Kaip galėčiau gyventi su padaru, kuris vaikšto vienas ir kuriam žmogus atlieka tik maitintojo vaidmenį? Kol vieną dieną supratau, kad man jo reikia. Bet ar jam reikia manęs? Norėčiau kalbėti apie tai, ką reikia apgalvoti, prieš galutinai nusprendžiant gyventi su katinu... Su išskirtiniu, vieninteliu, Jūsų katinu.

Visų pirma, noras, kad ir kaip netikėtai ar spontaniškai kilęs, turėtų būti gerai pasvertas ir apgalvotas. Gyvenate vienas? Jei taip, tai dėl savo ketinimų įsigyti gyvūną nereikės tartis su namiškiais. Tačiau teks apgalvoti, kas ateis prižiūrėti katino – bent jau pamaitinti ir išvalyti WC dėžutės - kai Jūs vyksite atostogauti, į komandiruotę ar užsibūsite pas draugus vakarėlyje dar vienai dienai.

Kita vertus, gyvenant šeimoje dėl savo noro įsigyti augintinį gali tekti pakovoti iš peties, jei kuris nors šeimos narys augintinio laikymui nepritaria. Gyvūnas – visos šeimos reikalas. Juk ne Jūs vienas gyvenate namuose ir ne Jums vienam teks dalintis katino auginimo vargu ir džiaugsmu - taigi sprendimas jį įsigyti turi būti bendras.

Pasvarstyti reikėtų visiems šeimos nariams: ar turėsite laiko, kurį galėtumėte skirti katino auklėjimui ir žaidimams? Gal vertėtų iš anksto pasidalinti „darbais“ ir nuspręsti, kas ką darys ir kaip dažnai? Tarkim, kažkas valys katino wc dėžutę. Kasdien! Kitas bus atsakingas už švarų vandenį katino dubenėlyje bei dienos maisto davinius. Žaisti su katinu gali visi, o geriausia, kad visi vieningai dalyvautų ir katiną auklėjant.

Kai tik pamatote, kad katiną traukte traukia drėkstelti sofą ar pasisiūbuoti užuolaidose, turite būti visi kaip vienas – negalima! Pagrindinės bausmės – sprigtas į nosį ar ausį arba šūvis vandens purkštuku. Tik nepamirškite apskaičiuoti savo jėgos – viską darykite švelniai, bet užtikrintai. Apibrėžti ribas tarp galima ir negalima, gerai ir blogai reikia nuo pat pirmosios Jūsų ir katino pažinties dienos. Nepraleiskite nė vienos dienos auklėjimo maratone ir būkite griežti, bet tuo pačiu ir teisingi – bausmės po laiko yra neveiksmingos.

Manote, kad negalite gyventi su katinu, nes daug keliaujate? Ne visai taip. Pažįstu ne vieną mėgstantį keliones katiną ir ne vieną katiną, kuris mielai priima aukles į savo namus, kai jo šeimininkai keliauja. Taigi, išeičių tikrai yra. Galite pratinti katiną keliauti kartu. Tai daryti reiktų nuo mažens ir po truputį. Nedidelės kelionės su paskatinimais po jų – puiki pradžia jas pamėgti.

Kita išeitis - iš anksto susitarti su mylinčia gyvūnus kaimyne ar draugu, kad ateitų kasdien ir pabūtų su Jūsų katinu, pamaitintų jį, pažaistų, išvalytų kraiką ir pakeistų vandenį dubenėlyje. Tai puikus sprendimas, jei Jūsų mažasis liūtas mieliau renkasi vienatvę ir gilius apmąstymus ant palangės nei keliones automobiliu ar kita transporto priemone.

Dar viena opi problema ir dažnas galvos skausmas sumaniusiems įsigyti katiną – plaukų kamuoliai namuose ir ant rūbų. Išeitis yra ir čia! Pirmiausia, galite rinktis trumpaplaukį ar net beplaukį katiną. Antra - tinkamai subalansuota mityba ir nuolatinė kailiuko priežiūra tikrai daro stebuklus! Taigi, nieko nėra neįmanomo. Svarbiausia, pasirinkti tai, kas Jums tinkamiausia.

Tai, kad galite pasirinkti katiną, Jums patinkantį savo išvaizda – nieko naujo. Kilmingi katinai paprastai įsigyjami veislynuose. Taip pat vis labiau populiarėja gyvūnų paėmimas iš prieglaudos. Skelbimų internetinės svetainės lūžte lūžta nuo pasiūlos. Tačiau svarbi ne tik kačiuko išvaizda, bet ir jo sveikata, charakteris bei temperamentas!

Pirkdami kačiuką, nepatingėkite kelis kartus jį aplankyti pirmuosiuose jo namuose. Prašykitės į svečius, lankykite savo būsimąjį mažylį, įvertinkite jo gyvenimo sąlygas, jo mamos charakterį ir nebijokite apsvarstyti savo sprendimo dar ir dar kartą. Gyvai pamačius savo „svajonę“, ji gali pasirodyti nebe tokia patraukli.

Kartais sužinoma dalykų, kurie nebežavi, verčia susimąstyti – pavyzdžiui, jei Jums patinkančio kačiuko mama šnypščia ar net puola ant Jūsų, tikėtina, kad ir kačiukas užaugęs gali būti agresyvus. Dvejokite, abejokite, tikslinkitės! Jei įmanoma, pasikonsultuokite su žmogumi, išmanančiu apie kates. Jūs renkatės draugą ilgam. Gal net keliolika metų teks gyventi po vienu stogu.

Jei jau apsiprendėte, kad esate pasirengę gyventi su katinu, linkiu Jums susirasti tą vienintelį ir išmokti suprasti jį. Turėsite nepamainomą kompanioną, kuris atsidėkos gydančiu sielą murkimu ir švelniu mindžikavimu ant Jūsų kelių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)