Kaip ir kitos emocijos, pyktis yra lydimas psichologinių ir biologinių pokyčių, kai jūs supykstate, pakyla spaudimas, padažnėja širdies ritmas, padidėja adrenalino kiekis kraujyje. Pyktis gali pasireikšti agresyviu elgesiu – žodine ar fizine agresija, užsisklendimu.

Kodėl kai kurie žmonės yra piktesni nei kiti?

Pasak psichologų, kai kurie žmonės yra tikri karštagalviai, užsipliekiantys nuo mažiausios smulkmenos. Jie dažnai būna prastos nuotaikos, socialiai atsiskyrę, sutrikusios dvasinės pusiausvyros.

Greitai įpykstantys žmonės, kaip teigia psichologai, pasižymi nesugebėjimu valdytis sudėtingose situacijose, kai tenka kuo nors nusivilti. Greitas susierzinimas, nesivaldymas gali būti nulemtas genetiškai. Todėl kai kurie vaikai jau iš prigimties yra lengvai susierzinantys, jautrūs, greitai įpykstantys ir tai pasireiškia vos ne nuo pat pirmųjų dienų.

Pyktis gali būti sociokultūrinės aplinkos padarinys. Pyktis įvardijamas kaip neigiamas reiškinys ir vaikai yra mokomi jį valdyti, užslopinti ir nerodyti. Tai vaikams sukelia sunkumų, jiems sunku viską užslopinti savyje. Galų gale ir šeima vaidina svarbią rolę. Lengvai supykstantys ir įsiaudrinantys vaikai dažniausiai patys yra iš šeimų, kuriose nevaldomos emocijos, mėgstama bartis.

Kaip išmokti suvaldyti pyktį?

Jei jūsų vaikas labai įpyksta, jūs bandote įsikišti, ieškote būdų jį nuraminti. Štai keletas patarimų, kaip suvaldyti savo pyktį, žinodami juos galėsite padėti nurimti ir savo vaikui.

1. Atsipalaidavimas

Paprasti atsipalaidavimo metodai, kaip gilus kvėpavimas, ko nors ramaus įsivaizdavimas padeda nuraminti jausmus. Esama daug knygų, mokančių atsipalaidavimo technikų, jūs galite jomis pasinaudoti.

Štai pagrindiniai žingsniai:

Kvėpuokite giliai, iš pačios diafragmos, tai padeda atsipalaiduoti. Kartokite kokius nors raminančius žodžius. Pasitelkite vaizduotę, įsivaizduokite ką nors atpalaiduojančio, raminančio.

2. Minčių restruktūrizavimas

Paprasčiau tariant, reikia pakeisti mąstymo pobūdį. Pikti žmonės linkę keiktis, piktžodžiauti ne tik garsiai bet ir mintyse. Kai tampate piktas, jūsų mintys taip pat įsiaudrina, viskas perdedama ir padidinama. Vietoj to, kad mintyse keiktumėtės, pasakykite sau, kad tai dar ne pasaulio pabaiga ir viską įmanoma ramiai išspręsti. Prisiminkite, kad pyktis – negatyvi emocija, nepadedanti pasijusti geriau.

3. Problemų sprendimas

Dažnai pyktį sukelia neišspręstos problemos. Pyktis – natūrali ir sveika reakcija į iškylančius sunkumus. Tikėjimas, kad kiekviena problema turi savo sprendimą, sukelia nusivylimą, kai nepavyksta. Geriau ne pulti ieškoti sprendimo, o pabandyti nuraminti save, susidoroti su savo emocijomis.

4. Bendravimas

Supykę žmonės linkę greitai daryti išvadas ir jos gali būti klaidingos. Jei jūs dalyvaujate audringoje diskusijoje, pagalvokite ir pabandykite nusiraminti prieš ką nors sakydami. Įsiklausykite į kitų žmonių žodžius, nepulkite prieštarauti.

5. Aplinkos pakeitimas.

Kartais įgrisusi aplinka sukelia susierzinimą ir pyktį. Problemos ir didelė atsakomybė gali pradėti jus slėgti, jūs galite tiesiog pradėti nekęsti su tuo susijusių žmonių. Padarykite pertrauką. Skirkite šiek tiek laiko sau, tai padės susitvardyti labiausiai įtemptomis akimirkomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)