Kokią knygą išrinkti savo mažyliui, kad tai būtų ne tik miela knygelė, bet ir lavinanti jūsų vaiką?

Kaip žinoti, kurios knygelės lavina, o kurios – nelabai?

Pasaulyje veikia daugybė institucijų vaikų literatūros vertei ir meniniam lygiui nustatyti. Jos skiria įvairias premijas ir apdovanojimus knygoms bei jų autoriams ir dailininkams.

Vienas vaikų literatūros vertę žyminčių ženklų yra Baltasis varnas.

Kiekvienais metais kalbos specialistų organizacija Lektoren ir Tarptautinė Miuncheno jaunimo biblioteka apžvelgia visas tų metų pasaulyje išleistas knygas vaikams. Knygas, kurios nusipelno tarptautinio pripažinimo, dėl universalios tematikos ar dėl išskirtinio naujo literatūrinio stiliaus ar apipavidalinimo įtraukia į kasmetinį Baltojo varno katalogą. Katalogas kasmet pristatomas Tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje – viename didžiausių ir svarbiausių vaikų literatūros renginyje.

Naujausia Lietuvoje į Baltojo varno sąrašą įtraukta knyga – „Liftas“

Baltojo varno sąraše puikuojasi ir neseniai Lietuvoje pasirodžiusi estų rašytojos Kätlin Vainola knyga vaikams Liftas. Knyga taip pat pripažinta geriausia 2013 metų paveikslėlių knyga vaikams Estijoje.

Nepaprastą istoriją apie šešiaukštį namą ir neįprastus jo gyventojus pasakoja pagrindinis knygos veikėjas – Liftas. Jam kylant aukštyn ir leidžiantis žemyn galime susipažinti su išdidžiąja ponia Aštuonkoje, kuri gyvena pirmame aukšte ir mėgsta maudytis savo baseine. Taip pat su ponu Žirafa, kurio ūgis – ne kliūtis, o privalumas, kai reikia nugenėti aukštas gyvatvores, intelektualiuoju žurnalistu ežiuku, įsimylėjėlių balandžių porele ir daug kitų ne ką mažiau įdomių veikėjų.

Neliko nepastebėtos ir vaizduotę lavinančios iliustracijos

Šioje estų autorės K. Vainola sukurtame sužmogintų gyvūnų pasaulyje visi veikėjai pristatomi trumpais sakiniais nusakant jų būtį, kuri atgyja išskirtiniuose Ulla Saar piešiniuose. Dėl šių išskirtinių, šmaikščių ir kartu labai šiltų iliustracijų knygelei Liftas buvo skirtas Estijos vaikų literatūros centro geriausio dizaino knygos įvertinimas ir įteiktas Estijos dizaino sąjungos Specialusis prizas.

Edukacinis požiūris į pabaigą, kaip į tęsinį ar naują pradžią

Ši ne tik pripažinimą dailininkei U. Saar ir jos autorei K. Vainola pelniusi knyga Liftas skirta mažiesiems trauks ją vartyti dėl nuostabių iliustracijų, pažinties su visais istorijos veikėjais, bet su maloniu džiaugsmo atodūsiu ją ir užversti, sužinojus, didžiausią Lifto norą – jog name būtų dar daugiau gyventojų, kuriuos jis galėtų vežioti ir, žinoma, visiems mums pasakoti jų istorijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)