Ar reikia būti griežtiems ir nieko neleisti, nubrėžti ribas ir laikyti vaiką „už pavadėlio“? O gal priešingai – leisti daryti tai, ko nori jis pats? Kaip atrasti tinkamiausius auklėjimo būdus?
Psichologė, egu.lt lektorė Jūratė Bortkevičienė pateikia 11 svarbiausių patarimų siekiantiems užauginti sėkmingus vaikus.

Rūpinkitės savimi

Rūpinkitės ne tik vaiku, bet ir savimi bei antrąją puse. Kai patys esame pozityviai nusiteikę, pailsėję, valdome emocijas, mes daug daugiau duodame savo vaikams. Vaikas labai gerai jaučia ir perima visas tėvų emocijas ir nuotaikas. Sunku būti linksmam, kai esi pavargęs, tiesa? Skirkite laiko sau – palepinkite save poilsiu, masažu, pabuvimu vienumoje.

Nepamirškite ir savo antrosios pusės – pabūkite dviese, nueikite į pasimatymą. Kai šeimoje vyrauja darnūs santykiai tarp tėvų, vaikai yra ramesni, be to, jie mokosi bendravimo. Jei mato, kad tėtis su mama dalinasi, vienas kitam padeda, palaiko, nekonkuruoja, dažniausiai ir vaikai tarpusavyje vienas kitą palaiko.

Rodykite vaikams tinkamą pavyzdį

Norite labiau pažinti save – pažiūrėkite į savo vaikus, dažniausiai jie – mūsų atspindys. Juk vaikai mokosi iš suaugusiųjų. Jei mamytė ir tėvelis visada sako „Labas rytas“, ‚Ačiū“, „Prašau“, mažylis taip pat visada tai darys net neraginamas. Jei namuose tėvai skaito, vaikai taip pat pamilsta knygas, jei tėvai mėgsta TV, vaikučiai taip pat. Tad prieš ko nors reikalaudami iš vaikų pirmiausia pagalvokite, ar patys taip elgiatės.

Bendraukite su vaikais

Meilė yra pagrindinis vaiko poreikis. Kai vaikas jaučiasi mylimas ir saugus, gauna dėmesio tiek, kiek jam reikia, jis tampa sėkmingas. O kas yra tas tinkamas dėmesys? Vaikams nereikia, kad jūs nuolat būtumėte šalia, juk jiems reikia išmokti savarankiškumo.

Skirkite laiko tiesioginiam bendravimui su vaiku: kartu paskaitykite knygutę, išmokite eilėraštuką, pašokite, pažaiskite, paprašykite, kad vaikas padėtų jums gaminti, sutvarkyti kambarius, darykite įvairius darbus kartu. Taip, užtruksite daug ilgiau, bet pagalvokite apie teigiamas emocijas, kurias patirsite kartu su vaikais. Patikėkite, laikas su vaiku daug smagesnis, nei laikas su televizoriaus pulteliu.

Girkite vaikus

Vaikams grįžtamasis ryšys reikalingas ne tik nesėkmės, bet ir sėkmės atveju. Labai dažnai mes pastebime, ką vaikas daro negerai, bet kai vaikas elgiasi gražiai, pamirštame jį pagirti. Ką reikia žinoti apie pagyrimus:

Visada akcentuokite, už ką giriate. „Šaunuolis, kad susitvarkei žaisliukus“.

Pamatykite, už ką giriate. Pavyzdžiui, vaikas sako, kad susitvarkė kambarį, o jūs, dar nenuėję pasižiūrėti, jau giriate jį. Pažįstama situacija? Deja, to reikėtų vengti.

Giriant būtinas akių kontaktas: žiūrėdami mažyliui į akis pasakykite, kaip juo didžiuojatės.

Girdami jokiu būdu nenaudokite žodelio BET. „Šaunuolis, kad susitvarkei kambarį, bet kodėl neišnešei šiukšlių?“ Kaip manote, kuri sakinio dalis labiau įsimins vaikui? Žinoma, antroji – „Neišnešei šiukšlių“.

Atsakinėkite į vaiko klausimus

Jei vaikas klausia „kodėl?“, reiškia jam įdomu ir atsakymas „todėl“ netinka. Jūs galite nežinoti visų atsakymų: nebijokite sakyti, kad nežinote, verčiau pasiūlykite atsakymo paieškoti kartu. Tobulėkite kartu su vaiku, skatinkite jo žingeidumą. Ar gi jums neįdomu, kodėl paukščiai skraido?

Drausminkite vaikus

Kiekvienam vaikui svarbus ne tik dėmesys, bet ir tinkama kontrolė. Nebūkite abejingi jų elgesiui. Vaikams svarbu žinoti, kas yra leidžiama, o kas draudžiama. Svarbu, kad visi šeimos nariai žinotų savo teises ir pareigas bei jų laikytųsi. Su antrąja puse susitarkite, kad auklėdami vaiką laikysitės tų pačių taisyklių. Neleiskite, kad vaiko akyse vienas iš jūsų atrodytų „geresnis“, nes leidžia daugiau.

