Savo projektams Peteris Menzelis pinigus renka vadinamuoju minios finansavimo (angl. crowdfunding) metodu, todėl nepriklauso nei nuo investuotojų, nei nuo leidėjų. Jo projektus sieja viena bendra idėja – pasirinktus žmones patalpinti į vienodą aplinką ir jos fone pažiūrėti, kuo jie vieni nuo kitų skiriasi.

Vienas P. Menzelio projektų – savaitės maisto rinkinys įvairiose pasaulio šeimose. Fotografas stengėsi išrinkti vidutinę statistinę kiekvienos konkrečios šalies šeimą pagal pajamas, vaikų skaičių, užsiėmimus ir gyvenimo būdą. Štai kaip atrodo jo projektas „Alkana planeta“. Nuotraukos čia.

Vokietija: Melanderių šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 375,39 euro (1296,15 lito). Ši šeima mėgsta keptas bulves su svogūnais, kumpiu ir silke, keptus makaronus su kiaušiniais ir sūriu, picas, vanilinį pudingą. Jų racione vyrauja mėsa, duona, daržovės, daugybė alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų.

Australija: Brownų šeima.

Maisto produktai savaitei septyniems asmenims kainavo 481,14 Australijos dolerio (1284,89 lito). Tarp mėgstamiausių šios šeimos produktų – australiški persikai, pyragai, jogurtas. Taip pat jie valgo daug mėsos, pirktinių gėrimų, vaisių ir perdirbtų produktų.

Liuksemburgas: Kutten-Kassų šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 347,64 euro (1200,33 lito). Šeima mėgsta picą su krevetėmis, vištieną vyno padaže ir turkiškus kebabus. Jų racione vyrauja duonos gaminiai, picos, alkoholis ir vaisiai.

Prancūzija: Le Moine šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 315,17 euro (1088,22 lito). Labiausiai šeima mėgsta makaronus, abrikosų pyragus, tailandiečių virtuvės patiekalus. Dažniausiai jie renkasi gatavus patiekalus, valgo vaisius.

Japonija: Ukita šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 37,699 jenos (1053,98 lito). Ši šeima labiausiai mėgsta patiekalus su sašimi žuvimi, vaisius, pyragus ir bulvių traškučius. Dažniausiai ant jų stalo galima rasti žuvies produktų, padažų ir specifinio japoniško maisto.

Grenlandija: Magsenų šeima.

Maisto produktai savaitei penkiems asmenims kainavo 1928,80 Danijos kronos (892,75 lito). Labiausiai šeima mėgsta poliarinio lokio ir vienaragio mėsą, troškintą ruonio mėsą. Pirmenybę jie teikia mėsai ir pusfabrikačiams.

JAV: Revisų šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 341,98 JAV dolerio (885,28 lito). Šeima labiausiai mėgsta spagečius, bulves, vištieną. Taip pat nevengia bulvių traškučių, valgo daug mėsos ir iš jos pagamintų pusfabrikačių, renkasi parduotuvėje pirktus gėrimus.

Kanada: Melansonų šeima.

Maisto produktai savaitei penkiems asmenims kainavo 345 Kanados dolerius (883 litus). Ši šeima mėgsta vienaragių ir poliarinių lokių mėsą, picas su sūriu, arbūzus. Dažniausiai jie renkasi mėsą, žuvį, daržoves, gatavus produktus.

Anglija: Baintonų šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 155,54 svaro sterlingų (623,20 lito). Labiausiai ši šeima dievina avokadus, sumuštinius su majonezu, krevečių sriubą, šokoladinį tortą su grietinėle. Taip pat valgo daug šokoladinių batonėlių, rafinuotų produktų ir nemažai daržovių.

Kuveitas: Al Hagganų šeima.

Maisto produktai savaitei aštuoniems asmenims kainavo 63,63 dinaro (582,30 lito). Labiausiai šeima mėgsta valgyti vištieną su basmati ryžiais. Taip pat jie valgo daug vaisių, daržovių, lavašų, kiaušinių ir pusfabrikačių.

