O jei prasmės negalite surasti? Arba jei turėjote atsižadėti to, kas, kaip jums atrodė, buvo jūsų gyvenimo prasmė? Ar tuomet esate nevykėliai?

Auginame vaikus diegdami jiems, kad jie ypatingi, kad jie turi surasti savo pašaukimą. Tačiau ar šios mintys neįdiegia jiems jausmo, kad jie niekada nėra pakankamai geri? Ar tie iš mūsų, kurie nei neįsivaizduoja, koks jų pašaukimas, pasmerkti amžinam nerealizuoto potencialo ieškojimui?

Ar galite susitelkti į savo gyvenimą negalvodami apie kažkokį ypatingą tikslą ar neapibrėždami asmeninės sėkmės vizijos?

Pradžiai pasiaiškinkime, ką turime mintyje sakydami „gyvenimo tikslas“. Kalbu apie specifinio veiksmo, kuriam skiriate visą savo gyvenimą, nusistatymą. Todėl šis tikslas yra ne, tarkime, noras tapti geriausiais tėvais, partneriais ar mokytojais, ar noras gerai jaustis kiekvieną dieną. Tikslas reiškia veiksmą, kuris turi pozityvų poveikį kitiems, dalijimąsi kažkuo, kas sulaukia stipraus emocinio atsako, darbas siekiant pokyčio socialinėje struktūroje, kurio rezultatų savo gyvenime galite ir nepastebėti.

Jūs turėtumėte turėti tikslų, kurių pasieksite, noro kuo geriausiai atlikti savo vaidmenį, noro jaustis gerai kiekvieną dieną. Tačiau to gali būti negana. Daugumai žmonių reikia didesnės prasmės, jų gyvenimo vertės ir svarbos. Mes esame socialiai motyvuoti, todėl mūsų vertė susijusi su tuo, kokį poveikį turime kitiems.

Savo bloge Mark de Rond rašė apie poreikį pakeisti savo požiūrio tašką nuo „man reikia“ iki „mums reikia“. Sutinku su de Rond pastebėjimu, kad žmonėms reikia jausti, kad tai, ką jie daro, yra vertinga, tačiau nemanau, kad požiūrio pakeitimas nuo „aš“ iki „mes“ reikalauja iš mūsų mesti darbą ar pakeisti karjeros kryptį. Mums reikia pakeisti savo mintis ir jausmus, nebūtinai fizinę vietą, jei norime kasdien nors ir smulkmenomis tarnauti kitiems.

Taip, pakeisti požiūrį nuo „aš“ iki „mes“ gali būti sunku. Sunku perprogramuoti smegenis, kai ilgus metus mums buvo kalama į galvą tai, kokie mes ypatingi, kaip mums reikia siekti savo tikslų ir rasti gyvenimo prasmę. Pasakymas, kad norite atsidėti pagalbai kitiems ir negalvoti apie save, galiausiai priverstų jus jaustis nieko nepasiekusiais.

Tačiau drastiškos permainos nebūtinos. Galima „aš“ papildyti, o ne pakeisti, „mes“ - pasitikint savimi ir savo pasirinkimais. Ko reikia šiam pokyčiui įgyvendinti? Pirmiausia atsikratykite savo noro turėti gyvenimo tikslą ir aiškią viziją, kokia turėtų būti jūsų ateitis.

Užuot ieškoję savo gyvenimo prasmės, ieškokite to, kas jums suteikia prasmę šiandien.

Naujame knygos „Repacking Your Bags: Lighten Your Load for the Good Life“ leidime autoriai pristato savo gero gyvenimo viziją kaip kad „gyvenimas vietoje, kurioje priklausote, su žmonėmis, kuriuos mylite, tinkamas darbas, atliekamas juntant prasmę“. Tai sąmoningas gyvenimas. Pažvelgę į savo gyvenimą pajuntate, kad „visa yra gerai“.

Pabandykite atsakyti sau į šiuos klausimus:

Ką, mano manymu, šiame gyvenimo etape jau turėjau būti pasiekęs? Ar toks pat būtų poveikis to, ką galiu nuveikti dabar, ar tos išminties, kurią sukaupiau?

Ką noriu dažniau jausti gyvenime? Kas man dabar suteikia tuos jausmus?

Kaip galiu užtikrinti, kad gyvenčiau jausdamasis gerai dėl poveikio, kurį kasdien darau kitiems?

Galvoti apie pasirinkto kelio prasmę sveika. Tikiu, kad visi tai esame patyrę vadinamajame viduriniame amžiuje. Tačiau klausimus kelkite su smalsumu, ne su nerimu, kad niekada nerasite tinkamo kelio.

Ar juntate, kad gyvenime turėtų būti šis tas daugiau? Tuomet pažvelkite į praeitį. Kas joje sukėlė liūdesį, nusivylimą, pyktį? Šie įvykiai gali jums pasakyti, kaip norite formuoti savo ateitį.

Tuomet visuomet įsisąmoninkite tai, ką švenčiate, dėl ko esate dėkingi, kas jus priverčia nusišypsoti ir juoktis. Išsikelkite tikslus pakartoti tuos įvykius - tai gali būti svarbiau nei trapios, nesugaunamos prasmės ieškojimas.

Galiausiai, priimkite faktą, kad gyvenimas visuomet primena linksmuosius kalnelius. Svarbu išsiugdyti atsparumą laikinoms negandoms.

Nustokite save kankinę prasmės poreikiu ir baime, kad jūsų gyvenimas beprasmis. Gyvenkite taip, lyg prasmę jau turėtumėte. Pamatysite, kad gyventi taps paprasčiau ir lengviau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)