Lytinis ugdymas Lietuvoje apsiriboja raginimu susilaikyti

„Lytinio gyvenimo pradžioje jauni žmonės neišvengia klaidų, kurias daro būtent dėl prasto informuotumo apie lytinį gyvenimą ir kontracepciją. Siekiant mažinti neplanuotų nėštumų skaičių, daugiau dėmesio reikėtų skirti jaunimo švietimui šeimos planavimo ir kontracepcijos klausimais, kad lytinį gyvenimą pradėję žmonės darytų kuo mažiau klaidų, galinčių pakenkti jų lytinei ir reprodukcinei sveikatai“, – sako Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė gyd. Esmeralda Kuliešytė.

E. Kuliešytė sektinu pavyzdžiu pateikia Lietuvos kaimynę Estiją. Šioje šalyje veikia jaunimo sveikatos centrai, organizuojantys lytinio švietimo paskaitas ir nemokamai teikiantys reprodukcinės sveikatos paslaugas jauniems žmonėms. Taip pat daugelis kontracepcijos priemonių Estijos moterims yra kompensuojamos. Tuo tarpu Lietuvoje lytinis ugdymas apsiriboja raginimu susilaikyti, visuomenei ir patiems medikams trūksta mokslu grįstos informacijos apie kontracepciją bei tinkamai organizuotų medikų konsultacijų šeimos planavimo klausimais.

Kontraceptinių priemonių išlaidos Lietuvoje – nekompensuojamos, dėl to jauni žmonės, dėl pakankamai aukštos kontraceptinių priemonių kainos, susiduria su finansinėmis kliūtimis, norėdami jų įsigyti.

Beveik pusė nėštumų pasaulyje – neplanuoti

Pasaulyje iš 208 mln. nėštumų daugiau nei 41 proc. yra neplanuoti, net pusė jų baigiasi abortu. Kasmet 47 tūkst. moterų miršta dėl nesaugaus aborto. Naujausia abortų statistika Lietuvoje liudija, kad apie 6 tūkst. moterų kasmet renkasi abortą kaip išeitį, sužinojusios apie neplanuotą pastojimą.

Praėjusiais metais dešimtyje Europos Sąjungos šalių atliktas šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumo tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumas yra prasčiausias. „Apmaudu, kad lytinė reprodukcinė sveikata bei teisės mūsų šalyje nėra išskiriamos tarp politikos prioritetų. Visuomenei ir jaunimui trūksta informacijos apie reprodukcinę sveikatą ir kontracepciją, nekreipiamas dėmesys į pažeidžiamų grupių poreikius“, – akcentuoja E. Kuliešytė.

Lietuva turi galimybę pakilti į kitą lygmenį

Sveikatos apsaugos ministerijos suformuota darbo grupė parengė Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektą, kuriame numatyta daugiau dėmesio skirti šeimos planavimui, kontracepcijai, siekiama gerinti ir kontracepcijos prieinamumą.

Švietimas apie kontracepciją, kokybiškos medikų konsultacijos ir prieinama kontraceptinių priemonių kaina gali sumažinti nėštumų nutraukimų skaičių ir pagerinti moterų lytinę reprodukcinę sveikatą. Lietuvos jaunimui turi būti užtikrinta teisė gauti mokslu grįstą informaciją apie kontracepciją ir reprodukcinę sveikatą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)