Mitybos specialistė, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė iš karto klausia, o ar patys tėvai šiuos produktus valgo? Formuojant teisingus vaiko mitybos įpročius, tėvai turi būti pavyzdžiu, kalbėti apie mitybą ir ugdyti norą rinktis sveikesnį maistą tiek namie, tiek mokykloje. R. Bogušienė pataria tėvams, kaip suruošti priešpiečių dėžutę į mokyklą, kad vaikui nekiltų noras valgyti „greitųjų“ angliavandenių turinčio maisto, pavyzdžiui, šokoladinių batonėlių, rašoma pranešime spaudai.

– Ką būtina žinoti tėvams, ruošiant vaikui priešpiečius į mokyklą?

–Pirmiausia tėvams reikėtų žinoti, kad vaikas turėtų valgyti reguliariai ir ne mažiau nei tris kartus per dieną: pusryčius, pietus ir vakarienę. Į vaiko racioną taip pat turi įeiti papildomi valgymai – priešpiečiai ir pavakariai. Vaikui galimi ir naktipiečiai.

– Kada geriausia vaikui valgyti priešpiečius?

– Vaikai turi valgyti ne rečiau kaip kas 2,5–3,5 val. Vaikai neturi išalkti ar, priešingai, nuolat užkandžiauti. Jei vaikas pavalgo pusryčius 8 val. ryto, tai apie 10–11 val. jis turėtų valgyti šviežiai ruoštus, atsineštus iš savo namų priešpiečius.

– Kokia turi būti vaiko priešpiečių porcija?

– Sunku apibrėžti konkretų porcijos dydį, nes jis priklauso nuo to, ką įdedame į priešpiečių dėžutę. Porcija turėtų svyruoti nuo 150 g iki 300 g.

– Kokių medžiagų būtina gauti augančiam vaikui?

– Jei vaikas gauna tik šokoladinį batonėlį ar bananą priešpiečiams, jis po valandos vėl norės valgyti. O mūsų tikslas, kad vaikas būtų sotus bent dvi valandas, kad jo cukraus lygis kraujyje būtų pastovus ir užtikrintų nuolatinę energiją, kuri būtų naudojama mokantis, sportuojant, aktyviai leidžiant laiką mokykloje arba susikaupus pamokų metu.

Kiekvieno valgymo metu būtina gauti pilnaverčių angliavandenių, baltymų, riebalų ir visų kitų vertingų maistinių medžiagų. Angliavandeniai turėtų sudaryti apie 45–60 proc., baltymai – apie 10–20 procentų, riebalai – 25–35 proc. visos vaiko suvartojamo maisto energetinės vertės.

Vaikas turi būtinai gauti riebalų, nes juose yra tirpūs vitaminai, užtikrinantys sotumo jausmą. Riebalai turi būti ne iš, pavyzdžiui, šokoladinio batonėlio, kuriame yra transriebalų, bet iš kokybiškų riebalų šaltinių: sviesto, ypač tyro alyvuogių aliejaus, taip pat iš priešpiečių dėžutėje esančių riešutų, sėklų. Šie riebalai praturtina maistą ir aprūpina organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis, ilgesnį laiką išlieka sotumo jausmas.

– Kaip suformuoti teisingus vaiko mitybos įpročius?

– Pirmiausia reikėtų suprasti, kad tėveliai yra tas pavyzdys, kuris ir įtakoja vaiko mitybos įpročius. Labai svarbu sudaryti tinkamas sąlygas pasirinkti, ką vaikas nori valgyti priešpiečiams: jeigu ruošdami priešpiečių dėžutę, vaikui leidžiame rinktis tarp šokoladinio batonėlio ir obuolio, 99 proc. vaikų ims šokoladinį batonėlį. Mūsų, suaugusiųjų, pagrindinis tikslas – pasirūpinti, kad vaikas turėtų tinkamas sąlygas ir priešpiečių dėžutėje būtų sveikatai palankaus maisto pasirinkimas.

Kitas tikslas – sudaryti sąlygas vaikui, kad jis valgytų reguliariai ir subalansuotą maistą, kad nepritrūktų energijos ir nesigriebtų „greitųjų“ angliavandenių (sausainių, saldainių, bandelių ir pan.).
Būdami savo vaikui pavyzdžiu, ugdydami jo mitybos raštingumą nuo mažumės, turime užtikrinti, jog jis rinktųsi sveikatai palankių maistą. To turime siekti kalbėdami apie mitybą, ugdydami sąmoningumą ir, vaikui augant, jau ne mes ruošime priešpiečių dėžutę, o jis pats norės ir ieškos sveikatai palankesnių maisto produktų ir noriai juos valgys.

– Ar tinka į mokyklą neštis pieno produktų?

– Atsakymas priklauso nuo to, ką vaikas valgo pusryčiams, pietums ir vakarienei. Jeigu jis renkasi pieno produktus, tuomet tikrai nerekomenduočiau priešpiečiams, pavakariams valgyti, pavyzdžiui, viso grūdo sumuštinio su varškės sūriu. Mityba turi būti įvairi. Taip pat nešantis pieno produktų į mokyklą, reikėtų būti budriems, kad jie neprarastų kokybės laikant kuprinėje, kambario temperatūroje, nes tai – greitai gendantys produktai.

– Ar tinka priešpiečiams mėsos produktai, pavyzdžiui, rūkyti mėsos gaminiai?

– Tikrai ne, nes rūkyti mėsos gaminiai vaikams yra nerekomenduojami. Mokyklose, pagal vaikų maitinimo aprašą, yra leistina tik vieną kartą per savaitę tiekti rūkytus mėsos gaminius. Tai – stipriai perdirbti maisto produktai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad rūkyti gaminiai susiję su šiuolaikinėmis ligomis. Kita priežastis, dėl ko rūkyti mėsos gaminiai priešpiečiams nerekomenduojami, yra ta, jog mėsą, jos gaminius dažniausiai renkamės pietums, todėl nereikėtų jos vartoti per dažnai. Jei mityba bus neįvairi, vaikui gali trūkti tam tikrų maistinių medžiagų.

– Priešpiečių dėžutė: ką dėti ir ko ne?

– Pirmiausia, ko tikrai nepirkti ir nedėti šalia ar į priešpiečių dėžutę, tai gazuotų, saldintų gėrimų. Juos keiskite vandens buteliuku. Taip pat priešpiečių dėžutėje neturėtų būti bulvių, kukurūzų ir kitų traškučių, spragintų, skrudintų gaminių, rūkytų, vytintų, sūdytų mėsos, žuvies gaminių, kramtomosios gumos, saldainių, sausainių. Jeigu duodami pieno produktai, jie turi būti ne per saldūs ir ne per sūrūs. Saldinti pieno produktai turi turėti ne daugiau kaip 10 g/100 g cukrų. Renkantis sūrio lazdeles, 100 gramų neturėtų būti daugiau kaip 1,7 gramų druskos.

Tai kas gi turi būti priešpiečių dėžutėje? Joje turi būti pilnavertės grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti patiekalai, pavyzdžiui, grūdinių kultūrų keksiukai su daržovėmis, uogomis, vaisiais. Gali būti viso grūdo sumuštiniai su avokadu, įvairiomis užtepėlėmis. Turi būti bent žiupsnelis šviežių, sezoninių daržovių. Šiuo metu tinka traškios morkytės, supjaustytos šviežios cukinijos, uogos, vaisiai, riešutai, sėklos ir iš jų pagaminti patiekalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)