Visi esame skirtingi savo svajonėmis, pomėgiais, tikslais. Esame suformuoti visos gyvenimo patirties, aplinkos, kurioje augome ir esame, kultūrinio paveldo. Tad ir dovanojimas labai priklauso nuo jūsų požiūrio į tą, kuriam dovanojate ir į dovanas apskritai.

Kaip pradžiuginti kitą? Ką mėgsta, o ko ne, kas tinka, o gal žinote, ką norėtų įsigyti ar kur sudalyvauti Jūsų dovanos vertas asmuo? Ir pagrindinis klausimas, kurį verta užduoti sau: kokia dovana labiau džiaugsis žmogus - ta, kuri patinka jums ar ta, kuri patiks... jam? Tad verta skirti laiko - apmąstykite. Visada bus teikiama pirmenybė ne brangioms, o toms dovanoms, kurios buvo parinktos asmeniškai.

Geras dovanotojas žengia tris pagrindinius žingsnius - a) seka datas, b) brandina idėjas, c) ieško dovanų. Dovanos gali pavirsti ir formalumu. Labiau tai tinka itin oficialiuose renginiuose. Su verslo partneriais, draugais, kolegomis, kuriuos vertiname ir mėgstame, išradingos dovanos pagerina santykius. Svarbiausia – gerbkite kito norus (yra daugelis, kas nori išvengti siurprizų ir kam tinka dovanų čekis) ir fantazuokite su tais, kurie nebijo rizikos.

Kad būtų lengviau susigaudyti šiame gražiame emocinių mainų žaidime, kai kurie autoriai skiria gavėjų ir dovanotojų kategorijas.

Gavėjų kategorijos: praktiški – žmonės, kuriuos lengva pradžiuginti, padovanojus ką nors praktiško, atsižvelgiant į jo polinkį į sklandžius procesus, efektyvumą, laiko ir energijos taupymą. Bet - “praktišką dovaną” dera ypač apgalvoti. Giminaičiams - kūnui ir buičiai prižiūrėti retkarčiais galima padovanoti. 3 čekius automobilių plovykloje naujo automobilio įsigijimo proga. Ir dovanų sąrašas šiuo atveju nebus sąmoningas įžeidimas nei vienai nei kitai pusei.

Pakuoti dera paprastai – popierius ir nesudėtingas kaspinas, o svarbiausia, kad būtų naudojimo instrukcija ar čekis, jei prireiktų daiktą pasikeisti. Amatininkai – mėgsta įvairius namų ūkio darbus ir rankdarbius. Tiks puikūs darbo įrankiai ar kas nors iš srities, kur jie specializuojasi, pavyzdžiui mėgstančiam meistrauti – patogus darbastalis, užkietėjusiam sodininkui ar elektrikui mėgėjui – čekis iš specializuotos parduotuvės.

Naujovių mėgėjai – tikėtina, kad jie žiniomis visad bus vienu žingsniu priekyje, tad nesistenkite jų aplenkti, bet žurnalo prenumerata ar galimybė sudalyvauti naujausių tendencijų seminare (jei tik jis ten dar neužsiregistravęs) – tiks.

Keliautojai – pradžiugins kelionę palengvinantys aksesuarai – termosas šaltam/karštam gėrimui, norimos aplankyti šalies atlasas, pasaulio žemėlapis. Taip pat galite prisidėti prie būsimos kelionės konkrečiai pasakydami, kam tas įnašas bus – transporto, nakvynės išlaidoms aukščiausios klasės viešbutyje ar pan.

Dar pradžiugins siurprizais, kurių paprastai sau negalėtų leisti – skrydis oro balionu virš miesto, bilietai į muziejų ar SPA paslaugos viešbutyje šalyje, į kurią netrukus keliaus. Sveikuoliai – svarbu atsižvelgti, kaip rūpinasi sveikata – meta svorį, domisi kokia nors sporto rūšimi ar propaguoja sveikos gyvensenos filosofiją, pavyzdžiui, jogą.

Paprastai galima pradžiuginti sveikų produktų krepšeliu arba vartojamų maisto papildų rezervu ateičiai. Galite nusivesti į vegetarišką restoraną arba padovanoti galimybę ten apsilankyti dviems. Beje, sveikata - viena iš sričių, kur galima palepinti skubančiuosius. Įvairios SPA procedūros, masažai. Atsižvelkite į biudžetą ir į pomėgius - kokybės ir įvaizdžio sintezę. Seansą pas kosmetologę. Masažas į namus/ darbo vietą.

