Sakykite, koks yra tinkamiausias amžius vaikui pradėti mokytis važiuoti dviračiu?

Pirmoji vaiko pažintis su dviračiu gali prasidėti nuo 1.5 metų amžiaus, pradedant važinėtis mažo dviratuko tipo konstrukcijos paspirtuku. Ši vaikiška dviratė transporto priemonė turi standartinį vaikiško dviratuko vairą, balnelį bei ratus, bet neturi pavarų ir pedalų. Tokį dviratuką apsižergęs vaikas pasiekia kojomis žemę ir gali jomis spirtis. Netrukus, įsidrąsinęs nori lėkti vis greičiau ir pakėlęs kojytes pradeda laikyti pusiausvyrą. Nuo tos akimirkos lieka tik mažas žingsnelis, kada jūsų vaikas nesunkiai pradės lėkti dviratuku mindamas pedalus. O tada jau galima pradėti dairytis ir tinkamo dviračio savo atžalai.

Nuo ko pradėti renkantis vaikišką dviratį?

Pirmas žingsnis yra gamintojo, turinčio gerą reputaciją, pasirinkimas. Tik atsakantys už savo gaminį gamintojai tinkamai komplektuoja dviratukus, sudeda patikimas detales.

Tačiau reikia nepamiršti, kad net ir pačių geriausių gamintojų vaikiškus dviratukus reikia nuodugniai peržiūrėti. Vaikas važiuodamas dviračiu turi jaustis patogiai ir nejausti diskomforto. Tad nerekomenduojame pirkti vaikiško dviratuko nespecializuotose parduotuvėse, neturinčiose dviračių serviso ir kvalifikuoto aptarnavimo. Tik specializuotose parduotuvėse rasite personalą, kuris padės išsirinkti tinkamą dviratį jūsų atžalai, sureguliuos sėdėseną bei surinks dviratuką taip, kad visos jo ašelės lengvai suksis ir vaikas važiuos lengvai.

Bet jeigu vis dėlto patys renkante dviratuką savo atžalai, rekomenduoja atkreipti dėmesį į dviračio rėmą. Aliumininiai vaikiški dviratukai, nors ir brangesni, tačiau bendra komplektacija būna geresnė, taip pat jiesveria gerokai mažiau. Mažiau sveriančiu dviratuku vaikas važiuoja lengviau, lengvesnis jo valdymas bei rečiau griūnama.

Kitas svarbus aspektas, atkreipti dėmesį į pavarų perjungimo rankenėles, kurios yra sukamos. Mažai vaiko rankai dažnai būna sunku suimti storą rankeną ir stipriai pasukti pavarų perjungimo rankenėlę. Geriau rinktis dviračius, kurių pavaros junginėjamos rankenėlėmis.

Dažnai pasitaiko, kad tėvai, pirkdami dviratį savo atžalai, parenka didesnį, kad ne taip greitai jį išaugtų. Ar turi įtakos tinkamo dviračio parinkimas vaiko vystymuisi?

Labai yra svarbu parinkti vaikui dviratuką taip, kad jis nebūtų nei per mažas, nei per didelis. Parinkus per mažą dviratį, privers vaiką kūprintis ir važiuoti sulenktomis kojomis. O važiuojant ilgiau tokioje pozicijoje, labai varginama vaiko nugara ir kojos. Gali išsivystyti netinkama laikysena.

Įsigijus per didelį dviratį, tėvai dažnai susiduria su problema, kad vaikas nenori juo važiuoti, bijo nukristi ir dviratukas, sukūręs vaikui kompleksą, ilgai stovi nenaudojamas, kol vaikas pagaliau ūgteli ir po truputį pradeda juo džiaugtis.

Taip pat neretai vaikai važiuodami per dideliu dviračiu krenta, nes sustoję nepasiekia žemės abiem kojomis. Tad padidėja traumų rizika.

Kas kiek metų geriausiai vaikams keisti dviratį?

Tuomet, kai vaikas jį išauga. Dažniausiai pradeda stigti balnelio aukščio, kai jį maksimaliai iškėlus, koja vis tiek neišsitiesia ir lieka sulenkta. Tokiu atveju dviratis jau būna ir per mažas, vaikas kūprinasi, apkraunami kelių sąnariai.

Reiktų atsižvelgti ir į gamintojų rekomendacijas, nes prie rekomenduojamo amžiaus būna pridėta ir ūgio lentelė, nurodanti kokio ūgio vaikui skirtas dviratis.

Standartiškai gamintojas vaikišką dviratį rekomenduoja 2-3 metams, nors rinkoje jau pasirodė unikalios, ilginamo rėmo konstrukcijos „Orbea GROW“ dviratukai, kurie gamintojo rekomenduojami iki 4,5 metų trukmės vaiko augimo laikotarpiui.

Ir pabaigai, gal rekomenduotumėte, kokius geriausia pirkti vaikiškus dviratukus?

Ar tai būtų mažas, pradedantis savo pažintį su dviračiu mažylis, ar lavinantis savo dviratininko įgūdžius, visi vaikai nori važiuoti greitai ir saugiai. Todėl mes visuomet rekomenduojame rinktis kuo lengvesnį, tvirtesnį ir kokybišką dviratuką. O tokių dviračių rasite visose specializuotose, patikimų gamintojų produkcija prekiaujančiose dviračių parduotuvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)