Prieš skiriant vaikui bausmę visada atsakykite sau į klausimą: „Kokio rezultato siekiu bausdamas vaiką?“. „Nuleisti garą?“ Parodyti valdžią? Sustabdyti netinkamą elgesį? Jei taip, tuomet pats laikas pasakyti sau STOP ir pradėti keisti savo mąstymą: turite siekti išmokyti vaikus tinkamo elgesio.

Mes dažnai žinome, kokio elgesio nenorime, bet pamirštame, kokio elgesio tikimės. Ar pažįstamos frazės „Nebėk“, „Nešokinėk ant lovos“, „Nesimušk“? Ko iš tiesų norime? Ką vaikas turi daryti, kad mums jo elgesys atrodytų tinkamas? Nebėk galite pakeisti žodžiu eik, nešokinėk ant lovos – šokinėk ant žemės; nesimušk – žaiskite kartu. Tinkamai suformuluotas drausminimas duos daug daugiau naudos ir jums, ir jūsų vaikams.

Mokykite vaikus tinkamai išreikšti savo jausmus

Nėra nei blogų, nei gerų jausmų, visi jie yra žmogui reikalingi ir labai svarbu juos pripažinti. Mokykite vaikus jausmus išreikšti žodžiais. Kaip? Svarbiausia – tai darykite patys: „Aš laimingas, kai šviečia saulė“, „Man patinka šokoladiniai ledai“, ‚Aš džiaugiuosi, kai mane apkabina“ , „Man liūdna, kai tu verki“, „Man nepatinka, kai tu šauki“, „Aš pykstu, kai tu imi mano daiktą“. Vaikai netruks perimti šį pavyzdį.

Mokykite vaikus tinkamai valdyti pyktį

Jei mes sakome vaikui „Pykti negražu, nepyk“, pyktis niekur nedingsta, vaikas tik užslopina kylančią emociją. Neretai vėliau tą jausmą jis išreiškia per agresyvų arba pasyvų elgesį, gali atsirasti net ligos. Atminkite, visi jausmai yra priimtini, ribojami tik veiksmai. Akcentuokite vaikams, kad smurtas yra nepriimtinas būdas pykčiui išlieti.

Labai svarbu pirmiausia išsiaiškinti, kodėl vaikas pyksta: gal jam trūksta dėmesio, jaučia stresą ar yra pavargęs? O gal negavo to, ko norėjo? Mokykite vaikus tinkamai „nuleisti garą“. Vienas iš efektyviausių „garo nuleidimo“ būdų – tai fizinė veikla: kartu su vaikais pažaiskite futbolą, apibėkite aplink namą ar padarykite pritūpimų. Pamatysite, kaip vaikai, o ir jūs patys, nurimsite.

Nepasiduokite vaikų manipuliacijai

Ne paslaptis, kad vaikai - puikūs manipuliatoriai. Jie žino, kaip gauti tai, ko nori. Ką daryti, jei parduotuvėje, atsisakius vaikui kažką nupirkti, jis iškelia sceną? Yra keli būdai: galite nukreipti vaiko dėmesį, pradėti kalbėti apie kitus dalykus, kurie nesusiję su norimu daiktu arba tiesiog ignoruoti vaiką, net pasitraukti į šalį.

Vaikai, supratę, kad tokiu elgesiu nieko nepasieks, greitai nurimsta. Tačiau jei vaiką ištinka pykčio priepuolis, nieko nelaukdami imkite jį į glėbį ir eikite iš parduotuvės. Tik jokiu būdu nepakluskite vaiko reikalavimui, jei ateityje norite ramiai vaikščioti po parduotuves kartu su vaiku.

Venkite materialinio skatinimo

Žinoma, nieko blogo kartais vaikus paskatinti nuperkant žaislą, tačiau tai neturi tapti įpročiu. Stenkitės vaikus motyvuoti juos girdami. Kai kurias pareigas, tokias kaip išsiplauti savo lėkštę ar susitvarkyti kambarį, vaikas turėtų suprasti kaip savaime suprantamą dalyką, o ne kaip darbą, už kurį jis turi būti apdovanotas.

Skatinkite vaikų savarankiškumą

Nedarykite darbų, kuriuos vaikas gali atlikti pats. Geriau pamokykite, kaip pačiam užsirišti batukus, pasikloti lovą, užsisegti sagutes.

Jei svarstote, kokį būrelį vaikui lankyti, leiskite jam dalyvauti pasitarime – vaikas taip pat turi teisę išsakyti savo nuomonę. Atminkite, labiausiai vaikams padedame nepadėdami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)