„Žmonės mėgsta sakyti, kad jų šuns asmenybė primena jų pačių, tačiau mes norėjome įsitikinti, ar šis stereotipas išties atitinka realybę“, - sako tyrimo autorius Lance'as Workmanas, Jungtinės Karalystės Bath Spa universiteto psichologas.

Naudodami internetinę apklausą, L. Workmanas ir kolegos apklausė tūkstantį šunų šeimininkų ir nustatė įdomių tendencijų.

„Tarp septynių veislių grupių šeimininkų išryškėjo asmenybių skirtumai“, - pasakė L. Workmanas, pristatydamas tyrimą Britų psichologų asociacijos metinėje konferencijoje Londone.

Medžiokliniai šunys

Žmonės, turintys medžioklinius šunis, tokius kaip Labradoro retriveriai ir kokerspanieliai, atrodė malonūs ir sąžiningi.

„Turėjau kokerspanielį, - sako L. Workmanas. - Man patinka galvoti, kad šis atsakymas - ir apie mane“.

Aviganiai

Žmonės, turintys aviganius, tokius kaip vokiečių aviganiai, buvo ekstravertiškesni.

„Manau, žmonės renkasi šunį, kuris atitinka jų gyvenimo būdą, - sako psichologas. - Jei jie ekstravertai, ekstravertiški bus ir jų šunys. Jie sako: „Taip, tai man tinka“.

Vokiečių aviganiai - bebaimiai, bet ne priešiški; jie smalsūs ir budrūs. Jie puikiai tarnauja kaip sarginiai šunys ir ganyklose.

Skalikai

Auginantys skalikus, tokius kaip kurtai ar bigliai, žmonės buvo emociškai stabilūs, rodo tyrimas.

„Tai reiškia - ramūs ir nuoseklūs“, - sako psichologas.

Bigliai plačiai žinomi dėl savo draugiškumo, tai tikri šeimos šunys.

Žaisliniai šunys

Auginantys žaislinius šunis, tokius kaip Jorkšyro terjerai ar čihuahua, buvo malonūs, sąžiningi, atviri naujoms patirtims.

„Atvirumas naujoms patirtims yra kartais sutapatinamas su inteligencija, - sako L. Workmanas. - Manoma, kad žmonės, auginantys tokius šunis, yra tuščiagalviai, taigi tai gerai nuteikianti tendencija.“

Tarp įžymybių, auginančių šunis, yra Paris Hilton, turinti čihuahua šunelį Tinkerbell. Ši veislė žinoma dėl pasitikėjimo savimi ir savo reikšmingumo jutimo.

Nesportiniai šunys

Auginantys tokius šunis kaip šarpėjai ir čiau čiau, buvo sąžiningi ir ekstravertai. Anglų buldogas žinomas dėl savo gerumo, drąsos, jis taip pat švelnus ir budriai gina šeimininką.

Terjerai ir darbiniai šunys

Žmonės, auginantys terjerus arba darbinius šunis, tokius kaip dobermanai ar šnauceriai, neišsiskyrė jokiomis ypatingomis charakteristikomis.

„Terjerų savininkai atsidūrė lyg per vidurį, - sako L. Workmanas. - Jie nepasižymėjo nei labai geromis, nei labai blogomis savybėmis. Darbinius šunis auginantys žmonės bendraujantys, draugiški, bet tokie yra dauguma šunų šeimininkų“.

Paklaustas, ar šunų šeimininkai draugiškesni nei kačių, psichologas akimirką susimąstė.

„Sunku pasakyti, - pasakė jis. - Kai kurie tyrimai nurodo, kad kačių šeimininkai yra inteligentiškesni, šunų - labiau bendraujantys. Tačiau, žinoma, tai ginčytina.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)