Kol garsenybės ryžtasi suteikti vaikams neįprastus ir keistus vardus, dauguma žmonių elgiasi atsargiai. Bet gal galima ir čia rasti aukso vidurį – išrinkti vardą, kuris išsiskirtų ir žavėtų, būtų užprogramuotas sėkmei, tačiau išvengtų galimų patyčių ir iškraipymų?

Praėjusį mėnesį profesoriai iš verslo mokyklos Niujorke – Adamas Galinsky ir Michaelas Slepianas – paskelbė tyrimą, kuriame teigiama, kad užtenka vos vieno karto ištariant tam tikrą vardą, kad su juo atsirastų ryšys arba pasirodytų stereotipai ir įvairios sąsajos.

„Mes supratome, kad vardai gali skambėti kietai arba švelniai. Kai kurie vardai, ištariami be balso stygų vibracijos, skamba lengvai ir tai kelia asociaciją su žmogaus švelnumu, moteriškumu, trapumu“.

„Kiti vardai, tariami balso stygoms stipriau vibruojant, siejasi su tokiomis žmogaus savybėmis, kaip tvirtumas, vyriškumas“.

Profesoriai aiškina, kad toks padalijimas reiškia, kad kai kurie vardai atitinka dažną stereotipą – kad vyrai yra tvirti, o moterys švelnios – tačiau ne visi jie tokie.

Šveicarijoje yra įsikūrusi įmonė „Erfolgswelle“, kuri padeda žmonėms išrinkti kūdikiui geriausią vardą. Joje dirba net 14 vardų ekspertų, 4 istorikai ir 12 vertėjų, kurie praleidžia po 100 valandų, kurdami 15-25 vardų sąrašą, iš kurio tėvai vėliau išsirenka patį geriausią.

Marcas Hauseris, įmonės vadovas, teigia, kad tinkamai išrinktas vardas iš tiesų gali atnešti žmogui sėkmę.

Štai keli jo patarimai tėvams:

Vardas turi būti lengvai ir paprastai ištariamas

Vardas turi derėti su pavarde

Vardas turi derėti su giminės vardais – atitikti ir nekonfrontuoti su kultūriniu kontekstu

Vardas turėtų bent šiek tiek derėti prie brolių ir seserų vardų

Vardas turi skambėti puikiai ir vaikui užaugus

Jei kyla abejonių, ieškokite kito vardo