Problemos, kurios gali iškilti tarp vaiko ir šuns dažnai atrodo grėsmingesnės nei yra iš tiesų, nors visiškai ignoruoti jų nevertėtų. Kartais net ramiausiai šeimos šunys pakeičia savo charakterį, kai mažylis apsigyvena su juo po vienu stogu.

Dėl savo pažeidžiamumo ir bejėgiškumo kūdikiai reikalauja ypatingo daug dėmesio. Psichologų nuomone, namuose augantis keturkojis vaiko auklėjimui yra ne mažiau svarbus, nei patys tėvai. Būtent šuns pagalba ugdoma meilė.

Maždaug nuo šešių mėnesių mažyliui pradeda reikštis noras būti nepriklausomu, tuomet šuo tampa geriausiu jo draugu, kuris mielai žaidžia neprimesdamas savų taisyklių. Žinoma, šuo reikalauja dėmesio, jam būtina priežiūra. Apklausa rodo, jog namuose gyvūnus laikantys vaikai gerokai anksčiau išsiugdo atsakomybės jausmą, bendraamžių kompanijose dažniau tampa lyderiais ir greičiau įgyja gebėjimą vadovauti.

Kaip žinia, kūdikio atsiradimas gali sukelti net ir stiprios psichikos šuns pavydą. Pasitaiko situacijų, kai kūdikio ir šuns buvimas kartu yra pavojingas. kita vertus apstu atvejų, kai šuo besąlygiškai priima mažylį nuo pačių pirmųjų jo dienų, nepaisant savo aikštingo charakterio ir suaugusiųjų būgštavimų.

Stenkitės, jog pirmasis kūdikio ir mažylio susitikimas praeitų ramiai. Neslėpkite kūdikio, o priešingai - suteikite šuniui galimybę apuostyti mažylį ir tokiu būdu susipažinti.

Draugystės mokykla

Ne paslaptis, jog maži vaikai šunis tampo, peša ir kitaip žaisdami juos erzina. Prie to nepripratęs šuo gali išsigąsti ir pasielgti neadekvačiai. Tad reikėtų pratinti augintinį prie tokio elgesio patiems: pakvailioti, pasistumdyti ir paropoti kartu su juo, o kūdikį savo ruožtu auklėti elgtis atsargiau. Vaikui vėl ir vėl kartokite, jog augintinio negalima skriausi, jo erzinti ar versti valandų valandas žaisti. Labai svarbu augintinį pratinti prie supratimo, jog apkabinimas nėra agresija, o meilės išraiška. Stenkitės kiekvieną keturkojui adresuotą pagyrimą papildyti apkabinimu ar netgi kartkartėmis šunį apkabinti staiga ir visiškai netikėtai. Šuniui išlikus ramiam entuziastinagi pagirkite už tokią savitvardą.

Šeimyniniai pasivaikščiojimai

Vienas veiksmingiausių būdų išvaduoti keturkojį nuo streso - ėjimas pasivaikščioti visiems kartu. Psichologų nuomone, bendri pasivaikščiojimai net ir pavydžiausią augintinį nuramins ir leis greičiau susidraugauti su nauju šeimos nariu.

Sudėtingesnė situacija šeimose, kur keturkojis visokeriopai lepinamas ir laikomas dėmesio centru. Tokiu atveju apsaugoti šunį nuo depresijos prireiks didesnių pastangų, o kartais netgi profesinės dresūros.

Kaip jiems susidraugauti?

Norėdami, jog vaikas ir šuo taptų geriausiais draugais, pasirūpinkite šuns saugumu iš anksto. Juk ne paslaptis, jog maži vaikai rodo agresyvų elgesį, yra linkę muštis. Agresijos užuomazgas verta naikinti nuolat stengiantis užbėgti už akių vaiko blogiems ketinimams. Suaugęs keturkojis 99 atvejais iš 100 bus kantrus ir atlaidus vaiko elgesiui, tačiau jaunesnis šuo gali gintis vengiant kontakto su mažamečiu.

Vaikui susibendrauti su šuniu kur kas paprasčiau nei su kitu vaiku, tad tiesiog netrukdykite jiems bendrauti. Draugystė atsiranda visam laikui, tad ir šią draugystę vaikas atsimins visą gyvenimą.

Neišgyvenkite dėl bakterijų, vaikai itin retai užsikrečia nuo gyvūnų, kur kas pavojingesni šiuo atžvilgiu kiti žmonės, o Jūs tiesiog pamokykite vaiką dažniau plauti rankas. Leiskite jiems dūkti į valias, jie puikiausiai supras vienas kitą be žodžių, o šuo apsaugos vaiką nuo pavojų.

Sutikite, tokia draugystė - didžiulė laimė.