– Dažniausia mikčiojimo priežastis vaikams – išgąstis arba stresas. Tiesa?

– Mikčiojimo priežastys yra įvairios. Tai ir išgąstis, konfliktinės situacijos, traumos, nervų sistemos išsekimas, smegenų centro Broko (Broca) per didelis aktyvumas, ir spazmai, ir taip toliau. Kiekvienas vaikas yra skirtingas ir mikčiojimo atsiradimo priežastys yra skirtingos. Aš pati vaikystėje mikčiojau. Mane išgąsdino šuo, nukritau nuo laiptų. Bet tai galėjo būti tik pastebimos mikčiojimo priežastys, tačiau prielaidos mikčiojimo atsiradimui jau buvo anksčiau.

– Kokie pirmieji požymiai, išduodantys, jog vaikas mikčios?

– Kai tėvai pastebi pirmuosius mikčiojimo požymius: žodžio pirmo garso (ppppienas, mmmama) ar pirmojo skiemens (ka-ka-ka-tė) kartojimą, balsių ištęsimą (maaaaama, tėėėėėėtė), trumpų žodžių pakartojimą (aš-aš-aš), kai vaikas įkvepia oro, bet negali pradėti kalbėti, gali atsirasti traukuliai ar spazmai, baimė ištarti žodį, reikia pasikonsultuoti su logopedu. Nelaukite, nes kuo anksčiau vaikas pradeda lankyti užsiėmimus, tuo lengviau pašalinamas arba sušvelninamas mikčiojimas.

– Kokio amžiaus vaikai dažniausiai kenčia dėl mikčiojimo?

– Mikčiojimas dažniausiai pasireiškia antraisiais–penktaisiais metais, kai intensyviai formuojasi kalba ir plečiasi aktyvusis žodynas ir vaikas, ieškodamas reikiamų žodžių, skuba bei jaudinasi.

– Lietuvoje tai dažnas kalbos sutrikimas?

– Tikslių duomenų apie mikčiojančių vaikų skaičių Lietuvoje nėra. Manoma, kad yra maždaug penkiasdešimt tūkstančių mikčiojančių žmonių. Apie penkiolika tūkstančių jų – ikimokyklinio amžiaus vaikai. Statistika skelbia, kad pasaulyje yra vienas procentas mikčiojančių suaugusiųjų ir penki procentai vaikų. Mano praktika rodo, kad mikčiojančiųjų vaikų šiek tiek daugėja.

Logopedė Diana Jazukevičienė/ Dariaus Pavalkio nuotr.

– Vaikui norint įveikti, išgydyti mikčiojimą tikriausiai reikalinga kompleksinė pagalba?

– Aš nesakau gydymas, vartoju terminą „mikčiojimo įveikimas“, o neurologas gal ir sakytų „gydymas“. Kiek laiko tęsis mikčiojimo įveikimas – individualu ir kiekviena situacija yra skirtinga. Mano praktikoje buvo atvejų, kai užteko tik mano pagalbos, buvo atvejų, kai dirbome kompleksiškai kartu su psichologu, taip pat buvo atvejis, kai reikėjo ir vaikų neurologo konsultacijos. Jeigu mikčiojimas būna tik prasidėjęs, dažniausiai užtenka tik logopedo arba logopedo ir psichologo pagalbos. Mikčiojimo įveikimo strategiją kiekvienas logopedas pasirenka individualiai, prisitaikydamas prie vaiko situacijos.

– Ar seniau įveiktas mikčiojimas paaugusį vaiką vėl gali pasivyti?

– Mikčiojimas gali aplankyti ir jau suaugus. Paprastai jį sukelia ilgalaikė nervinė įtampa, nuolatinis nuovargis, stresinės situacijos, miego režimo nesilaikymas. Aš mikčiojimą vaikystėje įveikiau, bet dabar kartais jis „sugrįžta“: kai vedu seminarus, kai turiu pamokose mikčiojantį vaiką. Tačiau tas „grįžimas“ netrunka ilgai.

– Ar yra kokia profilaktika, kad vaikas nepradėtų mikčioti?

– Pagrindinė profilaktika – negalvoti apie tai, ko dar nėra. Būkite su vaiku, kalbėkite su vaiku, žaiskite su vaiku, juokitės su vaiku – štai geriausia profilaktika tiek vaikams, tiek suaugusiems. O jeigu jau susidūrėte su šia problema, tuomet tėvams patariame nuosekliai laikytis logopedo ar kitų specialistų pateiktų rekomendacijų.