Kas įvairioms tautoms gali atstoti duoną? Dauguma azijiečių negali apsieiti be ryžių. Lietuvoje milijonai burnų kasdien valgo bulves. O ką valgo italai? Jei šį klausimą užduotumėme būriui praeivių, devyni iš dešimties pasakytų, jog italai neapsieina be makaronų.
Deja, tai viso labo tik klaidingas stereotipas. Italijoje yra kraštų, kur makaronai ne itin mėgstami, o kartais net niekinami.

Ką valgo Pjemontas, Lombardija bei Venetas?

Be abejo, neteisinga sakyti, kad italams makaronai yra nemielas patiekalas. Juos į savo burnas kemša Toskanos, Markeso, Lacio, Kampanijos, Apulijos ir Kalabrijos kraštų gyventojai. Tačiau tai - ne visa Italija. Labai tankiai gyvenamuose Šiaurės Italijos - Pjemonto, Lombardijos bei Veneto kraštuose makaronai nėra visų dievinamas patiekalas. Ką gi valgo šių kraštų gyventojai ir ar sunkiai pagaminama jų antroji duona?

Tai, kas pietums ir vakarienei valgoma Šiaurės Italijos rajonuose, mes tikrai nevadiname itališku maistu. Tai - ryžių ir kukurūzų kruopų košės, patiekiamos išradingai keičiant receptūrą. Tuo gali patikėti tik tada, kai važiuodamas Veneto krašte pro automobilio langą matai daugiau kukurūzų laukų nei vynuogynų.

Kukurūzų kruopos yra pats dažniausias Veneto krašto garnyras ar net atskiras patiekalas. Kukurūzų kruopų košė dera su paukštiena, mėsa ir net žuvimi. Anot italų, anksčiau tai būdavo vargšų patiekalas. Kai nelikdavo ko valgyti, kukurūzų košė būdavo ištrinama silke. Tai tikrai neturi jūsų stebinti, nes kukurūzų kruopos tarpusavyje smarkiai sukimba. Išties tiksliau būtų sakyti ne košė, o paplotėlis arba vadinti šį patiekalą tikruoju vardu - polenta.

Populiarioji polenta

Kukurūzai

Polentos dabar rasite ne tik ant paprastų italų pietų stalo, bet ir geriausiuose restoranuose. Toks jos populiarumas yra suprantamas, nes šį patiekalą visi gali lengvai pasidaryti. Į pasūdytą verdantį vandenį santykiu 3:1 pilkite kukurūzų kruopų. Virkite, kol kruopos sugers visą vandenį, tuomet, kaitindami ant silpnos ugnies, košę pabrinkinkite dar keletą minučių.

Smarkiai sustandėjusi košė turi būti paskleista storu sluoksniu ant lentos. Po minutės polenta jau galite pjaustyti norimo dydžio ir formos gabalėliais. Prieš tiekdami į stalą, juos galite pašildyti keptuvėje. Restoranuose skrudinant ant grotelių polentos gabalėliai nuspalvinami skaniai atrodančiais brūkšneliais. Keli lašai alyvų aliejaus bei žiupsnelis italams būtinų juodųjų pipirų, ir universalus garnyras paruoštas.

Risotto - aristokratiškas ryžių valgis

Ryžiai

Beveik toks pat lengvas, tik gerokai subtilesnio skonio ryžių košės patiekalas - risotto. Tai - aristokratiškas ryžių valgis, dažnai matomas ir pačių geriausių restoranų meniu. Risotto galima ruošti iš įvairios kilmės ryžių, bet Šiaurės Italijos gyventojai labiausiai vertina savus ryžius. Tai - Po upės slėnio ar Vialone Nano Veronese ryžiai, auginti teritorijoje tarp Mantujos ir Veronos miestų.

Kadangi visi risotto patiekalai daromi su subtiliu aristokratišku užmoju, nereikia tikėtis, jog gausite paprastą ryžių košę. Pirmas išsyk pastebimas ypatumas - kruopų stangrumas, italų vadinamas ai dente. Tai tikrai neatgrasu, nes ryžiai tuo pačiu yra trapūs. Aišku, tai nėra vienintelis risotto skiriamasis bruožas. Kartais Veneto krašto virtuvės meistrai drįsta risotto pagardinti varlių bei ryžių laukuose gyvenančių mažų žuvelių mėsa. Tiesa, tai nėra labai populiaru. Kur kas dažnesni risotto su daržovėmis, mėsa ar jūros gėrybėmis.

Labai paprasta pasigaminti

Ryžiai

Risotto gamyba įkandama ir virtuvės meno pirmaklasiams. Galima bandyti padaryti risotto su daugumai lietuvių priimtinais grybais. Kitaip nei galima tikėtis, košės virimas prasideda nuo kepimo. Keptuvėje aukštais kraštais reikia ištirpdyti didoką gabalą sviesto. Įkaitusiame svieste trumpai, bet energingai apkepami griežinėliai šviežių ar sūdytų baravykų. Greta jų spraginkite susmulkintą ropinį svogūną.

