Pasak pediatrijos specialisto, medicinos mokslų daktaro, Denverio (JAV) Vaikų ligoninės klinikinio profesoriaus Bartono Schmitto, didžiausios tėvų baimės dėl karščiavimo yra nepagrįstos.

Nors tėvai neretai jaudinasi, kai jų vaikas karščiuoja, labai svarbu prisiminti, kad karščiavimas yra tik simptomas, kaip ir kosulys, varvanti nosis ar paraudusi gerklė. Ir svarbiausia, karščiavimo stiprumas neparodo, kaip sunkiai serga vaikas.

Karščiavimas

Karščiavimas yra paprasčiausias vaiko kūno temperatūros padidėjimas aukščiau normalios temperatūros. Jis atsiranda dėl tam tikrų medžiagų, vadinamų pirogenais, poveikio. Šie pirogenai gali būti arba paties žmogaus organizmo medžiagos, iš ląstelių išskiriamos reaguojant į infekciją, arba patys ligų sukėlėjai – bakterijos, virusai ir jų išskiriami toksinai.

Reaguojant į pirogenus daugybė vaiko organizmo cheminių junginių pakoreguoja organizmo termostatą ir padidina kūno temperatūrą.

Kodėl vaikai karščiuoja?

Manoma, kad karščiavimas padeda slopinti kai kurių infekcijų plitimą ir sustiprina organizmo imuninį atsaką. Amerikos pediatrijos asociacija karščiavimą nusako kaip „teigiamą ženklą, parodantį, kad organizmas kovoja su infekcija“.

Kas sukelia karščiavimą?

Dauguma tėvų mano, kad vaikui karščiuojant jį puola infekcija, tačiau svarbu suprasti, kad karščiavimą sukelia ir daug kitų ligų, ypač jei karščiavimas yra ilgai trunkantis arba nėra kitų infekcijos požymių.

Dažniausios ir retesnės karščiavimą sukeliančios priežastys yra:

• virusinės infekcijos (gripas, peršalimas, raudoniukė, vėjaraupiai ir kt.);
• bakterinės infekcijos (ausų infekcijos, angina, skarlatina, plaučių uždegimas, šlapimo takų infekcijos ir kt.);
• kitos infekcijos – parazitinės (pvz., maliarija) ir grybelinės;
• reumatinės ligos, pavyzdžiui, vilkligė ar jaunatvinis reumatoidinis artritas;
• vaistų šalutinis poveikis, kraujo perpylimai, vakcinos;
• vėžys (leukemija ar limfoma);
• paveldimas protarpinis karščiavimas, ciklinė neutropenija, Kavasakio liga ir protarpinis karščiavimas, aftinis stomatitas, faringitas, adenopatija.

Nors tai yra netrumpas galimų karščiavimo priežasčių sąrašas, atminkite, kad paprastos virusinės infekcijos bus dažniausia vaikų karščiavimo priežastis.

Karščiavimo gydymas

Jeigu karščiavimas padeda, ar tai reiškia, kad jo nereikėtų gydyti? Tai neretai priklauso nuo to, kaip vaikas jaučiasi ir kada ji karščiuoja. Dėl karščiavimo vaikas gali pasidaryti irzlus, jaustis prastai, taigi, būtų išmintinga duoti vaikui vaistų nuo karščiavimo, jei šis sukelia kitus simptomus. Kita vertus, jeigu karščiavimas vaiko per daug nekamuoja, jam vaistų nuo karščiavimo gali ir apskritai nereikėti.

Svarstant apie vaiko karščiavimo mažinimą, derėtų pasikonsultuoti ir su pediatru, jei jums atrodo, kad vaikas serga (sunkiai kvėpuoja, yra mieguistas, jam skauda galvą) ir kai:

• kūdikio iki 2-3 mėnesių temperatūra siekia 38,1ºC;
• 3-6 mėnesių kūdikio temperatūra siekia 38,3ºC;
• 6-12 mėnesių vaiko temperatūra siekia 38,4ºC;
• vyresnio nei metų vaiko temperatūra siekia 39,4ºC, o karščiavimas nemažėja vartojant vaistus nuo temperatūros.

Atminkite, kad vaikams ir paaugliams paprastai neduodama aspirino dėl Reyeso sindromo rizikos.

Kiti karščiavimo gydymo būdai – padidintas skysčių vartojimas, apiplovimas kempine drungnoje vonioje, vaiko rengimas mažesniu rūbų kiekiu.

Ką reikia žinoti

• Jei vaikas karščiuoja – nepanikuokite. Jei tik vaiko neištiko karščio smūgis, mažai tikėtina, kad temperatūra pakils tiek, kad bus pavojinga.

• Nepanikavimas dėl karščiavimo dar nereiškia, kad aukštą temperatūrą reikėtų visiškai ignoruoti. Gali būti, kad jūsų vaikas rimtai serga – tarkim, karščiavimas gali būti meningito požymis. Tačiau svarbu tai, kad rimtos ligos paprastai turi ir kitų simptomų, kurie turėtų priversti jus nerimauti. Pavyzdžiui, sergant meningitu vaikai ne tik karščiuoja, jiems taip pat labai skauda galvą, sunku palenkti galvą žemyn, juos pykina.

• Nepriklausomai nuo to, ar vaikas karščiuoja, popietėje ar vakaro pradžioje vaiko temperatūra pakyla maždaug vienu laipsniu.

• Viena iš greitai prasidedančio karščiavimo komplikacijų mažesniems vaikams yra karščiavimo traukuliai, tačiau manoma, kad net ir šie traukliai nėra kenksmingi, dauguma vaikų vėlesniame amžiuje jų nebepatiria.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)