Dėl pernelyg meilaus elgesio su gyvūnais jūs galite susirgti pačiomis įvairiausiomis ligomis, pavyzdžiui, galite užsikrėsti stafilokokine infekcija, blusų perduodamomis maro bacilomis, augintinis gali pernešti bakterinę infekciją, atsparią gydymui antibiotikais, taip pat jūs rizikuojate užsikrėsti kirmėlinėmis ligomis.

Kalifornijos universiteto veterinarijos profesorius Bruno Chomelis paskelbė susirgimų duomenis, kurie buvo paremti gyvūnų savininkų patirtimi. Daugelyje šalių žmonės vietoj vaikų renkasi auginti gyvūnus, kartais net perdėtai jais rūpinasi. Profesorius teigia, kad namuose augintiniai netrukdo, bet nereikėtų jų leisti į lovą.

Nuo 1974 metų JAV užfiksuota nemažai maro atvejų, kuriuo žmones užkrėtė blusų turinčios katės. 2008 metais keli buboninio maro atvejai, kaip įtariama, galėjo būti miegojimo su šunimis pasekmė. Šunys gali pernešti įvairius ligų sukėlėjus, tačiau maro bacilas labiau linkusios pernešti katės, nes jos dažniau juo serga.

Keli pasteureliozės – bakterinės infekcijos, kuri gali sukelti sunkų plaučių uždegimą, absesus ar kraujo užkrėtimą, atvejai buvo taip pat susieti su gyvūnais, kai leidžiama jiems lipti į lovą, laižyti žmones.

Vienas atvejis buvo nustatytas kūdikiui, kurio 2-jų metų broliui šunys laižė rankas, ir kurio pirštą mažylis vėliau įsikišo į burną.

Viena pora užsikrėtė maro bacilomis po to, kai leido šuniui lipti į lovą ir laižyti veidus.

Žinoma daugybė atvejų, kai žmonės užsikrėtė įvairiomis infekcijomis po to, kai leisdavo šunims ar katėms laižyti žaizdas ar įdrėkstą odą.

JAV dažniausios parazitinės ligos, susijusios su gyvūnais, yra užsikrėtimas nematodomis ar askaridėmis. Gana dažnai susergama toksokaroze (po kontakto su kiaušiniais ar šuns kailiu).

Nėra aišku, kaip dažnai žmonės užsikrečia nuo gyvūnų. Tyrimas remiasi tik įrodytais atvejais. Tačiau ypač pasisaugoti turėtų silpną imuninę sistemą turintys ar mažus vaikus auginantys žmonės.

Gydytojai rekomenduoja neleisti gyvūnų į lovą, taip pat neleisti jiems jūsų laižyti. Reikia kuo dažniau plauti rankas, ypatingai neleisti laižyti pažeistos odos. Gyvūną reikia saugoti, kad neužsikrėstų blusomis, reguliariai skiepyti, girdyti vaistais nuo kirmėlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (492)