Edinburgo universiteto (Škotija) mokslininkai padarė išvadą, jog asmeninį gyvenimą griauna ir romantinės komedijos bei melodramos, nes jos formuoja nerealų santykių vaizdą.

Sekso scenos neigiamai veikia vaikus

Tyrimą atlikę Dartmuto koledžo Niu Hampšyro valstijoje (JAV) psichologai padarė išvadą, jog žiūrint filmus su sekso scenomis padidėja tikimybė, kad vaikai per artimiausius šešerius metus neteks nekaltybės. Tai nustatyta apklausus 1228 paauglius nuo 12 iki 14 metų. Respondentai turėjo nurodyti, kokius filmus žiūrėjo. Praėjus šešeriems metams jie buvo dar kartą apklausti apie jų seksualinį gyvenimą. Paaiškėjo, kad dažnai žiūrimos meilės scenos skatina paauglių seksualinį aktyvumą ir pastūmėja įgyvendinti tai, ką mato ekrane.

Be to, 57 procentams paauglių nuo 14 iki 16 metų žiniasklaida ir filmai tampa pagrindiniu informacijos apie seksualinį elgesį šaltiniu, todėl tai, ką matė, girdėjo ar apie ką skaitė, jie sutapatina su realybe, pažymi „The Daily Mail“. Taip kino herojų ir superžvaigždžių elgesys tampa jaunimui pavyzdžiu. Specialistai atkreipia dėmesį, kad ekrane retai išvysi filmą, kuriame būtų kalbama apie saugų seksą, todėl dauguma vengia prezervatyvų.

Norėdami įvertinti filmų poveikį vaikų seksualumui, mokslininkai išnagrinėjo septynis šimtus pačių populiariausių Holivudo filmų nuo 1998 iki 2004 metų. Paaiškėjo, kad tik šešiolikoje jų nebuvo sekso scenų. Dar vienas tyrimas rodo, kad 84 procentuose nuo 1950 iki 2006 metų sukurtų filmų yra seksualinio pobūdžio vaizdų.

Pasirodo, seksą propaguoja trečdalis visai šeimai skirtų juostų, pusė filmų su amžiaus apribojimais ir keturi iš penkių, kurių nerekomenduojama žiūrėti be suaugusiųjų.

Daugiausia sekso scenų užfiksuota filmuose „Semo vasara“ („Summer of Sam“) bei „40 dienų ir 40 naktų“ („40 Days and 40 Nights“), pranokusiuose netgi „Amerikietišką pyragą“ („American Pie“).

„Pasirodo, tokie filmai iš esmės labai veikia paauglio asmenybę, paverčia juos sensacijų ieškotojais, o tai rizikinga ir gali turėti sunkias pasekmes“, - reziumuoja tyrėjų grupei vadovavęs psichologas Rossas O'Hara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)