Apie tai -- pokalbis su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ gydytoja ginekologe Ingrida Zlatkiene.

-- Nuo ko priklauso nėščiosios ir būsimo vaikelio sveikatos būklė?

-- Nėštumo metu moters organizme vyksta daug pokyčių. Šiuo laikotarpiu labai svarbu viskas: ką būsimoji mamytė valgo, kokiu oru kvėpuoja, kokia jos emocinė būsena, darbo ir poilsio režimas, ar ji neturi žalingų įpročių.

Nėščios moters ir vaisiaus būklė labai priklauso nuo mitybos, nes visas reikalingas maisto medžiagas ir deguonį vaisiaus organizmas gauna iš motinos.

Kad kūdikis gimtų sveikas ir stiprus, nėščioji turi valgyti visavertį maistą, gauti pakankamai vitaminų, mineralinių medžiagų, baltymų, riebalų, angliavandenių.

-- Ar svarbu, kaip maitinasi dar tik pastoti planuojanti moteris?

-- Labai svarbu! Jau planuojant pradėti kūdikį būtina parengti savo organizmą -- sveikai gyventi ir maitintis.

Dar daugiau dėmesio sveikai gyvensenai ir mitybai moteris turi skirti laukdamasi kūdikio ir jį žindydama.

Taigi galima išskirti tris svarbius moters gyvenimo periodus, kurių metu ji turėtų jausti ypatingą atsakomybę ne tik už savo, bet ir už vaiko sveikatą. Tai -- nėštumo planavimas, nėštumas, kūdikio žindymas.

-- Ar kiekvienu iš šių laikotarpių yra specialių mitybos reikalavimų?

-- Moteriai labai svarbu kiekvienu iš šių laikotarpių gauti būtent tokių medžiagų ir tokiais kiekiais, kurie tuo metu jos organizmui reikalingi.

Idealu, jei moteris būtinų medžiagų gali gauti iš visavertės mitybos.

Pakankamas vitaminų ir mineralų kiekis mityboje mažina ankstyvojo persileidimo riziką. Vengdama persileidimo, nėščioji kasdien turi valgyti vaisius, daržoves, pasmaližiauti šokolado, o žuvies ir baltos
mėsos valgyti bent porą kartų per savaitę.

-- Tačiau ne paslaptis, kad šiais laikais ne visi maisto produktai yra kokybiški, o ekologiški maisto produktai brangūs, todėl ne visos moterys įstengia sveikai maitintis. Ką joms daryti?

-- Deja, iš tiesų dabar gaminamuose maisto produktuose, ir ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje, dažnai trūksta reikalingų vitaminų, mineralų, antioksidantų.

Todėl moterims, kurios supranta, kad jų mityba nėra visavertė, rekomenduojama papildomai vartoti konkrečiam laikotarpiui pritaikytus maisto papildus. Ypač svarbu pakankamai gauti folio rūgšties, o taip pat ir B grupės vitaminų, jodo, cinko, geležies. Jei nėščioji retai valgo žuvį, tuomet vertinga būtų mitybą papildyti ir omega-3 rūgštimis.

-- Ar visi vitaminai rekomenduotini nėščiai moteriai?

-- Nėštumo laikotarpiu reikėtų atsargiai vartoti vitaminą A, nes jo perteklius gali lemti apsigimimus ar neišnešioto kūdikio gimimą. Todėl geriau rinktis maisto papildus, kurių sudėtyje vietoj vitamino A yra betakaroteno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)