„Visuotinai žinoma, kad mama nuo pat nėštumo pradžios yra arčiausiai vaiko, todėl juos sieja stiprus fizinis ryšys, kuris dar labiau sutvirtėja dėl maitinimo bei kasdienės priežiūros. Vaiko gyvenime ne ką mažiau reikšmingas, tačiau gerokai sunkiau įvardijamas psichologiniu ir emociniu pagrindu paremtas tėvo vaidmuo. Nuo pat pradžių tėvas atstovauja idėją ir atsakomybę, su tėvo vardu tradiciškai siejamos svarbiausios moralinės vertybės – šeima, Tėvynė, namai. Tėvas prisiima atsakomybę suteikdamas savo pavardę, sukurdamas saugią aplinką vaikui ir motinai, globodamas juos“, – pasakoja „RIMI“ socialinio projekto „Šeimos pietūs“ partnerė G. Bačienė.

Svarbiausia – tėvų partnerystė

Pasak gydytojos G. Bačienės, šeimos gyvenimo ciklas prasideda poros santuoka, po to jie augina vaikus, kuriems reikia visiško tėvų atsidavimo iki kol išleidžia juos savarankiškam gyvenimui ir vėl lieka dviese. Pradėjus šį kelią svarbu kryptingai siekti galutinio tikslo – auginti vaikus savarankiškais individais, visuose jų augimo, o vėliau ir brendimo etapuose gebėti prisitaikyti – derinti savo asmeninius, poros ir visos šeimos interesus.

„Jei mamos stengiasi apsaugoti vaikus nuo aplinkos poveikio ir tam tikros informacijos, tai tėčiai kur kas labiau skatina savo atžalas išmokti prisitaikyti prie išorinių reikalavimų, paisyti taisyklių, tinkamai reaguoti į kylančius pavojus. Vėlesniuose etapuose tėtis padeda vaikui socializuotis ir atsiskirti nuo mamos. Tėvas, būdamas jautriu partneriu, padeda motinai ištverti nerimą ir didžiuotis vaiku, kai šis mokosi ir įgyja savarankiškumo“, – sako psichoterapeutė.

Nenuginčijamas tėčio autoritetas

Tėtis, kaip ir mama, santykius su savo vaiku pradeda kurti nuo pat jo gimimo. Net ir atliekant tuos pačius vaiko priežiūros veiksmus, tėtis elgiasi kitaip – jo kitoks balsas, oda, judesiai, o ką jau kalbėti apie žaidimus, kurie yra drąsesni, skatinantys smalsumą, keliantys didesnius iššūkius. Vis tik viena pagrindinių užduočių tėčiui tampa supažindinti vaiką su žodžiais „reikia“ ir „negalima“. Priimdamas tėvo pavyzdį, tapatindamasis su juo, tuo pačiu vaikas priima ir visuomenės taisykles.

„Tėvo ir vaiko ryšys visuomet yra keleriopas – tiesioginis ir per santykį su mama. Pirmiausia atžaloms svarbi tėvų meilė, nes tik taip jie ima pažinti save kaip mylimą vaiką nuo mylimo tėvo. Vėliau vaikui tampa itin svarbi tėvo parama ir paskatinimas tyrinėti pasaulį plačiau ir kiek kitaip nei tik su mama. Berniukams tėtis yra pavyzdys, kuriuo jie nori sekti. Itin svarbu, kad tėvas būtų kantrus, pripažintų jaunuolio asmenines savybes, pažintų jo gebėjimus ir priimtų į vyrišką pasaulį – ūkio darbuose, sporte, kelionėse ir kitose savo veiklose bei pomėgiuose. Mergaitėms – tai pirmasis vyro pavyzdys, šalia kurio ji ugdosi tapti moterimi, todėl taktiškas tėvo dėmesys ir bendravimas stiprina mergaitės pasitikėjimą savimi“, – pasakoja G. Bačienė.

Tėčio vaidmuo šeimoje ir jo autoritetas vaikams svarbus tiek auginant sūnų, tiek dukrą visais jų gyvenimo etapais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)