Intelekto lavinimo centro „Brain Gym“ atstovė Justina Inkrataitė atsiųstame pranešime spaudai teigia, kad tokia situacija yra dėl kelių priežasčių.

„Matematika, kaip pats mokslas, labai skiriasi nuo kitų dalykų. Su skaitymu, rašymu, literatūra, biologija ir kitais dalykais mes susiduriame kasdieniame gyvenime – skaitome knygas, žurnalus, žiūrime filmukus ar laidas užsienio kalba. Tačiau matematiką mokytis ne mokykloje daugeliui yra kiek neįprasta, o kasdieniame gyvenime tiesiogiai su matematika susijusių veiklų nėra daug, todėl vasaros atostogų metu būtent matematikos žinios nukenčia labiausiai“, – sako J. Inkrataitė.

Anot specialistės, atlikti tyrimai su moksleiviais rodo, kad per vasarą galima prarasti kiek daugiau kaip per du mėnesius įgytas žinias: „Tyrimai rodo, kad per vasaros atostogas moksleiviai praranda žinių ir gebėjimų, kuriuos įgyja per maždaug du su pusę mėnesio. Ir tai yra labai daug. Todėl rugsėjo pradžioje mokytojai turi daug daugiau laiko skirti kartojimui, o ne naujų dalykų dėstymui, taip sutrinka visa ateinančių mokslo metų programa“.

Tačiau J. Inkrataitė teigia, kad yra būdų lavinti vaikų matematines žinias ir vasaros metu.

„Ir šiuo periodu ypač didelė atsakomybė tenka tėvams, kurie turi vaikui sudaryti kuo daugiau galimybių naudoti skaičiavimą: jeigu einate į parduotuvę, paprašykite, kad vaikas skaičiuotų jūsų perkamų produktų kainas, suskaičiuotų mintinai, kiek reikės mokėti. Jeigu kepate pyragus, tegu jūsų mažieji skaičiuoja produktų gramus, svorį. Nors tai atrodytų paprasti veiksmai, bet jie vaiko mąstymui atitolti nuo matematikos neleis“, – pataria specialistė.

„Kitas svarbus dalykas – žaidimai su vaiku. Tikrai yra daug veiklų, kurios vaikų smegenis privers skaičiuoti – žaiskite su vaiku „Monopolį“ ir panašius žaidimus. Netgi dėlionių dėliojimas skatina vaiką skaičiuoti ir lavina būtent už tai atsakingas smegenų sritis“, – sako J. Inkrataitė.

Eekspertė pastebėjo, kad šiais metais vis daugiau tėvų ieško būdų, kaip vaikams produktyviai praleisti vasaros atostogas ir jas išnaudoti protinių gebėjimų stiprinimui.

„Jeigu jūsų vaikui blogiau sekasi mokslai, tai nereiškia, kad jis nesistengia. Gali būti tam tikrų informacijos įsisavinimo sutrikimų, kuriuos nustatome individualiai unikaliu mokslininkų sukurtu Gibsono testu. Jis parodo kiekvieno vaiko protinius gebėjimus, stipriąsias ir silpnąsias sritis. Kiekvienam vaikui sudaroma individuali programa. Per vasarą galima efektyviai lavinti protinius gebėjimus ir lengvai ištaisyti informacijos įsisavinimo trūkumus, kad efektas jau jaustųsi iškart prasidėjus naujiems mokslo metams“, – sako ekspertė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)