„Pastebėjome, kad žmonės pavargo nuo beveidės masinės produkcijos ir švenčių proga ieško sau ar artimiesiems kažko šilto bei ypatingo, bet kartu ir praktiško bei nebrangaus. Todėl šiemet nusprendėme surengti šiaurietiško tipo Kalėdų mugę, kurios išskirtinumai yra ekologiškumas, kūrybiškumas, rankų darbas, dėmesys kiekvienai detalei, betarpiškas bendravimas su amatininkais ir menininkais“, - sakė Daiva Žvinytė, „Gedimino 9“ valdančios bendrovės „Resolution Property Management LT“ direktoriaus pavaduotoja.

Apie ekologinę Kalėdų mugės koncepciją liudija ir prekybos centre vyraujanti minimalistinė aplinka bei papuošimai. Lankytojus stebina milžiniški stilizuoti sniego kamuoliai, kuriuos iš plastiko atliekų sumeistravo menininkai. Kabančioms instaliacijoms buvo sunaudota begalė panaudotų plastikinių maišelių, surinktų iš įvairių parduotuvių.

Kaip sakė kūrinio autoriai menininkai Agnė Jacunskaitė ir Julius Saladžius, šiuo darbu jie norėjo pademonstruoti, kad šventinei nuotaikai sukurti nebūtina išleisti krūvos pinigų: „medžiagos kūrybai aplinkui daug, tereikia įžvalgos, fantazijos, šiek tiek kruopštumo ir galima džiaugtis stilingu rezultatu, tokiu kaip mūsų sukelta balta „pūga“ iš panaudoto plastiko“.

Šiaurietiško stiliaus užuominų lankytojai ras ir mugės dalyvių gaminiuose. Čia galima įsigyti rankomis veltų batų, šlepečių, šalikų, kepurių, kurie, kaip teigia prekeiviai, yra viena populiaresnių kalėdinių dovanų Norvegijoje ir Švedijoje. Taip pat gausu papuošalų, pagamintų dekupažo technika, iš odos, sidabro, gintaro, skirtų ne tik moterims, bet ir vaikams. Mažiesiems amatininkai siūlo dovanoti ne masinės gamybos plastikinius, o ekologiškus medinius žaislus, lavinančius vaikų įgūdžius.

Kalėdų mugėje įdomių dalykų suras ir gurmanai bei egzotikos mėgėjai. Smaližius vilios šokolado meistrai, kurie pasiūlys ne tik netradicinių skonių rankų darbo saldėsių, tokių kaip šokoladas su Himalajų druska, bet ir čia pat demonstruos, kaip gimsta konditerijos šedevrai. Kaip teigia šokolado gamintojai, beveik visa jų produkcija skirta eksportui, tad ši mugė yra puiki galimybė įsigyti išskirtinių gaminių.

Rytietiškos egzotikos gerbėjai galės paragauti Paramos ir labdaros centro „Maistas kūnui ir sielai“ virtuvės šefų paruoštų gardumynų bei karštos sriubos. Mugėje bus galima rasti ir fotomenininko Artūro Šeštoko darbų. Iš viso Kalėdų mugėje dalyvauja per pusšimtį menininkų ir amatininkų.

Kalėdų mugės metu įvairių staigmenų žada prekybos centre „Gedimino 9“ įsikūrusios parduotuvės. Mugės rengėjai kiekvienam, įsigijusiam dovanų čekį, įteiks dizainerės Lauros Dailidėnienės studijoje sukurtą žaisliuką kalėdinei eglutei.

Kalėdinė mugė prekybos centre „Gedimino 9“ lankytojų lauks beveik dvi savaites, iki gruodžio 23 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją