„Parodai ruošiausi dvejus metus. Juk tiek kiaušinių numarginti - ne juokas. Artimiesiems jau sakiau, kad ši paroda bus paskutinė, tačiau tikriausiai taip nebus“, - valiūkiškai šypsojosi ponia Marija, šiemet pabandžiusi išmarginti ir stručio kiaušinių.

Menininkė prisipažino, kad be vyro Fortūnato pagalbos būtų buvę sudėtinga.

„Visi kiaušiniai suvenyriniai – be viduriukų. Tiesą sakant, aš nemoku jų ištraukti, tai daro vyras. Ir procesas šis sudėtingas, juk kiaušinio lukštas labai trapus.

Tačiau tuščiaviduriai patvaresni. Pilną kiaušinį marginti būtų rizikinga – vargu ar ilgai jis išsilaikytų, juk jei lukštas prastas ar pats kiaušinis nelabai gerai išvirtas, gali greitai suskilti“, - DELFI sakė ji.

Nenuostabu, kad senolės namai nuolat kvepia pyragais: „Kiaušinių viduriukus įmaišau į blynus ar pyragus, tačiau prieš parodos atidarymą su vyru intensyviai dirbome ir buvo akimirkų, kai juos tekdavo net išmesti... Kartais kaimynams atiduodame, bet žinot, jie kiaušinių nelabai nori, mat juose daug cholesterolio (juokiasi)“.

Visi parodoje pristatyti kiaušiniai vašku išmarginti skirtingais raštais: „Pradėjusi marginti kiaušinį niekada nežinau, kaip jis galiausiai atrodys. Tie skirtingi raštai gimsta savaime. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo paties kiaušinio.

Marginimui labiausiai tinka baltu lukštu, o jų šiemet beveik nebuvo... Rudiems reikia kruopščiau spalvą priderinti, ne tokie gražūs išeina“.

Marginimo paslapčių M.Banikonienė sėmėsi iš seserų.

„Esu kilusi iš Dzūkijos miestelio – Pivašiūnų, kur prieš Velykas visi tik ir gyvendavo margučių marginimo džiaugsmais. Atsimenu, su seserimis bėgiodavome pas kaimynus ir keisdavomės margučiais. Įdomiausia tai, kad dar vaikystėje žinojau visas kiaušinių marginimo paslaptis, tačiau pats pomėgis atkeliavo vėliau“, - prisipažino ponia Marija.

Intensyviau marginti ji pradėjo atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, kai buvo galima nevaržomai kurti. Nuo tada ponia Marija dalyvavo 12-oje parodų.

Ir dabar autorė dalyvauja tautodailės propagavimo programoje: vieną kartą per savaitę, trečiadieniais, dirba sostinės galerijoje „Sauluva“ – moko marginti suaugusius, vaikus, čia galima atvykti ir organizuotai, ekskursijomis.

„Atsineša kiaušinį, išpiešia ir išsineša. Gražiausiai kiaušinį išmarginusiam žmogui padovanoju ir vieną savo margutį. Nuskriaustas nelieka ir tas, kuriam margutis netyčia suskyla, - patikino ponia Marija. - Tai puiki proga žmonėms išmokti marginti, o man – galimybė pasidalinti patirtimi.

Pamaina tikrai auga. Ateina ir vaikai, ir suaugę žmonės. Nors vyrai irgi domisi, į pamokėles tradiciškai daugiau susirenka moterų“.

Ar visi bus margintojai? Žinoma, kad ne. Anot M. Banikonienės, iš karto matosi, kuris margins kiaušinius, o kuriam tai tik vienadienė aistra. Sako, rankos ir akys viską išduoda.

„Ateikite ir jūs, visas paslaptis atskleisiu“, - atsisveikindama akį mirktelėjo ponia Marija.

Mes jau susiruošėme.

Laukite netrukus pasirodysiančio video reportažo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)