Norėdamos užtikrinti, kad savo įvaizdžiu susirūpinusios dukros galėtų ramiai miegoti nesibaimindamos, kad susivels plaukai, jų motinos nepagaili iki 350 JAV dolerių vos vienai grožio procedūrai, rašo dailymail.co.uk.

Salono „J Sisters“, kur atliekama įvairių kūno vietų depiliacija vašku, vadovė Maggie Santos leidiniui „New York Times“ patvirtino, kad beveik 40 procentų gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje apsilankiusių klienčių yra jaunesnės nei šešiolikos metų merginos.

Jill Greenspan, motina iš Niudžersio, prisipažino, kad nuvedė savo vienuolikmetę dukrą Taylor į grožio saloną, kur jai už 250 dolerių buvo atlikta plaukų tiesinimo procedūra. Mergaitė ruošiasi dviem mėnesiams išvykti į vasaros stovyklą Pensilvanijoje.

„Ji labai nemėgsta plaukų džiovintuvo, todėl manau, kad tai palengvins jai gyvenimą. Bus vienu dalyku mažiau, dėl ko nerimauti“, - aiškina ponia Greenspan.

Nors visos šios grožio procedūros skirtos vyresnio amžiaus moterims, vis dėlto, dažniausiai jų trokšta savimi pasitikinčios paauglės.

Psichologė Laura Kastner, kuri specializuojasi paauglių problemose, samprotauja: „Tai labiau susiję su noru pritapti prie bendraamžių, nei su bendraamžių spaudimu. Spaudimas iš tikrųjų kyla iš vidaus“.

Bobbi Brown, įkūrusi savo vardo veido kosmetikos imperiją, parašė dvi paauglėms skirtas knygas apie tai. Ji teigia: „Svarbiausia, kad jūsų vaikas jaustųsi patenkintas“.

„Jeigu ji tarp visų šių mergaičių bus tuščia vieta? Jeigu ji jausis neužtikrintai dėl to, kad nepasirūpino savo plaukais, lūpomis ar kojomis, kas tada? Padarysite viską, ką galite, kad tik ji jaustųsi gerai tarp jų“, - tvirtina B. Brown.

Niujorke gyvenanti motina Elizabeth Harrison įsitikinusi: „Kalba eina apie prisižiūrėjimą ir valyvumą“.

Pernai metais prieš ruošiantis išvykai į stovyklą Meino valstijoje, ji nuvedė savo trylikametę dukrą Charlotte atlikti kojų ir bikinio zonos depiliaciją vašku.

„Praėjusią vasarą ji pradėjo nuogąstauti, kad „kojos labai plaukuotos“. Man pasirodė, kad tai natūralus ir protingas sprendimas, tad jai nebeliko dėl ko nerimauti“, - aiškina ponia Harrison.

Jaunoms mergaitėms vizitas į grožio saloną prieš vasaros stovyklą ar, bendrai, prieš vasarą, gali atrodyti tarsi tam tikras moteriškos brandos ritualas. Nepriklausomai nuo kartos, atėjus reklamos erai, jaunos merginos pradėjo anksčiau pastebėti savo trūkumus ir trokšti greičiau suaugti.

24 metų viešųjų ryšių specialistė Catherine Ridha prisipažįsta pirmą kartą nusiskutusi kojas trylikos, o dar po metų, prižiūrima motinos, pradėjo jas depiliuoti vašku.

„Mes esame jaunos merginos, trokštame būti moterimis, o visos moterys reklamose, gatvėse ar žurnaluose kojomis be plaukų, - samprotauja ji. - Vienuolikos ar dvylikos paprasčiausia skubi būti panašia į tave supančias vyresnes moteris“.

C. Ridha įsitikinusi, kad troškimas lankytis grožio salonuose yra normalus mergaičių brandos žingsnis – pereinamąjį paauglystės laikotarpį, nepriklausomai nuo dukterų amžiaus, palengvina palaikančios motinos.

„Pirmą kartą bikinio sritį depiliavau vašku būdama penkiolikos, tačiau kiekviena mergaitė bręsta skirtingai. Jeigu tau vienuolikos metų auga plaukai, dėl kurių jautiesi nejaukiai, tuomet nieko baisaus, jeigu jų atsikratysi. Tuo momentu, su motinos leidimu, žinoma. O štai kitų mergaičių augantys plaukai, spuogai ar besigarbanojantys plaukai visiškai nejaudina iki keturiolikos metų. Tai labai priklauso nuo asmenybės“, - sako Catherine.

Kai kurie grožio salonai iš aštuoniolikos metų neturinčių klienčių reikalauja raštiško tėvų sutikimo, leidžiančio atlikti depiliaciją vašku. Yra ir tokių salonų, kurie jaunesnėms nei keturiolikos klientėms, tokių paslaugų tiesiog neteikia.

Vaikų ir paauglių dermatologė Nanette Silverberg teigia, kad depiliacija vašku jaunoms klientėms kelia didesnį pavojų, mat jų oda yra plonesnė, nei suaugusių moterų.

„Plona oda nuo karšto vaško greičiau nudega. Nors vaškas turėtų prilipti prie plaukų, jaunoms pacientėms jis gali pažeisti ir odą. Todėl tokias procedūras reikia atlikti labai atsargiai“, - įspėja specialistė.

Manhatane grožio saloną turinti Rita Hazan įsitikinusi, kad plaukų tiesinimas cheminėmis medžiagomis, jeigu tai daroma ne per dažnai, nėra kenksmingas: „Jeigu tai darote kartą ar du per metus, toks cheminių medžiagų kiekis jūsų vaikui nepakenks, o jūs padėsite jam atsikratyti jo paties nesaugumo jausmo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (326)