikų - "gal Latvijoje, gal kitoje Europos šalyje". Pripažinus jos sveikatą tinkama, su moterimi bus pasirašyta sutartis ir pasirūpinta išvykimo į JAV dokumentais, įskaitant darbo vizą. Ten vienoje iš klinikų bus atliktas dirbtinis apvaisinimas panaudojus konkrečios poros kiaušialąstę ir spermą.

"Paskui devynis mėnesius gyvensite šeimoje ir lauksitės kūdikio, ir jei viskas bus gerai, jums perves 25 000 dolerių", - paaiškino agentas. Gali būti, kad būsimieji tėvai rūpinsis surogatinės motinos laisvalaikiu, organizuos jai keliones. Nustatytu metu ji privalės lankytis pas gydytoją. Ar sutartyje numatyta tokia aplinkybė, kad pinigai nebus išmokėti, jei nėštumo metu paaiškės, jog būsimasis kūdikis turi kokį nors įgimtą defektą, Girtis negalėjo pasakyti.

"Yra medicinos įstaigų, kurioms už tai tenka labai rimta atsakomybė, nes tai - nepigus procesas. Poros, galinčios tai sau leisti, taip pat labai pasiturinčios", - pastebėjo jis. Jei surogatinė motina nuspręs pasilikti vaiką, ji privalės sumokėti milžinišką baudą, kuri Latvijos gyventojams tikrai ne pagal kišenę.

Girtis nenorėjo nurodyti kompanijos, kuriai atstovauja, tik pranešė, kad Latvijoje ji veikia "kaip įdarbinimo organizacija, firma", tiesa, neįregistruota. Beje, kitų darbo pasiūlymų nėra, nes surogatinių motinų paieškos ir jų išsiuntimas į JAV yra labai sudėtingas, didžiulių pastangų reikalaujantis darbas.

"Atvirai sakant, nežinau, ką apie tai byloja vietos įstatymai, bet Amerikoje dėl to viskas gerai", - pridūrė Girtis.

JAV ir Vakarų Europoje kūdikio išnešiojimas bevaisėms poroms praktikuojamas jau keletą metų. Reprodukcinės medicinos centro "Embrions" vadovas Gintis Treijis sakė, kad Latvijoje taip pat yra žmonių, kurie pasinaudotų tokia galimybe, tiesa, nedaug. Prieš ketvertą metų "Embrions" centre kelioms poroms, tarp jų užsieniečiams, buvo atlikta medicininė biologinės motinos apvaisinimo procedūra. "Buvo laimingų atvejų", - sakė G.Trejis. Dabar centras tuo daugiau neužsiima, nes nėra įstatyminio pagrindo tokiai veiklai.

"Kas neuždrausta, tas leistina, bet visur reikalingas aiškumas", - sakė jis ir pridūrė, kad parlamentui buvo siūlyta svarstyti atitinkamas seksualinės ir reprodukcinės sveikatos įstatymo pataisas, tačiau rezultatų - jokių.

"Mes nepritariame, nes yra daug nesolidžių būdų pasinaudoti surogatinėmis nėščiosiomis", - sakė pernai vykusiose diskusijose šia tema Seimo socialinių reikalų ir darbo komisijos vadovė Jevgenija Stalidzanė. Deputatai ginčijosi dėl siūlomos normos, kad moteris privalo atsisakyti kitiems tėvams išnešioto kūdikio, tačiau jokių įstatymo pataisų taip ir nepateikė.

"Mūsų šalyje tai nepaplitę, nes motinos nesugebės atsisakyti savo įsčiose išnešiotų vaikų, be to, ir visuomenė tam nepasirengusi", - mano Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė spaudai Guna Rudzytė. O pasak J.Stalidzanės, yra svarbesnių klausimų, kuriuos būtina spręsti: Dešimčiai nėščiųjų tenka septyni abortai, vaikų namai perpildyti - tiek daug pamestų vaikų".

T.Tisenkopfas pabrėžia, kad pasiūlymas Latvijos moterims išnešioti vaikus amerikiečių poroms atspindi du skirtingus pasaulius: JAV apie tai kalbama, šis klausimas svarstomas spaudoje, o Latvijoje panašios diskusijos nėra, ir žmonės beveik nieko nežino apie surogatinę motinystę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją