Kaip rašoma knygoje „10 Days to a Less Distracted Child“, tėvai neturi leisti emocijoms imti viršaus, kai vaikai neruošia namų darbų. Ši taktika padės jūsų vaikui:

* Nezyskite! Nuolatinis priekaištavimas priverčia vaiką gintis. Vietoje to išbandykite ramų, tvirtą, nekontroliuojantį elgesį. Palaikykite vaiką, pasakykite jam: „Matau, kad tau neramu. Pagalvokime, kaip padėti tau susikaupti namų darbams.“

* Skatinkite pastangas, ne tobulumą. Žinokite, kad vaikai drovisi, kai negali kažko suprasti. Jie gali imti kalbėti: „Negaliu to padaryti“. Net jei jie išties taip mano, tėvai vietoje to gali girdėti tokius komentarus kaip „Nekenčiu to“ arba „Tai kvaila“. Priminkite vaikui, kad geriau padaryti viską, kas įmanoma, nei nedaryti nieko.

* Nustatykite prioritetus. Mokykite vaiką atlikti namų darbus skirstant juos pagal skubumą, sudėtingumą ir apimtį. Tuo pat metu suvokite, kad kai kuriems vaikams lengviau pradėti nuo paprastesnių užduočių ir tai jiems padeda pereiti prie rimtesnių.

* Padalykite. Namų darbų laiką suskirstykite mažesniais tarpais, paskatinkite vaiką daryti pertraukas. Paskatinkite pasivaikščioti, pajudėti. Priminkite, kad obuolys suteikia tą patį poveikį ir yra sveikesnis nei energetinis gėrimas.

* „Penkiolika skausmo minučių“. Tegu vaikas nusistato laikmatį tik penkiolikai minučių. Paaiškinkite, kad net jei ta užduotis - tikras skausmas, vaikas gali liautis tai daryti po penkiolikos minučių. Kaip daugelis dalykų gyvenime, kada jau priverčiame save kažką pradėti, reikalai ima klostytis ne taip jau ir blogai.

* Nebauskite. Jei taikysite bausmes už namų darbų neruošimą, susilauksite tik neigiamos reakcijos. Jei vis dėlto naudojate bausmes, nešaukite. Ramiai paaiškinkite, kokios gresia pasekmės. Prisiminkite, kad realios, natūralios pasekmės - geriausia motyvacija.

* Skatinkite ryšį. Paskatinkite vaiką užmegzti ryšį su mokytoju.

* Pakeiskite namų darbų/mokymosi aplinką. Užklijuokite įkvepiantį plakatą šalia stalo, persikelkite į kitą kambarį, pritildykite telefoną. Nauji pokyčiai gali sukurti daugiau pokyčių.

* Naudokitės mokyklos aplinka. Skatinkite vaiką namų darbus pradėti ruošti mokykloje. Kuo daugiau darbo padaryta mokykloje, tuo mažiau jo lieka namie.

* Leiskite papramogauti. Pastebėkite, jei vaikas skubinasi padaryti namų darbus tik laukdamas pramogų laiko. TV, pokalbiai telefonu, internetas leistini, bet nusistatykite tam tikras ribas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)