Vasarą padažnėja sumušimų, nubrozdinimų. Specialistai primena, kaip tvarstyti nedideles žaizdas, kad vis dar populiarūs liaudiški gydymo metodai nevirstų dar didesne bėda.

1. Timpa tinka ne visada

Anksčiau manyta, jog virš plėštinių žaizdų, ypač jeigu gausiai kraujuojama, reikia dėti timpą ir užspausti kraujavimą. Tačiau jeigu yra pažeistos venos, taip uždėję timpą tik padidinsime veninį kraujavimą. Pasak gydytojų, pakanka uždėti paprastą tvarstį ir stipriai sutvarstyti, kraujavimas sustos.

2. Nubrozdinimai netinkamai dezinfekuojami

Pasak traumatologų, jeigu vaikas ar suaugęs žmogus nusibrozdino, o žaizdoje užstrigo, pavyzdžiui, stiklas, negalima jo krapštyti patiems. Reikia kreiptis į medikus pagalbos. Žemėmis užterštas žaizdas pirmiausia reiktų nuplauti šaltu vandeniu, galima šiek tiek muilinu. Tuomet - uždėti sterilų tvarstį (bent jau lygintuvu pakaitinus). Briliantine žaluma ar jodu žaizdos tepti nereikia - nebent jos pakraščius. O dezinfekuoti žaizdą spiritu arba degtine – visiškas absurdas.

3. Kefyras tik malšina karštį

Ne kartą nudegę saulėje esame išbandę odą tepti kefyru. Tačiau medikai įspėja, kad šis, jei, žinoma, yra šaltas viso labo malšina karštį, tačiau neturi gydomojo poveikio. Būdami saulėje pirmiausia turėtumėte pasirūpinti odos apsauginiais kremais. O jei vis dėlto nudegimo išvengti nepavyko, atvėsinę odą (galite ir šalto vandens kompresais) ją patepkite maitinamaisiais ir drėkinamaisiais kremais.