Kinija: Dongų šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 1 233,76 juanio (511,88 lito). Ką kinai valgo? Ši šeima labiausiai mėgsta keptą kiaulieną su saldžiarūgščiu padažu. Taip pat suvalgo daug vaisių, daržovių, mėsos ir perdirbtų produktų.

Lenkija: Sobczynscy šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 582,48 zloto (479,68 lito). Mėgstamiausias šeimos patiekalas – kiaulės koja su morkomis, salierais ir pastarnokais. Taip pat jie suvartoja daug daržovių, vaisių, šokoladinių batonėlių.

Meksika: Casalesų šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 1862,78 Meksikos pesų (379,58 lito). Pirmenybę šeima teikia picoms, krabams, makaronų patiekalams ir vištienai. Taip pat valgo daug vaisių, duonos, išgeria milžiniškus kiekius „Coca-Colos“ ir alaus.

Turkija: Celikų šeima.

Maisto produktai savaitei šešiems asmenims kainavo 198,48 Turkijos lirų (290,46 lito). Labiausiai šeimos nariai dievina orinius sausainius „Melahat“. Dar valgo daug duonos gaminių, vaisių ir daržovių.

Egiptas: Ahmedų šeima.

Maisto produktai savaitei dvylikai asmenų kainavo 387,85 Egipto svarų (149 litus). Mėgstamiausias šeimos patiekalas – valgomosios ybiškės su ėriena. Taip pat valgoma daug vaisių ir daržovių, žalumynų ir mėsos.

Ekvadoras: Ayme šeima.

Maisto produktai savaitei devyniems asmenims kainavo 31,55 JAV dolerio (81,67 lito). Dažniausiai šeima valgo bulvių sriubą su kopūstais. Taip pat jų racione dominuoja vaisiai, daržovės, kruopos, bulvės ir bananai.

Mongolija: Batsuuri šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 41 985,85 tugrikų (78,31 lito). Mėgstamiausias šeimos patiekalas – koldūnai su ėriena. Dar mongolai valgo daug mėsos, kiaušinių, duonos gaminių ir daržovių.

Indija: Patkarų šeima.

Maisto produktai savaitei keturiems asmenims kainavo 1 636,25 rupijos (77,97 lito). Labiausiais šeima mėgsta ryžių dribsnius. Taip pat ant jos stalo gausu vaisių ir daržovių.

Malis: Natomo šeima.

Maisto produktai savaitei penkiolikai asmenų atsiėjo 17670 CFA frankų (68,32 lito). Dažniausiai šeima renkasi patiekalus iš ryžių. Jų racione vyrauja kruopos ir daržovės.

Butanas: Namgay šeima.

Maisto produktai savaitei trylikai asmenų kainavo 224,93 nglutrumo (13,72 lito). Mėgstamiausi šeimos patiekalai pagaminti iš grybų, sūrio ir kiaulienos. Taip pat ši šeima valgo daug daržovių, žalumynų, šiek tiek vaisių.

Čadas: Aboubakarų šeima.

Maisto produktai savaitei šešiems asmenims kainavo 685 Afrikos frankus (3,18 lito). Mėgstamas šeimos maistas – ėrienos sriuba. Šiaip jie dažniausiai valgo kruopų patiekalus.

Akivaizdu, kad sveikiausiai maitinasi (kaip tai suprantama Vakarų pasaulyje) šeimos iš silpnai išsivysčiusių šalių – švieži vaisiai, daržovės, kruopos ir minimalus kiekis alkoholio (kartais jis išvis nevartojamas) bei gatavų gaminių (riebių, saldžių ir perdirbtų).

Tiesa, Vakarų pasaulyje „nesveiku maistu“ mintantys žmonės vis tiek gyvena ilgiau. Veikiausiai tai susiję su aukštu medicinos lygiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)