16
Kitas

Vaikų palyginimo spąstai

Reikia pasikalbėti – būtent tokia pirma mintis šauna į galvą pradedant rašyti šį straipsnį. Jau kurį laiką stebiu save ir kitus tėvelius: vedančius vaikus į darželį, ateinančius pas mus į svečius, besilankančius prekybos centruose. Ir negaliu neatkreipti dėmesio į be galo aktualią temą – vaikų lyginimą tarpusavyje.

Tėvai, turėdami du ar daugiau vaikų, dažnai nekreipia dėmesio ar net nepastebi, kaip nuolat juos gretina. Liūdniausia, kad dauguma jų mušasi sau į krūtinę tvirtindami, kad vaikus myli vienodai, jokiais būdais jų nelygina ir apskritai nesupranta apie ką gi čia kalbėtis.

Deja, psichologų teigimu, visi tėvai turi numylėtinius vaikus ir – sąmoningai ar ne – nuolat juos lygina tarpusavyje. Net jei palyginimai pozityvūs – tai neduoda jokios naudos, o tik sukelia skaudžių pasekmių ir tėvams, ir vaikams.

Kaip elgtis, kad visi mažyliai jaustųsi visaverčiai ir mylimi? Pirmiausia reikėtų pripažinti kai kurias nelabai malonias tiesas ir drąsiai pažvelgti į savo bendravimą su vaikais. Ir visai nesvarbu, ar dar tik planuojate šeimos pagausėjimą, ar jau auginate du ir daugiau vaikučių – mokytis tėvystės ir tobulėti niekada nevėlu.

16
Kitas

Vaikų palyginimo spąstai