Kai svogūnai taps skaidrūs, laikas kepamą ruošinį papildyti nevirtais ryžiais. Per porą tolesnio kepimo minučių jie tampa skaidrūs, o nuo taurės baltojo vyno, anot italų, „apgirsta". Tuomet laikas ruošinį užpilti tris kartus už jį didesniu daržovių ar vištienos sultinio kiekiu. Kol išvirs, ryžiai sugers visą sultinį. Dar kelios minutės būtinos risotto sirpimui jau nukėlus keptuvę nuo liepsnos. Patiekalas pagerinamas smulkiai tarkuotu Graną Padano, Parmigiano, o jų neturint - lietuvišku Džiugo sūriu.

Jei neturite noro gaminti, galite bandyti paragauti šio patiekalo, pagaminto Lietuvos restoranų virtuvėse. Polentą daugumai virėjų sekasi daryti tikrai gerai, o risotto „įkandamas" dar ne visiems virtuvės meistrams. Tenka įtarti, kad neretai ryžiai yra verdami be pirminio apkepimo, bet tai tikriausiai yra duoklė lietuviškam skoniui, nevertinančiam ai dente skonio. Jums tai nepatinka? Teks nuvažiuoti smaguriauti į Italiją arba pradėti gaminti patiems.

Itališkas risotto su vištiena

Itališkas risotto su vištiena

4 porcijos

2 vištienos krūtinėlės filė (po 200 g),
150 g vištienos kepenėlių,
1 svogūno galvutė,
50 g rūkytų lašinukų,
3 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus,
400 g ryžių,
200 ml baltojo vyno,
1 l vištienos sultinio (gali būti iš kubelių),
50 g sviesto,
1 valg. šaukštas pomidorų padažo,
1 valg. šaukštas susmulkintų petražolių,
pagal skonį maltų juodųjų pipirų ir druskos,
50 g tarkuoto sūrio.

Gaminimas:

1. Svogūną, lašinukus ir kepenėles smulkiai supjaustyti.

2. Pakaitinti alyvuogių aliejų ir pakepinti jame vištienos krūtinėles iš abiejų pusių.

3. Svogūną, kepenėles ir lašinukus pakepinti likusiame aliejuje. Pakui sudėti ryžius, pakepinti iki skaidrumo ir supilti vyną. Kai vynas išgaruos, supilti pomidorų padažą ir karštą sultinį. Pamaišant virti ant mažos ugnies 18 min. Sudėti sviestą ir dar pavirti 5 min.

4. Keptą vištienos filė supjaustyti gabaliukais ir patiekti su risotto, pabarsčius susmulkintomis petražolėmis.

Paruošimui: 25 min.
Virimui: 48 min,
Kaloringumas: 770 kcal / 1 porc.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tomas Janonis. Seime bręsta labai pavojingas planas (11)

Valstietiška Seimo dauguma susidūrė su rimtu išbandymu. Žvejai verslininkai turi planų po...

Į Lietuvą žengia vienas didžiausių Lenkijos kelionių organizatorių (129)

Daugumą poilsinių kelionių per daugelį pastarųjų metų Lietuvos gyventojai tiesiogiai ar...

Valionis: Lietuva sulaužė Latvijai duotą pažadą ir ilgam sugadino santykius (74)

Lietuva buvo pažadėjusi Latvijai paremti jos siekį šalia Rygos statyti suskystintų gamtinių...

Po nesėkmių Sirijoje Rusija sugalvojo naują planą (112)

Rusijos generalinis štabas įsakė Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariams pasirūpinti, kad dviejų...

Karbauskis dėl „Pirmosios kavos“ ir „TV Play“ kreipėsi į Europos kovos su sukčiavimu tarnybą (447)

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kreipėsi į...

„Sodros“ grindų efektas: kai kurių paslaugų kainos gali augti (138)

Kaip ir įspėjo kai kurie darbdaviai, „Sodros“ grindys kirto iš peties ir įmonės atleido...

Sveikatos apsaugos ministerija keičia požiūrį į sergančius ŽIV (40)

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, pagal kurį nuo šiol bus galima...

Meilė sportui neturi ribų: milijonų lietaus nestabdo net rimti perspėjimai (73)

Sostinės politikai patvirtino šių metų biudžetą, kuriame numatyta daugiau kaip 2,6 mln. eurų...

Po švelnių orų – 24 laipsnių speigas (31)

Nors antradienis dar neprimins speigo, kurio sulauksime penktadieni naktį, pamažu pajusime...