Stumtelėti galima, bet sprendžia vaikas

Žinoma televizijos laidų vedėja ir aktorė Ramunė Kurienė, pati išbandžiusi sportinius šokius, gimnastiką bei baletą, įsitikinusi, kad vaikas apsispręsti dėl užklasinės veiklos turi pats. „Galbūt jį reikia supažindinti su egzistuojančiomis galimybėmis. Galima iš pradžių pabandyti vienur, kitur, kol vaiko nuomonė dar nėra galutinai susiformavusi, bet pasirinkti jis turi pats. Truputėlį stumtelt reikia, bet būtina atsižvelgti į vaiko nuomonę“, – sako R. Kurienė, kurios septynerių metu dukra Miglė lanko Vilniaus sportinių šokių klubą „Ratuto“. Mergaitę ir jos šokių partnerį trenerė Aušra Visockienė įvardina kaip perspektyvią porą. Neseniai ji užėmė antrą vietą Molėtuose vykusiose „Domino taurės“ varžybose.

R. Kurienės nuomonei pritaria ir Australijos garbės konsulo Lietuvoje Antonio Meschino žmona Asta. Jų sūnus, dešimtmetis Antonio John Meschino lanko Vilniaus teniso akademiją. „Vaikai - dideli svajotojai. Tėvai turi pasirūpinti ir suteikti jiems galimybę realizuoti svajones. Jie taip pat gali duoti idėją, ką vaikas galėtų veikti, bet be abejo jis pats turi pasirinkti“, – įsitikinusi p. Asta, pati lankiusi teniso užsiėmimus.

Tuo, kad sūnus pats parodė iniciatyvą ir apsisprendė žaisti krepšinį, džiaugiasi muzikos grupės „Išjunk šviesą“ lyderis Valdas Burnys, tačiau pats yra dėkingas savo mamai, kuri su ašaromis akyse vedė jį į muzikos mokyklą.

Remti – kiekvieną svarbią akimirką, girti – ir už mažas pergales

Nors būdami labai užimti, žinomi šalies žmonės stengiasi palaikyti savo atžalas svarbiomis jiems akimirkomis sporto ar šokių aukštelėje. Žurnalistas, LTV sporto naujienų vedėjas Saulenis Pociūnas su žmona visada vyksta stebėti rungtynių Vilniuje, kuriose žaidžia jų šešiolikmečiai dvyniai Mikas ir Simas ar trylikametis Domas. Visi trys vaikai lanko Vilniaus krepšinio mokyklą. Jei rungtynės vyksta ne sostinėje, žurnalisto šeima kooperuojasi su kitų toje pačioje komandoje žaidžiančių vaikų tėvais. „Vaikams svarbu, kai pilnas balkonas būtų tėvų, vaikų draugų. Manau, kad jiems smagu, kai už juos serga“, – sako S. Pociūnas.

Į kiekvienas dukros varžybas vyksta ir Ramunė Kurienė. Kol kas, kol dukra dar maža – tai neišvengiama. Tačiau moteris įsitikinusi, kad vaiką reikia visada skatinti ir girti, net ir tais momentais, kai ne viskas pavyksta puikiai. „Tėvams reikia rodyti susidomėjimą tuo, kas vyksta vaiko treniruotėse. Pokalbiai apie pasiektus rezultatus, net ir mažus, stiprina vaiko susidomėjimą tuo darbu, kurį jis atlieka“, – jai pritaria Asta Meschino.

Vaikai tampa savarankiškesni

Iki šiol p. Asta taip pat lydėjo sūnų į treniruotes, tačiau prasidėjus vasarai ir treniruotėms persikėlus į lauko aikštelę, ji leidžia pasireikšti vaiko savarankiškumui ir teigia, kad aktyvi veikla, be abejo, daro gerą įtaką jo charakteriui.

Savarankiškumą, kaip teigiamą sportinės veiklos ugdomą savybę įvardija ir S. Pociūnas – sūnūs patys išsiruošia į varžybas kitame mieste ar šalyje. Be to, jo nuomone, būdami labai užimti vaikai moka mobilizuotis – egzaminai ar kitos svarbios užduotys jiems nekelia tiek streso, kiek mažiau veiklos turintiems vaikams.

„Sūnus tapo gyvybingesnis, labai aštriai mąstantis. Sporto mokykla davė tam tikros karinės disciplinos. Kaip kareiviukas pasidarė“, – apie teigiamą įtaką atžalai sako Valdas Burnys, kurį sūnus Rokas nuvargina, kai pasikviečia kartu eiti žaisti krepšinio. – „Ankščiau dar lyg ir pažaisdavom lygiomis, o dabar sakau, kad man jau geriau pailsėti, pažiūrėti, kaip jis bėgioja, kamuolį varinėja.“

Mokslai – svarbiausia

„Išjunk šviesą“ lyderis, pats žaidęs krepšinį nuo jauno amžiaus, vienintelis iš kalbintų garsių žmonių drąsiai teigė, kad krepšinis sūnui yra svarbiau už mokslus ir jis tam pritaria. „Daugelis turbūt su manimi ginčytųsi, bet krepšinis - svarbiausia, mokslai antroje vietoje. Tačiau sūnaus pažymių vidurkis kol kas geras, suspėja“, – sako V. Burnys, kurio sūnus planuoja ateitį sieti su krepšiniu, tad Vilniaus krepšinio mokykla – tai pirmasis žingsnis siekiant šio tikslo.

Kol kas dėl sporto ir jo įtakos mokslams sūnums neteko priekaištauti ir S. Pociūnui. „Mes už tai, kad mokslas būtų svarbiausias, o krepšinis – hobis, kuris galbūt stojant toliau mokytis pridės kokį balą. Ir patys treneriai sako, kad jei matysim, jog sportas trukdo mokslams, apie tai praneštume. Geriau, jei vaikas praleis kokią treniruotę, bet padarys namų darbus“, – pasakoja trijų Vilniaus krepšinio mokyklą lankančių vaikų tėtis.

Susipažinti ir išsirinkti

S. Pociūnas įsitikinęs, užklasinė veikla ir didelis vaikų užimtumas atitolina vaikus nuo neigiamų dalykų, tokių kaip betikslis slampinėjimas gatvėmis. Tai ypatingai aktuali problema baigiantis mokslo metams – dirbantys tėvai negali nuolat rūpintis vaikais ir jų užimtumu. Šią dilemą gali padėti išspręsti sporto mokyklos ir klubai, siūlantys vasaros stovyklas.

Sostinės gyventojai šį šeštadienį ir sekmadienį nuo 11 val. prekybos ir pramogų centre „Ozas“ galės susipažinti su stipriausiomis Vilniaus sporto mokyklomis ir klubais, susitikti ir pasikonsultuoti su jas baigusiais garsiais šalies sportininkais, tokiais kaip pajėgiausia šalies maratonų bėgikė Živilė Balčiūnaitė, daugiausia pergalių už Lietuvą „Davis“ taurės turnyre iškovojęs Rolandas Muraška, Europos čempionato prizininkas Mindaugas Mizgaitis ir pasaulio bei Europos čempionatų sidabro medalių laimėtojas Mindaugas Ežerskis, Lietuvos vyrų teniso rinktinės nariai, Lietuvos meninės gimnastikos rinktinės narės, garsiausi šalies krepšininkai, sportinių šokių kolektyvai ir kiti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją