Dovana vaikui labai svarbi. Ji teikia džiaugsmą, pojūtį, kad tavimi rūpinasi, myli, kad esi svarbus. Kalėdų dovanos - ypatingos, neretai susietos su vaiko elgesiu: „Jeigu būsi geras, Kalėdų Senelis ką nors atneš". Juk gimtadienio dovanos dažniausiai teikiamos be jokių sąlygų. Vadinasi, kalėdinė dovana yra ne tik dovana, bet ir žinia vaikui, kad jis buvo geras, paklusnus. Todėl mažieji neretai taip pat stengiasi išreikšti savo jausmus, parodyti, jog moka ne tik gauti, bet ir duoti - puoselėdami šiltus jausmus tėvams, auklėtojai, mokytojai ar draugui nupiešia piešinį, sukuria darbelį.

Mažieji eksperimentuotai

Kad dovana patiktų, ji turi atspindėti vaiko interesus, gebėjimus. Mažylis, neturintis trejų metukų, dar nelabai suvokia, kas yra tos šventės. Jam smagu, kad tėveliai šalia, gali su juo pažaisti, kad žybsi lemputės, blizga eglutės papuošalai ir kvepia pyragu ir saldumynais. Tokio amžiaus vaikui labai sunku būti susikaupusiam, todėl nė vienas žaisliukas nedomins jo visą vakarą. Optimaliausi - ryškūs, judantys, garsus skleidžiantys žaislai. Itin svarbu, ar tuoj pat lengvai galima jais pasinaudoti.

„Geriau iš anksto pasirūpinti žaislui reikalingomis baterijomis. Vaikas gali nusivilti gavęs dovanų daiktą (pavyzdžiui, sūpuokles), kuriuo turės galimybę džiaugtis tik pavasarį. Mažylis iki trejų metukų tikriausiai džiūgaus plėšydamas popierių, į kurį suvyniotas žaislas, bet didelio susižavėjimo juo neparodys. Mažų vaikų nereikia apkrauti dovanomis, jie gali tiesiog sutrikti Ir nežinoti, ko griebtis. Jeigu žaislų daug, teikite juos darydami pertraukas", - pataria psichologė Lina Kalinauskienė.

Trejų-penkerių metų vaikui šventė - jau šis tas ypatinga. Jis domisi žaislais, ardo juos, kad galėtų pamatyti, kas yra viduje. Todėl nevertėtų pirkti brangių mašinyčių atidaromomis durelėmis - greitai reikės išmesti. Geriau tiktų sunkiai išardomas sunkvežimis ar didelių detalių konstruktorius. Mažos mergaitės dar nelabai domisi lėlėmis, bet itin mėgsta minkštus žaisliukus - pliušinį meškiuką ar šuniuką galima globoti, rūpintis juo, priglausti naktį šalia ant pagalvės.

Dovana gali ir nuliūdinti

Ikimokyklinukai labai vertina dovanas, skirtas jiems vieniems (ne kartu su sese ar broliu). Įvairūs stalo žaidimai, kuriuos galima žaisti su šeimos nariais ar draugais, taip pat gali žavėti. Ieškant dovanos tokio amžiaus vaikui būtina atsižvelgti į jo pomėgius. Tėvai, tetos, seneliai mėgsta dovanoti drabužius, tačiau ikimokyklinukui jie - ne dovana, o savaime suprantamas dalykas. Jeigu vaikui gerai sekasi mokykloje, jis tikriausiai džiaugsis gavęs mokomojo pobūdžio dovanėlių - knygų, rašymo, piešimo priemonių. Jei mokytis nepatinka, tokia dovana gali nuvilti.

Darželyje teikiamos tiek vienodos, tiek skirtingos dovanėlės turi savų pliusų ir minusų. „Kai mažyliams dovanojami vienodi žaislai, neretai kuris nors tokį jau turi. Kitąsyk tas daiktas neatitinka vaiko interesų. Tarkim, plastilino dėžutė judriam darželinukui greičiausiai nebūtų tokia įdomi kaip sviedinys su ausytėmis, į kurias įsikibus galima šokinėti. Jei teikiamos skirtingos dovanos ir vaikai mato, ką gauna kiti, jie gali nuliūsti, jaustis esantys nelygiaverčiai. Vis dėlto darželį lankančių berniukų ir mergaičių pomėgiai nėra vienodi, todėl geriau, kai dovanos skiriasi", - mano psichologė.

