„Iš akių matėsi, kad jis prastai jaučiasi. Paeidavo pora žingsnių ir priguldavo“, – pasakojo B. Burton.

Dennis buvo 4 m. amžiaus nykštukinis taksas. Šios veislės šunys sveria 4,5 – 5,5 kg, bet Dennio šeimininkė šėrė jį makaronais, pica ir netgi saldumynais, tarp riebalų klosčių jam buvo nusitrynusi oda. „Kai priėjau, jis atrodė išsigandęs ir agresyvus“, – teigė B. Burton. Ji augino du šunis, bet išprašė giminaitę atiduoti jai Dennį. Moteris jautė, kad šuniui reikalingas normalus gyvenimas.

Parsivedusį šunį namo, Brooke pirmiausia jį išmaudė, o paskui prausė kas penkias dienas. „Jis ilgai dvokė. Prausimas iš karto nedavė rezultatų. Kasdien išnešdavau jį į lauką atlikti savo reikalų, nes jis vos pastovėjo ant kojų, ką jau kalbėti apie vaikščiojimą. Paskui apiprausdavau jį, patepdavau nusitrynusią odą vaistais“, – pasakojo naujoji šeimininkė.

Veterinaras skyrė taksui antibiotikų ir liepė jį šerti sausu maistu, kuriuo ji šėrė savo šunis, tik duoti 5,5 kg sveriančiam taksui skirtą porciją. Iš pradžių Dennis neėdė sauso maisto ir jautėsi labai nelaimingas.

Laimė, po kelių savaičių reikalai ėmė taisytis: „Jis jau norėjo būti su manimi, nebeurgzdavo, kai jį pakeldavau.“ Gyvendamas nauju ritmu Dennis per du mėnesius sulieknėjo beveik septyniais kilogramais. Brookie vis dar nešdavo jį laiptais į lauką ir atgal, bet pamažu jis ėmė vaikščioti pats.

Spalį jis jau tiek sustiprėjo, kad pajėgdavo išeiti trumpam pasivaikščioti. Kai šuo svėrė jau 13 kg, nukaro odos perteklius ir vilkdavosi žeme, jis ją primindavo. Brooke nuvežė jį į Ohajo veterinarijos ligoninę, ten patarė daryti operaciją ir pašalinti odos perteklių.

Moteris kreipėsi į vietos žinių tarnybą pagalbos, pavyko surinkti 1 700 dolerių. Sujaudinta žmonių gerumo, Brooke likusius pinigus operacijai sumokėjo pati. Socialiniame tinklalapyje „Facebook“ ji ėmė aprašinėti Dennio progresą.

Atėjo toks metas, kai Dennis nustojo lieknėti. „Bėda, kad jis niekaip nesiliaudavo prašinėti maisto, man pasidarydavo liūdna. Galvodavau: „Kodėl tiek stengiuosi dėl šito šuns? Gal jis niekada nebegyvens normalaus gyvenimo.“ Dennio gerbėjai „Facebooke“ palaikė Brooke, tad ji nepalūžo.

Galiausiai po metų laiko, po dviejų operacijų Dennis pradėjo bėgioti, netgi užbėgdavo laiptais.

Šiuo metu jis sveria 5,5 kg – tai idealus svoris nykštukiniam taksui.

„Pagalba jam išmokė mane atkaklumo. Jei būčiau pasidavusi, jis ir toliau būtų nelaimingas arba apskritai nebegyventų“, – sakė Brooke. Ji įkūrė fondą, kuris padeda nutukusių gyvūnų šeimininkams suliekninti augintinius.

Kaip padėti augintiniui sulieknėti

Amerikoje 53 proc. šunų turi antsvorio arba yra nutukę, tačiau pradėti tinkamai rūpintis augintiniu niekada nevėlu.

1. Atsiminkite – maistas nėra meilė.

„Sunku pasakyti „ne“, kai šuo žiūri maldaujamu žvilgsniu, bet nesveika rodyti meilę maistu. Šunys – kaip vaikai, visada prašinėja nesveiko maisto, tačiau mylės jus, net jei neduosite jiems šlamšto. Paglostykite šunį, pakasykite pilvą ar pamėtykite kamuoliuką.

2. Svarbu kokybė

Labai paprastai – šerkite šunį ne per didelėmis porcijomis, bet kokybišku maistu. Žiūrėkite, kad būtų daug baltymų, kad nebūtų pridėta cukraus, kukurūzų miltų ir pan.

3. Nepasiduokite.

Kartais progreso nematyti ištisus du mėnesius. Nepasiduokite ir tikrai sulauksite rezultatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)