Taigi, čia aptarsime tai, ko geriau nesakyti žmonėms, kaip tik šiuo metu mėginantiems „sustyguoti“ gyvenimą vos gimus kūdikiui. Nei žemiau išvardintų klausimų, nei frazių geriau nesakyti, kai norite palaikyti pokalbį su ką tik „iškeptu“ tėveliu ar mamyte.

1. „Ar pakanka miego?“

O kaip manote? Naujagimių tėvai paprastai vaikšto tarsi apduję. Jeigu kūdikio susilaukę tėvai taip neatrodo, tai arba jie gali išvis nemiegoti, arba ką tik tarsi angelai juos aplankė kūdikio seneliai, nepatingėję visą naktį čiūčiuoti mažąjį velniūkštį, oi, kūdikį. Tai, ko gero, dažniausias jauniems tėvams užduodamas klausimas. Neklauskite to, nes atsakymas visada toks pats.

2. „Pranešk, jeigu galėsiu kuo nors padėti“

Žmogus susilaukė naujagimio. Tarsi jis turėtų laiko ar energijos prisiminti, kas „klausė, ar nieko nereikia“. Galva kone tuščia, jeigu norite žinoti, kodėl, grįžkite prie pirmojo punkto. Jei norite paklausti ko nors protingo, verčiau tai būtų „Ką galėčiau atnešti jūsų šeimai pietų ketvirtadienį?“ arba „Ar galiu ryt paimti jūsų vaikus iš mokyklos ir nusivesti juos į parką pažaisti?“ Bet kuris šis pasiūlymas nuskambėtų tarsi iš dangaus nusileidęs stebuklas. Skambinti ir prašyti visada sunku, todėl patys paskambinkite ir pasakykite kada ir kaip galite padėti. Ir atsineškite kažką saldaus. Desertas visada praskaidrina nuotaiką.

3. „Kaip sekasi tavo žmonai?“

Jai sekasi puikiai. Ji ką tik išstūmė arbūzą per apelsino dydžio skylę. Ji niekada nesijautė geriau. Faktiškai, jau kitą savaitgalį galėtų bėgti maratone. Verčiau tokiu atveju tarkite: „Tikiuosi, tavo žmona atsigauna. Štai ką galėčiau nuveikt dėl tavęs, kad turėtum šiek tiek daugiau laiko ja pasirūpinti“.

4. „Ar kūdikis dar neišmiega visos nakties?“

Na kodėl gi, išmiega. Būdamas dviejų savaičių jis miega kiaurą naktį, tik daro tai mamai ant rankų. Kadangi jis miega tiek daug, mama turi gražaus laiko apmąstymams. Apie sunkią savo dalią.

5. „Ką tik įsigijau šuniuką, dabar suprantu, ką reiškia rūpintis kūdikiu“

Tikrai? Bet regis, kad vis dar nelegalu kūdikį prirakinti prie būdos, jeigu su juo nesusitvarkai. Tokių „žinovų taip ir norisi paklausti: „Ar jums irgi tenka keltis pažindyti šuniuką antrą, ketvirtą ir šeštą ryto?“ Taip pat kažin ar jiems teko nubusti anksti ryte nuo iki ausų apsikakojusio augintinio klyksmo. Kartais kūdikių tėvams kyla abejonių, ar tos sauskelnės skirtos visoms išskyroms sulaikyti, ar susikaupti nugaros srityje? Šią mintį galima tęsti ir rutulioti be pabaigos, bet ar verta?


6. Paprastai tai sako nepažįstamas žmogus parduotuvėje, kai verkiant mažyliui bandai išsaugoti sveiką protą ir dar sužiūrėti pirkinių sąrašą: „Žinote, jūsų mažylis veikiausiai pavargęs/alkanas/šlapias“

Žinote, tokių patarimų jauniems tėvams mažiausiai reikia, nes, kaip ten bebuvę, jie geriausiai žino, ko jų vaikui reikia. Tokia mama vos laikosi, duše neturėjo progos nusiprausti štai jau keturias dienas, todėl tokioje situacijoje jai mažiausiai rūpi aplinkinių nuomonė. Jeigu iš tikrųjų norisi padėti tokiai mamai, verčiau užleiskite jai savo vietą eilėje, kad ji galėtų kuo greičiau išeiti iš parduotuvės.

7. „Kada ketinate vaiką išvesti į lauką?“

Aplinkiniai turi suprasti, kad kartais išvežti kūdikį iš namų reikia nemažiau ryžto, nei išimti sprogdiklį iš bombos. Be to, kvaili žmonės nuolat bando paliesti mažylio rankas, taip perduodami įvairius ligų sukėlėjus. Taigi, ačiū už pasiūlymą, tačiau naujagimis bus išvestas į lauką tada, kai tėvai jausis tam pasirengę.


8. „Kada ketinate susilaukti kito vaiko?“

Nors labai knieti namuose turėti dar vieną kakojimo aparatą, tačiau kol kas teks nuo tokios pagundos susilaikyti. Žmonės neturėtų priimti svarbių sprendimų tokiu metu, kai jaučiasi išsekę, pervargę ar išgyvendami esminius gyvenimo pokyčius. Žinote, kai susilauki naujagimio, galioja visi trys ką tik išvardinti dalykai. Be to, jeigu naujagimio tėvai dėl kito kūdikio apsispręstų jam vos gimus, nei vienas pasaulio mažylis neturėtų daugiau brolių ar sesių.


9. „Ar kūdikio gimimas buvo vertas to, ko teko atsisakyti?“

Žinoma, kūdikis yra tikras stebuklas, o jo gimimas – viena gražiausių akimirkų tėvų gyvenime. Mama ir tėtis padarytų dėl savo mažylio bet ką. Visos nešvarios sauskelnės, bemiegės naktys ir protą bukinančios lopšinės yra niekas, palyginus su tuo džiaugsmu, kurį padovanoja tėvystė ar motinystė. Todėl tėvai nesigaili netekę šiek tiek laisvės (ar miego) augindami vaikus. Jie tik nori būti tokiais, kokių vertos jų atžalos, ir dar patirti iš to džiaugsmo!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)