Mokinukams paprastai patinka daiktai, madingi tarp bendraamžių, tokie, kuriuos turi draugai (pavyzdžiui, rankinis laikrodis su skaičiavimo mašinėle). Vaikui iki dešimties metų labiausiai tiks netradicinė dovana. Jeigu jis mėgsta vaidinti, nupirkite lėlių teatro personažų. Mergaitėms patiktų barbėms skirtos smulkmenėles: drabužėliai, baldai, grožio salonų reikmenys. Pradžiuginti mažąsias paneles galite ir nauja suknele ar išsvajotais džinsais.

Laiškas Kalėdų Seneliui

Vaikai, norėdami gauti kalėdinių dovanų, stengiasi būti geri. Reklamos tiek daug, kad mažyliams sunku ir susivokti, ko jie labiausiai trokšta. Tokiu atveju gali padėti tėvų paskatinimas rašyti laišką Kalėdų Seneliui. Tik reikėtų išsaugoti realistišką požiūrį į dovanas, pasakyti atžalai, ką Kalėdų Senelis gali atnešti, o ko ne. Be to, vaikai jaučia šventę ne vien dėl to, kad gauna dovanų. Pakilią nuotaiką sukuria ir pats rengimasis Kalėdoms, kai puošiama eglutė, namai, kepami skanėstai. Visiems vaikams patinka kartu leisti laiką su tėvais, prisidėti ruošiant šventę.

Pasak Kalinauskienės, vaikai natūraliai žino, jog meilės išraiška - ne tik brangios dovanos. Kartais tėvai jaučiasi nusikaltę vaikams, todėl stengiasi nupirkti kokį nors vertingą daiktą, kad kompensuotų dėmesio jiems stoką. Išsiskyrę tėvai turėtų būti itin atidūs, nekonkuruoti tarpusavyje, kieno dovana geresnė.

Kai kurie žmonės, vaikystėje jautę materialinį nepriteklių, linkę pirkti savo atžaloms daug ir brangių daiktų. Kai vaikas negirdės iš suaugusiųjų tokių žodžių: „Nieko nedovanojo (arba įteikė pigią dovaną), vadinasi, tavęs nemyli", jam ir į galvą nešaus mintis, kad kuo labiau myli, tuo brangesnius daiktus dovanoja.

„Tu manęs nemyli"

Vaikai gudrūs - tai, ką turi kaimynas ar klasės draugas, reikia ir jiems, o kai norai nėra pildomi, - pyksta. Net ima priekaištauti, esą tėvai jų nemyli. „Vaikas manipuliuoja suaugusiųjų jausmais. Daugumai tėvų labai sunku iš atžalos išgirsti: „Tu manęs nemyli". O mažasis, pajutęs, kad tėvus tai trikdo, mėgina išsireikalauti trokštamo dalyko. Todėl nevertėtų suglumti ir pasiduoti", - sako Kalinauskienė.

Vaikui gana lengvai sekasi sukelti kaltės jausmą, ypač jei tėvai ir taip jaučiasi esą kalti (mažai skiria dėmesio, išgyvena dėl skyrybų). Nederėtų tenkinti visų atžalos užgaidų. Galima atsakyti: „Suprantu, pyksti ant manęs, kad negaliu nupirkti tau šio daikto. Žinau, kaip jo norėtum. Deja, dabar neišgaliu". Tada vaikas jaustųsi išgirstas, suprastas ir saugus (nes mama ar tėvas nepasiduoda manipuliacijai)", - tvirtina psichologė.

Artėjančių švenčių proga, kai viską gaubia paslaptis, nepamirškite savo mažiesiems nupirkti bent mažytės dovanėlės, parodykite, jog mylėti svarbiau, nei būti mylimam, o duoti - svarbiau, negu gauti.