Kultūringieji ir dvasingieji – paprastai jie nori būti atpažinti ir įvertinti, bei patenkinti savo pomėgius, tad dera pasistengti ieškant dovanos, atitinkančios būtent jų skonį. Jei dovanojate bilietus į koncertą, tad ar tikrai jų mėgiamos muzikos? Geriau išrinkti vertingą mažą dovanėlę, nei puošnią reprodukciją. Ar vis dar populiaraus vintage stiliaus išskirtinį puodelį.

Karjeristai ir materialistai – žmonės, kurie vertins kokybę. Svarbu, kad daiktas būtų prabangus ir kokybiškas. Taip pat – geriau išrinkti smulkmeną, kurią žinovas atpažins, pvz. ypatingas sąsagas marškiniams ar segę. Jam bus priimtina, jei dovaną bus galima pakeisti kita, jam labiau tinkančia.

Karjeristams tiks tai, kas padės jiems žengti priekin savo srityje. Tiktų apsilankymas pas ypač gerą dalyko konsultantą: įvaizdžio stilistą, derybų ar oratorikos profesionalą. Taip pat – dominančios srities leidinio prenumerata. Labai svarbu dovanojant paminėti (žodžiu ar trumpu laiškeliu “kad gyvenimas dar labiau sektųsi”), kad jūs širdingai linkite sėkmės karjeros kelyje, kad gavėjas nepagalvotų, jog abejojate jo kompetencija.

Dovanotojų kategorijos: tradicijų sekėjai – žmonės, kurie patys padovanos ką nors praktiško arba, sekant tradicijomis, kasmet teiks vis panašias dovanas. Greičiausiai paklaus, ko norėtumėte. Ir dėl to nereiktų įsižeisti, nes nuoširdžiai trokšta sklandaus proceso – išvengti nereikalingų niekučių ir praturtinti kito gyvenimą kuo nors... praktišku. Ir, nors iš pažiūros neatrodo, jie skiria laiko kokybiškos ir funkcionalios dovanos paieškai.

Taupieji – paprastai kankinasi, kai tenka dalyvauti šventėse. Ir, jei einant į svečius, šeimininkė pasakys “nieko nereikia”, tai su palengvėjimu atsidus ir – nieko neatsineš. Dovanas perka iš anksto, ypač – jei pamato nuolaidas ar akcijas. Pirkę brangią, pakartos tai kelis kartus. Bet dažnai mielai sutiks keistis dovanomis, nes bus aiškios sąlygos. Beje, taupieji mielai priima kitų dovanas.

Kaip atsvara jiems – kilniaširdžiai. Dovanomis gali apiberti ir su proga ir be. Dažnai sutrikdo žmones, nepratusius prie dosnumo, manančius, kad už visa teks atsiskaityti, bet paprastai dovanoja besąlygiškai – taip pradžiugindamas ir kitus ir save.

Siurprizų mėgėjai – paprastai tai žmonės, kuriuos kreipiamasi, kai prireikia originalių idėjų. Ir tada turėsite papasakoti apie tą žmogų, jo pomėgius, kasdien... Sugeba jautriai įsijausti į kito žmogaus asmenybę ir pomėgius, retai suklysta išrinkdami. Bet tai – iššūkių mėgėjai, tad ir priimant jų dovanas, reikalingas lankstumas, mat jie niekada neatneš įprastinių dovanų. Bet dažniausiai jas lydės malonus jūsų nustebimas.

Ir, kai jau numatote, kuriai kategorijai priskirtumėte save - pabūkite detektyvais. Kalbėkite su tais, kuriuos norite pasveikinti. Ne progos dieną, o prieš tai - apie orą, bites, kas kam patinka. Klauskite aplinkinių. Paprašykite pagalbos. Giminaičiai arba sekretorės darbe yra puikus naujausios informacijos šaltinis. Ir žvalgykitės, kad tiksliai numatytumėte, kas galėtų pradžiuginti. Taip sužinosite visa, kas reikalinga.

Bus tęsinys

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)