Klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojas akušeris ginekologas Artūras Šalaševičius atskleidžia, kada būtina apsilankyti pas ginekologą bei pasakoja apie dažniausiai po gimdymo pasitaikančias problemas.

Po gimdymo pas ginekologą – po aštuonių savaičių

Po gimdymo moters organizme vyksta daugybė fiziologinių pokyčių. Tuo metu, kai po nėštumo ir gimdymo atsistatinėja organizmas, traukiasi gimda ir makštis, mažėja sąnarių ir raiščių elastingumas, krūtyse prasideda pieno gaminimasis. Jei visi šie procesai vyksta be problemų, pas ginekologą apsilankyti reikėtų praėjus 6 – 8 savaitėms. Žinoma, abejojant dėl savo sveikatos būklės, pajutus skausmus, pradėjus kraujuoti ar karščiuoti į ginekologą kreiptis būtina anksčiau.

Nesunkiai išsprendžiamos problemos

Po gimdymo gali kilti problemų dėl kraujavimo iš gimdos ar tarpvietės gijimo po buvusio plyšimo ar kirpimo. Be to, pasitaiko ir problemų, susijusių su maitinimu (laktostazė ir mastitas). Jas sprendžiant kartais pakanka pakoreguoti maitinimo krūtimi įpročius ar skirti gimdos susitraukimus skatinančius medikamentus.

Dažniausiai tai būna nedidelės problemos ir užtenka šeimos gydytojo konsultacijos, tačiau pasitaiko atvejų, kai šeimos gydytojas siunčia konsultacijai ir apžiūrai pas ginekologą. Žinoma, jei po gimdymo moteris nori privačios konsultacijos, ji visada gali kreiptis ir pati. Jei į ginekologą kreipiamasi pavėluotai, gali tekti vartoti antibiotikus ar gultis į ligoninę.

Lytinį gyvenimą reikia aptarti su ginekologu

Dažnai pagimdžiusiai moteriai kyla klausimų ir dėl tolimesnio lytinio gyvenimo. Svarbu suprasti, jog situacija pasikeitė ir gyvenimas bus truputį kitoks nei anksčiau. Po gimdymo per aštuonias savaites sveikos gimdyvės organizmas visiškai atsistato ir po konsultacijos su ginekologu, aptarus kontracepcijos metodą, galima pradėti lytinį gyvenimą.