Gaminti mėgstanti dviejų vaikų mama džiaugiasi, kad talkininkauti virtuvėje mėgsta ir jos vaikai. Neretai be mamos pagalbos jie patys pasigamina vasarą taip mėgstamus ledus, uogų kokteilius, lauko kepsninėje kepa kesadilijas ar suvožtinius.

Moteris džiaugiasi, kad meilė maistui ir jo ruošimui padeda jos šeimai daugiau laiko praleisti drauge. Skatindama ir kitas šeimas dažniau gaminti maistą kartu, R. Ničajienė prisijungė prie prekybos centro „Rimi“ inicijuoto socialinio projekto „Šeimos pietūs“, ir dalijasi receptais bei idėjomis, ką vasarą verta gaminti su vaikais.

- Kaip vasarą atrodo jūsų šeimos racionas? Ar jis pastebimai skiriasi nuo žiemą ar rudenį gaminamų patiekalų?

- Skiriasi ir netgi labai. Vasara – šviežių uogų laikas. Tuo metų jas valgome pilna burna, kol atsivalgome, o paskui jau pradedu ruošti atsargas žiemai. Tad vasarą uogos ant mūsų stalo – kasdienybė, o žiemą – šaldytų, džiovintų uogų ar uogienės pavidalu – jas skanaujame daug rečiau.

Užuot žiemą virus sočias sriubas, troškinius ir gaminus mėsiškus patiekalus, vasarą gaminu daugiau žalių salotų, šaltų sriubų, gaivinančių desertų (želė, ledai), valgome daugiau žalio ir termiškai neapdoroto maisto. Vasarnamio virtuvę šiltuoju metų laiku perkeliu į lauką ir dažniausiai kepu lauko kepsninėje, stengiuosi su šeima kuo daugiau laiko praleisti gryname ore.

- Jei reikėtų išrinkti tris produktus, kurie geriausiai atitinka vasaros skonį?

- Birželio skonį man įkūnija braškės ir žemuogės. Liepą soduose jau karaliauja visa puokštė uogų: serbentai, agrastai, vyšnios, miškai pilni mėlynių ir aviečių; daržai – pirmųjų daržovių: jaunų morkų, bulvių, žirnelių. Na, o rugpjūtis, artėjančio rudens pranašas, su savimi atsineša pirmuosius vaisius – vasarinius obuolius, slyvas, kriaušes. Tuo metu turime galimybę mėgautis pačiais šviežiausiais vietoje prisirpusiais pomidorais, paprikomis. Vasara tokia skani ir įvairi, jog tik trimis produktais apsiriboti tikrai negalėčiau.

- Kaip atrodo jūsų šeimos pietūs gamtoje? Ką renkatės iškylai su vaikais?

- Vasaros metu dažniausiai su šeima gyvename vasarnamyje ir mėgstame iškylauti su palapinėmis pajūrio kempinguose. Tad gamtoje gaminame iš tiesų nemažai. Aišku, dažniausiai kepame maistą kepsninėje, turime specialią lengvą nešiojamą lauko kepsninę, kurią pasiimame keliaudami.

Patys mėgstamiausi vaikų patiekalai yra kepami kepsninėje. Tai egzotiško skonio sate vištienos vėrinukai ant medinių iešmelių, kuriuos marinuoju kokosų piene kartu su kapotomis kalendromis ir žaliosiomis citrinomis. Toks egzotiškas skonis vaikams ypač patinka, o ir iškepa jie labai greitai.

Patys vaikai ant jau nekaitrios kepsninės grotelių mėgsta išsikepti kesadilijų, įdarytų sezoninėmis daržovėmis ir mėsa, tortilijų. Šis procesas jiems labai patinka: aš pripjaustau įvairių daržovių, mėsos, sūrio, o jie patys jų dedasi ant paplotėlių pagal savo skonį ir vartydami kepa.

Nepralenkiamas vasaros patiekalas – ant laužo kepti suvožtiniai. Jų pasiruošiame pačių įvairiausių: iš jautienos, vištienos, su skirtingais padažais bei daržovėmis. Vaikams jie niekada nepabosta.

- Kokio maisto su vaikais vasarą geriau vengti, o gal neverta daryti jokių išimčių?

- Gaminant vasaros metu ypač svarbus produktų šviežumas, kadangi karštyje mėsa, žuvis greičiau genda, o pienas greičiau surūgsta. Stenkitės šiuo sezonu atsisakyti neaiškaus šviežumo produktų, kurie gali sukelti apsinuodijimą ir kitus negalavimus.

Mūsų šeima vasarą atsisako riebaus maisto ir trintų bulvių patiekalų (cepelinų, vėdarų), nes kai karšta, jų paprasčiausiai nesinori. O dar kai aplinkui tiek šviežių vaisių, daržovių, uogų... Nepasimėgauti jomis vasarą būtų pati didžiausia nuodėmė.

- Koks maistas ar gėrimas vasarą vaikams teikia didžiausią džiaugsmą?

- Vasarą geriame daug vandens, kurį skaninu įmesdama šviežių uogų, prieskoninių žolelių, citrinų. Taip pateiktas vanduo ne tik gražiau atrodo, įgyja aromatą, bet ir skaniau geriasi, ypač vaikams. Vaikai patys jau ne pirmą vasarą gamina naminį limonadą ir įvairiausias šaltas arbatas, plakasi uogų, vaisių kokteilius. Kartu gaminame ir įvairių skonių natūralius naminius ledus. Tai mėgstamiausias jų maistas vasarą. Specialiose ledų formelėse jų lengvai pasigamina patys.

- Ar turite mėgstamiausią vasarišką gėrimą?

- Mėgstamiausią šaltą arbatą gaminu iš džiovintų kinrožių, ji būna raudonos spalvos. Arbatą skaninu pjaustytomis braškėmis, žaliosiomis citrinomis, saldinu šviežiu medumi. Šis gėrimas ne tik skanus, bet ir sveikas, nes arbata gausi vitamino C.

- Ką iš desertų siūlytumėte pasigaminti šiltuoju sezonu su vaikais?

- Geriausias vasaros desertas – ledai. Vaikai juos dievina! Sveikiausi ledai – tai šaldytas jogurtas. Jį skaninkite medumi, vanile, galite maišyti su trintomis braškėmis. Jei turite ledų gaminimo aparatą, šį desertą pasigaminsite lengvai ir greitai.

Vasarai patariu vaikams nupirkti specialių ledų gaminimui skirtų įvairiaspalvių formelių. Į jas įpylę paprasčiausių sulčių arba suplakto uogų kokteilio, po kelių valandų šaldymo kameroje turėsite sveikiausius ledus. Vaikai jų niekada neatsisako.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją